Příslušenství k udírnám
Kdo by nechtěl výborné domácí uzené maso nebo sýry, kdykoliv na něj dostane chuť? Domácí uzení je stále populární a dovoluje nám posouvat hranice naší záliby v dobrém jídle ještě dále. Aby bylo stále co objevovat, nabízíme také bohaté příslušenství pro uzení.
Jaké příslušenství pro uzení by vám nemělo chybět?
Ať už preferujete jakoukoliv udící techniku, klíčový je výběr surovin. Různé druhy masa, ryb nebo sýrů potřebují různé zacházení, a tak se hodí mít po ruce různé druhy příslušenství pro uzení. Co by vám ve výbavě nemělo chybět?
- Háky do udírny se hodí na uzení větších kusů masa, které dobře drží pohromadě, nebo třeba na uzení klobás. Díky zavěšení se kouř dostane k celému povrchu a navíc lépe využijete prostor udírny. Existují háky do udírny různých tvarů, vybírejte především podle velikosti masa a průměru příčníku na zavěšení.
- Rošty do udírny se hodí, pokud se chystáte udit drobnější potraviny. Mohou mít i tvar síta, takže kousky nepropadnou. Kvalitní udírny zpravidla už při zakoupení rošty mají, ale jejich počet nemusí být dostatečný.
- Obaly na udírny ochrání domácí udírnu před nepřízní počasí. Ne všechny domácí udírny jsou mobilní a můžeme je schovat do garáže, přesto jim déšť a sníh nedělají dobře. Vhodně vybraný obal zajistí také delší životnost udírny.
- Teploměry do udírny a termosondy pomohou sledovat teplotu uvnitř masa, takže budete přesně vědět, kdy je pokrm hotový. Nestane se vám, že by bylo maso nedodělané, což může u některých druhů (např. drůbeže) být nebezpečné.
- Ochlazovače kouře jsou užitečnou pomůckou pro uzení studeným kouřem. Používají se hlavně v letních dnech, kdy by kouř generovaný přímo do udírny měl příliš vysokou teplotu pro tuto techniku uzení.
-
Teploměry do udírny
-
Háky a háčky do udírny
-
Rošty do udírny
-
Ochranné obaly na udírny
-
Ochlazovače kouře
Nejprodávanější
Štěpka na uzení a udící brikety
Samostatnou kapitolou příslušenství pro uzení jsou udící brikety a štěpka na uzení, které mohou masu dodat nové chutě i příjemnou barvu. Je libo nasládlou třešeň, jemnou olši nebo výrazný mesquite?
Kvalitní udírny si zaslouží kvalitní příslušenství, proto spoléhejte na ověřené značky a dodavatele. Právě u briket nebo štěpků na uzení to platí dvojnásob, protože kouř se dostává přímo k masu a mohl by nepříjemně ovlivnit jeho chuť a vůni.