Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Šťavnatý plátek z vepřové kotlety? To je teprve umění! Ale tento recept vás přesvědčí, že i z obyčejné vepřové kotlety můžete připravit lahodné jídlo, na které se vám budou sbíhat sliny.
A to tajemství je vlastně jednoduché: za to, že si kotleta získala pověst suchého masa, může hlavně to, že většina lidí neměří vnitřní teplotu masa, proto ji snadno přepečou. Takže použijte vpichový teploměr nebo termosondu a máte to v kapse.
Při přípravě steaků z vepřové kotlety využijeme přímou i nepřímou metodu grilování. Já jsem si zvolil oblíbený keramický gril Big Green Egg, ale využijete jakýkoliv gril, ve kterém udržíte stabilní středně vysokou teplotu (např. Weber Smokey Mountain).
Vepřová kotleta s tukovým krytím |
Koření Mistr grilu Gaucho Argentina |
Grilovaná zelenina jako příloha (papriky, jalapeňo papričky, česnek) |
Vepřová panenka "mojo" |
Vepřové trhané maso |
Barbecue krkovice |
Z kotlety vcelku ukrojíme 3 – 4 cm vysoké plátky. Díky tomu snadněji předejdeme vysušení.
Maso lehce zvlhčíme olejem, aby na něm dobře drželo koření. Použijeme koření Mistr grilu Gaucho Argentina, ve kterém je krásně cítit oregano a česnek.O mírnou pikantnost se postarají chilli floky.
Nezapomeňte okořenit také boky masa, abyste zbytečně nepřišli o chuť.
Dřevěné uhlí v keramickém grilu snadno rozpálíte pomocí elektrického looftlighteru. Princip je jednoduchý – konec looftlighteru přiložíme k uhlí, stiskem tlačítka se rozžhaví spirála a přístroj začne foukat horký vzduch do ohniště. Tím dojde ke vznícení dřevěného uhlí.
Kotlety grilujeme na středně vysokou teplotu cca 150 °C. Použijeme nepřímou metodu grilování nad deflektorem do vnitřní teploty asi 55 °C.
Potom maso přemístíme na rošt a budeme grilovat přímo až do vnitřní teploty 63 °C, což je bezpečná teplota pro konzumaci vepřového masa. Aby bylo monitorování teploty spolehlivější, použijeme termosondu, kterou zapíchneme přibližně do středu masa.
Pro přímé grilování stačí nechat maso na roštu několik minut z každé strany. Průběžně kontrolujeme teplotu a snažíme se nepřekročit 63 – 65 °C, abychom maso nevysušili.
Maso sundáme z grilu a necháme několik minut odpočinout.
Plátky masa nakrájejte na tenké proužky. K dokonalé chuti už stačí jen obloha z čerstvé nebo grilované zeleniny a sklenice dobrého vína.