Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Tak tohle je naprostá pecka! Kouř z udírny dodá hamburgerům úžasnou barvu a zejména chuť. Tyto hamburgery jsme vyudili v automatické elektrické udírně Bradley a použili jsme třešňové udící briketky. Postup je velmi jednoduchý, o čemž se můžete přesvědčit
Hovězí maso - přední |
Tepelně neopracovaná slanina |
Mletý pepř (např. Kampotský) |
Uzená sůl Mistr grilu |
Ochucená majonéza |
Oblíbená bulka na burgery |
Salát |
Cibule |
Vejce |
Udírna Bradley |
Udící briketky |
Teploměr nebo termosonda |
Přední hovězí (ideálně chuck-roll nebo hrudí) s dostatečným množstvím tuku si nameleme klidně i nahrubo a pomocí formy na hamburgery vytvarujeme placky o hmotnosti 220 g.
Hamburgerové placky z obou stran opepříme Kampotským pepřem a osolíme uzenou solí Mistr grilu.
Burgery přemístíme na rošty ve vyhřáté udírně Bradley na cca 80°C a vložíme do zásobníku udící brikety. Pro uzení jsme zvolili třešňové dřevo, které krásně barví.
Burgery následně udíme při teplotě kolem 80°C a postupně vnitřní teplotu masa kontrolujeme vpichovým teploměrem.
Cílová vnitřní teplota masa na stupeň propečení medium odpovídá rozmezí mezi 57 - 63°C. Cca 30 minut před dosažením této vnitřní teploty přidáme na rošty k burgerům plátky neupravené anglické slaniny. V našem případě jsme si zvolili cílovou teplotu 58°C a dokážu si představit ještě o těch 5 stupňů více. Pamatujte ale na to, že minimální bezpečná vnitřní teplota je u mletého masa (hovězího i vepřového) 71°C. Zde opravdu záleží na vaší chuťové preferenci.
Jakmile dosáhne požadovaná vnitřní teplota vámi preferované hodnoty pro konzumaci, burgery spolu se slaninou vyjmeme z udírny a můžeme servírovat. V tomto případě jsme na spodní část bulky dali ochucenou majonézu, salát, anglickou slaninu, lehce orestovanou cibuli nakrájenou na kolečka, vlastní placku masa a na ní volské oko. Horní část bulky jsme také lehce potřeli ochucenou majonézou. Nepřehlédněte: Zajímavosti o slepičích vejcích – co všechno ovlivňuje jejich barvu i kvalitu?
A voilà, tady je náš excelentní uzený hamburger (zvolili jsme francouzskou máslovou briošku). Určitě tento recept vyzkoušejte, je to opravdu chuťová nirvána!