Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Nejen zastánci zdravého grilování ocení možnost připravovat pochoutky na grilovacích kamenech. Jejich výhodou je vysoká odolnost proti žáru, rovnoměrné nahřívání a snadná údržba. Navíc z nich neodkapává tuk, který by se přepaloval, a tak jde o jeden ze zdravých způsobů grilování. Jak vybrat vhodnou desku na grilování?
Otevřete učebnice dějepisu, zapněte si historický film nebo prozkoumejte tisíce let staré jeskynní malby. S velkou pravděpodobností zjistíte, že příprava masa na kameni není žádnou novinkou. V současné době ovšem začíná grilování na kameni získávat na popularitě.
[banner-2]Výhodou grilovacích kamenů je to, že nemusíte řešit problémy s horkým olejem, šťávou ani kusy potravin, které přes klasickou grilovací mřížku padají do ohně. Šťávu i olej zadrží drážka po obvodu kamene. V případě, že grilujete potraviny bez oleje a šťávy, jsou k dostání i hladké kameny bez drážky. Obvykle se setkáte s kameny oboustrannými, přičemž jedna strana je zcela hladká a druhá disponuje drážkou.
Grilovací kameny neabsorbují chutě z připravovaných potravin, a tak se nemusíte obávat, že byste na lívancích cítili chuť dříve připravovaného steaku. A když jsme u těch jídel, na grilovacích deskách bez problémů připravíte:
Nezpochybnitelnou předností kamenných desek je možnost dlouze udržovat stálou a vysokou teplotu, a to rovnoměrně po celé svojí ploše. Kámen tak můžete využít od středu až po okraje. Díky skvělé akumulaci tepla navíc snižuje spotřebu dřevěného uhlí či grilovacích briket.
Abyste měli kompletní informace, hodí se vědět, že k některým grilovacím kamenům jsou k dostání rámečky s madly, díky kterým můžete grilovací kámen snadno přemisťovat a používat i doma v troubě.
Před nákupem grilovacího kamene se vyplatí odpovědět na několik základních otázek, která vám pomohou s výběrem vhodného materiálu, ale také velikosti. Jak vypadá „přednákupní“ dotazník?
Velikost kamene volte podle toho, pro kolik lidí budete chtít grilovat. Stejně tak máte na výběr, zda dáte přednost kulatému, obdélníkovému či čtvercovému provedení.
Tloušťku kamene vybírejte podle toho, na jakém grilu se chystáte grilovat. 1 cm silné desky jsou vhodné do plynových grilů, jelikož se rychleji zahřejí, a tak nespotřebujete zbytečně mnoho plynu. Nad ohněm by však tyto tenké desky mohly popraskat.
Na trhu dominují převážně dva hlavní materiály, a to žulové kameny na grilování nebo lávové kameny, které si zaslouží samostatnou kapitolu. V omezené míře můžete narazit ještě na:
Mramorové desky se mimo jiné používají při grilování v troubách. Jejich výhodou je, že neuvolňují kouř. Solné kameny se nejčastěji vyrábějí z himalájské soli. Jedná se o blok soli, která se před přenesením na stůl zahřívá v troubě. Jídlo se uvaří a přijme část soli i minerálních látek. Keramické kameny se hodí pro přípravu pizzy. Obvykle se jedná o neglazovanou i glazovanou keramiku nebo materiál zvaný cordierit. Ten snese mnohem vyšší teploty než keramický kámen a je proto vhodný do grilů. Pizza kameny se vkládají do trouby nebo do grilu a po zahřátí se na ně položí pizza. Díky tomuto kameni získá pizza skvělou křupavou kůrku.
Jak jsme již psali, mezi nejrozšířenější materiály patří láva a žula. Jaké vlastnosti tyto kameny mají a který z nich je lepší?
Žulové kameny jsou k dostání v jemné či střední zrnitosti za nižší cenu než lávové kameny na gril. Nejlepší je sáhnout po kameni, který je vyrobený z české žuly. Musíte však počítat s tím, že se během používání mohou na kameni objevit drobné prasklinky. Obecně jsou žulové kameny v porovnání s lávovými náchylnější k prasknutí, čemuž odpovídá i nižší pořizovací cena.
Lávové desky využijete pro grilování nejen na venkovním grilu, ale také doma v troubě. Kvalitní lávové kameny se vyrábí z horniny italské sopky Etna. Sopečná hornina je přímo předurčena k tomu, aby vydržela maximální teploty, ale nepraskala. Proto se lávové kameny stávají nedílnou součástí klasických venkovních grilů. Další předností tohoto materiálu je, že dlouho drží teplotu a jen velmi pomalu se ochlazuje, což znamená, že při grilování na grilu na dřevěné uhlí či plynu spotřebujete mnohem méně paliva. Při grilování na lávovém kameni nedochází k nadměrným výparům ani zápachu. Jídlo se během přípravy nevysušuje.
Údržba lávových kamenů je mnohem snazší než péče o drátěný grilovací rošt. Po dokončení grilování nechte kámen vychladnout a připečené zbytky odstraňte pomocí jemné drátěnky či plastové (nebo dřevěné) špachtle. Následně stačí grilovací desku opláchnout čistou vodou.