Příprava grilu na první grilování v sezóně

Pokud jste gril na zimu uklidili a uskladnili, tak Vás čeká připrava na novou grilovací sezónu. Jedná se jen o pár základních úkonů, které je ale dobré provést.

Pokud máte doma gril na dřevěné uhlí

Seškrábejte všechen popel připečený na dně topeniště. (Měli jste to udělat na konci minulé sezóny, ale jestli jste na to zapomněli, udělejte to teď.) Ideální je k tomu tato čistící špachtle. Sám ji používám a jen na to fakt super. Krytky větracích otvorů (resp. nýty, které je drží) naolejujte např. kapkou mazacího přípravku WD-40, aby se snadno otevíraly a zavíraly. Jestli používáte litinový grilovací rošt a ten zreznul, roztopte gril na vysokou teplotu, grilovací rošt zahřejte a potom očistěte pevným drátěným kartáčem. Až bude grilovací rošt čistý, potřete ho slabou vrstvou jedlého oleje (Přeložte si několikrát útržek papírové kuchyňské utěrky, tu namočte do misky s rostlinným olejem a pohybem po celé ploše roštu olej rozetřete.).

Poznámka: Grilovací rošt bystě měli očistit kartáčem a lehce naolejovat, než na gril položíte jídlo, a ještě jednou, až s grilováním skončíte, jako konzervaci před působením vlhkosti.

[banner-2]

Pokud máte doma plynový gril

Zkontrolujte knoflíky hořáků a rozvody plynu, jestli se na nich přes zimu nevytvořili pavučiny, a vymeťte pavouky. (Do úzkých míst se dostanete tenkou bambusovou jehlou.) Jestli zjistíte, že jsou drobné dírky na hořáku ucpané, důkladně je očistěte hrotem zavíracího špendlíku. Přesvědčete se, že se ventil hořáku otáčí zcela volně: pokud se kterýkoli z ventilů otáčí ztuha, prostříkněte ho trochou WD40.

Zkontrolujte, zda jsou všechny přívodní hadice utěsněné a neporušené. (Jestli ucítíte plyn, připravte si roztok z vody a tekutého saponátu - v poměru 1:1 - a přetřete spojovací místa na hadičkách. Když zpozorujete bublinky, znamená to únik plynu.) V každém případě se vždy řiďte konkrétními pokyny, které k údržbě uvádí výrobce vašeho grilu ve svém manuálu.

Určitě vyndejte plechové kryty hořáku a ty včetně vlastních hořáků zkontrolujte, zda již nepodléhají korozi. Zkontrolujte také hliníkovou misku na úkap oleje a šťávy a v případě potřeby ji vyměňte za novou. Pro údržbu litinového grilovacího roštu platí to samé jako je napsáno v prvním odstavci.

[banner-1]

Pokud máte doma elektrický gril Weber

Platí to samé o odstranění připečených zbytků na dně vany (topeniště) - ideální je na to tato špachtleZkontrolujte také hliníkovou misku na úkap oleje a šťávy a v případě potřeby ji vyměňte za novou. Určitě po celé délce zkontrolujte přívodní el. kabel, zda je neporušený a v pořádku.

Náhradní díly

Pokud zjistíte, že se vám během zimního grilovacího spánku poškodil nějaký díl vašeho grilu Weber nebo Broil King, neváhejte se na nás obrátit. Tito renomovaní výrobci dodávají veškeré náhradní díly i na modely staré více jak 10 let.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %