Peletové grily - kdy se hodí a jaké jsou hlavní výhody

Grilování patří mezi vaše životní vášně, milujete vůni kouře, ale svoji pozornost raději než na přípravu steaků zaměřujete na své přátele a rodinu? Pak jsou peletové grily skvělou volbou. Nabízejí jedinečnou kombinaci pohodlí, efektivity a vynikající chuti grilovaných pokrmů, což může absolutně změnit způsob, jakým přistupujete ke grilování. Podíváme se, jak fungují peletové grily, jaké mají výhody a přidáme pár receptů pro peletové grily, které vás zaručeně nadchnou.

peletový gril

Co je to peletový gril

Jak už název napovídá, peletový gril je takový gril, který jako palivo používá dřevěné pelety. To vám zaručí krásnou vůni dřeva, ale zároveň díky automatickému podávání paliva vás nebude zatěžovat neustálé přikládání.

Dřevěné pelety pro grilování patří mezi přírodní paliva podobně jako dřevo nebo dřevěné uhlí. Na rozdíl od oblíbeného plynu jsou také bezpečnější a vydrží poměrně dlouho hořet – za hodinu spotřebujete přibližně 0,5 – 2 kg pelet v závislosti na nastavené teplotě v grilu a okolní teplotě. 

Nejznámější značkou a vlastně průkopníkem v peletových grilech je americká značka Traeger, které rádi používají i zkušení grillmasteři na barbecue soutěžích. V porovnání peletových grilů si velmi dobře vedou i značky Broil King, Weber a Pit Boss.

peletový gril

Jak fungují peletové grily

Peletové grily nabízejí skvělou kombinaci vůně dřeva a automatického ovládání – v podstatě stačí zmáčknout tlačítko, nastavit požadovanou teplotu a gril se o vše ostatní postará.

  • K fungování peletového grilu je zapotřebí elektřina, ale to neznamená, že peletové grily patří mezi grily elektrické. Elektřina se postará jen o zažehnutí paliva pomocí zažehovací svíčky a zdrojem tepla pro grilování jsou dále samotné pelety.
  • Pod topeništěm najdete ventilátor (který také pohání elektřina). Ten přivádí dovnitř grilu vzduch, což reguluje velikost ohně.
  • O pravidelný přísun paliva se postará tzv. rotující šnek. Na začátku grilování jednoduše naplníte zásobník na pelety pro grilování a rotující šnek zajistí dostatečnou dodávku pro grilování při vámi zvolené teplotě.
  • Aby byla teplota rovnoměrná po celé ploše grilovacího roštu, je nad topeništěm umístěný deflektor (nebo systém deflektorů). Jedná se vlastně o kovový plech, který má dobrou tepelnou vodivost a sálá teplo dál nahoru směrem ke grilovacímu roštu. U peletových grilů Traeger můžete na deflektor při grilování umístit krycí desku z alobalu, takže se vám nakonec bude gril mnohem snadněji čistit.

peletový gril

Výhody peletových grilů

Když se podíváme na to, jak fungují peletové grily, bude už snadné najít jejich výhody. Tady jsou ty nejdůležitější:

  • Jednoduché ovládání. Vlastně stačí peletový gril nastartovat jediným stiskem tlačítka, potom nastavit požadovanou teplotu a máte hotovo. Gril si sám spustí ventilátor a začne podávat pelety. 
  • Peletové grily snadno drží teplotu. Výhodou peletového grilu je především to, že když už jednou nastavíte teplotu, můžete se spolehnout, že nebude příliš kolísat díky vestavěnému termostatu. Proto jsou peletové grily skvělé pro nepřímou metodu grilování a grilování tzv. low and slow (tedy pro přípravu masa, které grilujete při nízké teplotě dlouhou dobu).
  • Snadná regulace teploty. Protože teplotu nastavujete jedním otočným knoflíkem (případně skrze mobilní telefon), můžete ji také snadno kdykoli změnit. 
  • Ovládání skrze chytrý telefon. Mnoho peletových grilů je možno nejen monitorovat, ale i ovládat po stažení aplikace skrze chytrý mobilní telefon. Můžete tak sledovat nejen teplotu v grilu, ale i teplotu v mase odkudkoli. 
  • Ekologické grilování. Pelety pro grilování jsou naprosto přírodním palivem, takže pokud jste fanouškem “ekologického grilování”, tady si přijdete na své. A samozřejmě dodají vašim pokrmům nezaměnitelné kouřové aroma.
  • Snadná údržba. Peletový gril nabízí téměř dokonalé spalování paliva. To znamená, že využijete grilovací pelety opravdu zcela, a tak nemusíte uklízet velké množství popela. Snadno vyčistíte popelník.

peletový gril

Nevýhody peletových grilů

Stejně jako další typy grilů i ty peletové mají své slabší stránky. V případě peletových grilů jde především o vyšší pořizovací cenu, větší rozměry a všší hmotnost. Také k jejich provozu potřebujete elektrickou zásuvku, aby mohly vůbec fungovat. Naštěstí další náklady na peletové grily nejsou nijak vysoké, proto jsou skvělé pro grilování na zahradě, kde budou mít své stálé místo. Využijete je také při přípravě většího pohoštění, což se hodí například i v profesionálních provozech.

A zejména, peletové grily se nehodí na přímé grilování. Pokud tedy uvažujete o grilování steaků, burgerů, zeleniny, a obecně všeho “plochého”, co se griluje do 20 minut, zvolte raději plynový zahradní gril.

Tip: Hledáte nejlepší místo, kam na zahradě umístit gril? Přečtěte si našeho průvodce a využijte potenciál svého grilu na maximum.

peletový gril

Jak vybrat peletový gril

Když zvažujete nákup peletového grilu, měli byste se zaměřit na několik bodů, které vám mohou rozhodování usnadnit.

  • Velikost zásobníku na pelety. Tento parametr úzce souvisí s velikostí samotného grilu. Pokud chcete peletový gril používat především na pomalé grilování nebo uzení, pak bude vhodnější vybrat model se zásobníkem alespoň na 8-9 kg pelet.
  • Rozsah provozní teploty. Časté otázky k peletovým grilům se zabývají také možností uzení a naopak i vyšší provozní teplotou nad 300°C, pro přiblížení se přímé grilovací metodě. Pokud to chcete vyzkoušet, ujistěte se, že gril umožňuje nastavit dostatečně nízkou teplotu.
  • Možnost ovládání skrze chytrý telefon. Představte si ten pocit jistoty, když máte v grilu velký kus krkovice na trhané maso a musíte na pár desítek minut odjet pryč, ale můžete i nadále sledovat a ovládat teplotu v grilu. Stále víte, co se v grilu děje.
  • Odkládací plocha. Odkládací plochy není nikdy dost. To zjistíte hned při prvním grilování. Kam odložit talíř, kleště na grilování, dózu s kořením, servírovací tác, apod.? Zjistěte, zda se vámi vybraný peletový gril dá dovybavit přední nebo boční odkládací poličkou, pokud je již neobsahuje v základní výbavě.
  • Možnost připojení termosondy přímo do grilu. Mít možnost na displeji grilu nebo v připojeném mobilním telefonu sledovat vnitřní teplotu masa se vždy hodí. Ušetříte za samostatnou externí termosondu a sledování 2 zařízení naráz.
  • Zkušenost výrobce s peletovými grily. Jelikož peletové grily obsahují elektrické i elektronické součástky, vyžaduje jejich výroba a následný dlouhodobý bezproblémový provoz zkušenosti s vývojem peletových grilů. Ptejte se, jak daný výrobce dlouho peletové grily vyrábí a zda se na ně specializuje.
  • Servis a dostupnost náhradních dílů. Člověk nikdy neví a občas se může také něco porouchat. Ptejte se prodávajícího, zda jsou k jeho grilům dostupné náhradní díly a jak probíhá servis.
  • Český návod k obsluze a řešení běžných problémů. Ten by měl být samozřejmostí, ale nebývá tomu tak. Rozhodně by měl manuál obsahovat provozní pokyny i to, jak se vypořádat s obecnými provozními problémy. 

peletový gril

Peletový gril vs. gril na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou naprostá klasika, snadno se s nimi naučí pracovat i úplný začátečník. S peletovými grily mají společné především přírodní palivo, které dodává pokrmům typickou chuť a vůni, pro které grilování tolik milujeme.

Od peletových grilů je odlišuje kromě způsobu rozdělání ohně také nižší pořizovací cena. Grily na dřevěné uhlí jsou skvělou volbou pro ty, kdo si teprve chtějí vyzkoušet, zda je příprava jídel na ohni bude bavit. Hůře se v nich ale reguluje teplota a musíte se naučit uhlíky pořádně rozpálit. Taky počítejte s tím, že grily na dřevěné uhlí vyžadují více vaší pozornosti, než peletové grily. V grilech na dřevěné uhlí ale zase můžete grilovat i oblíbenou přímou metodou.

Peletové grily mají zase výrazně větší grilovací plochu, takže v nich ugrilujete opravdu spoustu žeber, ale i větší až velké kusy masa, což nemusí být v kotlovém grilu možné.

Peletový gril vs. plynový gril

Plynové grily jsou dlouhodobě populární a my se tomu vůbec nedivíme. Jejich použití je velmi snadné, rychle se nahřívají a dovolí vám připravit téměř jakýkoliv pokrm. V plynovém grilu můžete grilovat jak přímou, tak nepřímou metodou

Pokud jste ale příznivcem barbecue a máte rádi grilované aroma spojené s kouřem ze dřeva, je peletový gril právě ten pravý pro vás. V plynovém grilu barbecue nepřipravíte.

peletový gril

Tipy pro grilování na peletovém grilu

Návody k peletovým grilům vám dají jasné instrukce k tomu, jak byste se ke svému grilu měli chovat. Ale aby bylo vše na jedničku, chce to znát pár tipů pro grilování na peletovém grilu.

  • Před prvním použitím gril rozpalte. Ještě než se pustíte do prvního grilování, rozpalte gril a “vypalte” ho dle návodu k obsluze. 
  • Začínejte pozvolna. Rozpaluj gril nejprve na nižší teplotu a postupně ji zvyšujte. Zbavíte se tak nadbytečného kouře v začátku roztápění.
  • Použijte kryt na odkapávání tuku. Pokud to daný gril umožňuje a nabízí, umístěte na deflektor jednoduchou misku z alobalu, na kterou může odkapávat omastek, vyhnete se pracnému úklidu.
  • Nesledujte teploměr příliš úzkostlivě. Ačkoliv jsou peletové grily velmi spolehlivé a jednoduché na ovládání, mírnému kolísání teploty se nevyhnete. Ale nemusíte mít obavy, na výsledné jídlo to nemá vliv.
  • Použijte vpichový teploměr. I když díky teploměru ve víku nebo na displeji ovládacího panelu máte dobrý přehled o teplotě v grilu, nezapomeňte, že jediným spolehlivým ukazatelem propečenosti masa je jeho vnitřní teplota – a tu zjistíte jen díky připojené termosondě (pokud je jí gril vybaven) nebo vpichovému teploměru. Chcete něco spolehlivého? Vyzkoušejte Thermopen One, který vám informaci o teplotě podá už během jedné sekundy.

Tip: Odpovědi na další časté otázky o peletových grilech najdete také v našem článku Odpovědi na nejčastější dotazy k americkým peletovým grilům Yoder Smoker. Zabýváme se v něm sice jedním konkrétním modelem, ale poznatky si snadno vztáhnete i na váš domácí peletový gril.

peletový gril

Výběr paliva pro peletové grily je klíčový

Když si chcete užít perfektní grilovanou pochoutku, je velmi důležité dobře zvolit palivo, v tomto případě pelety pro grilování. Ty by rozhodně měly být 100% přírodní, aby se do jídla nedostaly příměsi, jako jsou lepidla. V každém případě se při přípravě jídla vyhněte peletám určeným pro vytápění domů.

Pro grilování si můžete vybrat z mnoha druhů grilovacích pelet. Vyplatí se spolehnout na osvědčené značky, jako jsou Bear Mountain nebo Broil King. Můžete si navíc vybrat z různých druhů dřeva, jako je hickory, třešeň nebo zemité mesquite. Náklady na provoz peletových grilů nejsou při výběru kvalitního paliva nijak vysoké, jedno devítikilové balení vydrží až na 18 hodin grilování.

Všechny dřevěné pelety pro grilování obsahují směs dřeva dubu (kvůli dostatečné výhřevnosti) a dané dřeviny specifikované na obalu (např. tedy třešňové pelety jsou lisované ze dřeva dubu a třešně, atd.). Na některých peletách je i specifikován poměr jednotlivých dřevin. V nabídce jsou i pelety z dřevěných sudů od whiskey Jack Daniel´s, s příměsí dřevěného uhlí nebo s přídavkem aromatických bylin.

peletový gril

Údržba peletového grilu

S peletovými grily je to stejné jako se všemi ostatními grily –  čím lepší péči jim dopřejete, tím déle vám vydrží. S čištěním grilovacího roštu vám pomůže náčiní na čištění roštu, jako jsou zejména kartáče s kovovými štětinami.

Doporučujeme pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat prostor hořáku, ve kterém hoří pelety. Velkou výhodou peletového grilu je téměř dokonalé spalování. To znamená, že se nemusíte obávat plného popelníku při každém grilování. Stačí jej tedy vyprázdnit přibližně jednou za dvě nebo tři grilování. Některé peletové grily mají systém na vysypávání popela z hořáku, ale některé je třeba vybrat nebo odsát ručně. Nezapomeňte, že pokud bude prostor, kde hoří pelety plný popela, nebude vám váš peletový gril fungovat správně.

Pozornost věnujte i čištění deflektorů pod grilovacím roštem. Pokud nemáte peletový gril Traeger, u kterých je možné vložit na deflektor ochranný alobalový tác a usnadnit si tak čištění, je třeba pravidelně odstraňovat připečený úkap a případné zbytky jídla z povrchu deflektoru, aby se vám tyto zbytky nepřipalovaly při dalším grilování.

Pozornost věnujte i kyblíčku na úkap. Zejména ve chvíli, kdy budete grilovat tučnější masa, jako je bůček nebo kachna, může být množství tuku větší než obvykle.

Peletový gril by měl mít své pevné místo pod střechou. Ale i tak je vhodné ho navíc chránit ochranným obalem.

I když to možná nevypadá, je údržba peletového grilu velmi jednoduchá a nezabere vám mnoho času, jak by se mohlo zdát.

peletový gril

Jaké recepty pro peletové grily byste měli vyzkoušet

Peletové grily patří k těm nejuniverzálnějším, takže na nich snadno připravíte řadu chutných pokrmů, ať už milujete vysoké šťavnaté steaky nebo křehké grilované kuře. Nejlepší recepty pro peletové grily ale počítají s jejich základní vlastností, kterou je možnost grilovat dlouho a při nízké teplotě – tomuto způsobu říkáme low and slow cooking, příp. barbecue

peletový gril

Peletové grily jsou tedy vhodné například pro přípravu hovězího hrudí, trhaného masa, kuřete, krůty, vepřové panenky nebo svíčkové v celku, masových koulí, sekané nebo lahodných žebírek. Inspirací vám může být třeba náš video recept na bůček grilovaný vcelku na peletovém grilu Smoky Fun. A jestli máte chuť spíše na něco menšího, vyzkoušejte Pork belly burnt ends neboli bůčkové kostky podle našeho receptu. Zkrátka pokud jste si oblíbili pravé americké barbecue, pak jsou peletové grily pro vás tou pravou volbou.

peletový gril

×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %