Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Stal se gril vaším nepostradatelným parťákem na léto? V tom případě byste o něj měli náležitě pečovat, aby vám společnost dopřál po několik sezón. Pravidelnou péčí nejen prodlužujete životnost svého grilu, ale také se můžete spolehnout, že dobroty na něm připravené budou chutnat skvěle. Jak správně gril čistit?
Údržbě grilu byste se měli věnovat nejen před zahájením grilovací sezóny, ale samozřejmě i během ní. Při grilování většinou vznikají usazeniny, které naleznete na mnoha místech. Zejména na:
Kvůli nečistotám bude váš gril na pohled vypadat "odpudivě". Pokud budete údržbu zanedbávat, nejenže nepřipravíte dokonalé grilované pochoutky, ale také zbytečně zkrátíte životnost svého parťáka.
[banner-2]Pro bezproblémovou a profesionální péči o gril budete potřebovat:
Grilování na dřevěném uhlí patří díky nezaměnitelné atmosféře, k nejoblíbenějším. Aby byla ugrilovaná pochoutka skutečně dokonalá, je potřeba gril na dřevěné uhlí správně čistit. Jak na to?
Zbytky, které ulpěly na grilovacím roštu, a nejdou odstranit grilovacím kartáčem, vypalte. Podrobněji jsme se péči o rošt věnovali v tomto článku. Díky vysokému žáru se zbytky promění v popel, který pak z roštu již snadno odstraníte pomocí vhodného kartáče. Grilovací rošt dále vyčistěte horkou vodou se saponátem.
Abyste dosáhli správného proudění vzduchu a lepšího grilování, je potřeba průběžně odstraňovat nahromaděný popel a případné zbytky dřevěného uhlí pod palivovým roštem, ale také z popelníku pod grilem, pokud je jím váš gril vybaven. Necháte-li v popelníku delší dobu popel, který navlhne, může vám tato vlhkost narušit kovový povrch popelníku. K odstranění popela přistupte až ve chvíli, kdy jste si jisti, že je gril i popel vychladlý.
Vnitřní část grilu očistěte pomocí plastové, polykarbonátové nebo gumové stěrky (nebo špachtle). Pomůže vám odstranit ulpělý popel na stěnách, mastnotu i další usazeniny. Navíc se nemusíte obávat, že byste povrch poškodili.
[banner-1]Na spodní straně víka můžete časem zpozorovat jev, který na první pohled vypadá jako odlupování barvy. Nejde však o odlupování barvy či jiné povrchové úpravy, takže se tento nedostatek nesnažte „vylepšovat“ nanášením nové vrstvy barvy.
Při používání grilu se mastnota, výpary a popel usazují na spodní straně víka. Vysoká teplota grilu pak způsobí, že usazenina ztvrdne a začne se odlupovat. Tato usazenina není toxická, ale pokud se při grilování uvolní a spadne na grilované jídlo, nebude chutnat tak výtečně, jak by mělo.
Abyste těmto usazeninám předešli, je potřeba víko zespodu občas vyčistit. K čištění přistupte ve chvíli, kdy je víko teplé, nikoliv horké. K ruce si vezměte plastovou nebo polykarbonátovou škrabku a tyto usazeniny odloupněte.
Pro mytí vnějšího pláště grilu s porcelánovým nebo smaltovým povrchem použijte teplou mýdlovou vodu a měkký hadřík. S úspěchem můžete ale také využít čistící přípravky na gril.
V současné době se oblibě těší plynové grily. Ani ten však nebude kvalitně pracovat, pokud budete jeho údržbu zanedbávat. Jak se správně starat o plynový gril?
Stejně jako u grilu na dřevěné uhlí se můžete i u tohoto typu setkat s tím, že se ve víku začne hromadit karbonizovaný tuk. Ten se postupem času začne odlupovat, což může vypadat jako odlupující se barva. Abyste se usazenin zbavili, případně předešli jejich tvoření, pravidelně víko zespod otírejte papírovou utěrkou, příp. použijte plastovou škrabku. Dejte ovšem pozor, aby víko nebylo horké, ale pouze teplé.
Rošty čistěte před každým použitím grilu, ale také během grilování a po skončení vaření. Pokud jste grilovací rošty nevyčistili po poledním grilování, tak před zahájením přípravy jídla gril rozehřejte na vysokou teplotu, zavřete víko a nechte rošty pár minut vypalovat. Poté je očistěte kartáčem.
Flavorizéry (kryty plynových hořáků) jsou vystaveny velkému žáru, ale také kapajícím šťávám a tuku. Aby správně fungovaly, je potřeba jim věnovat zvýšenou pozornost. K jejich čištění přistupte až ve chvíli, kdy je gril zcela vychladlý. Flavorizéry (takto se nazývají kryty hořáků u grilů Weber) mohou po několika použitích vypadat skutečně strašně, ale pokud na nich nejsou praskliny nebo díry, nemusíte je měnit. Stačí je vyčistit. Jak na to?
Stejně jako před údržbou roštu i zde se vyplatí zbytky a mastnotu vypálit. Čištění pak bude jednodušší. Pro čištění použijte plastovou škrabku nebo nerezový kartáč. Jestliže je znečištění menší, postačí pouze vykartáčování bez vyjmutí z grilu. V případě, že jsou flavorizéry značně špinavé, vyndejte je ven, vykartáčujte a zbytky odstraňte plastovou škrabkou. Můžete je také umýt ve dřezu mýdlovou vodou. Po mytí je potřeba kovové části dokonale vysušit.
Aby měl váš plynový gril optimální výkon, je potřeba udržovat trubky hořáků. Ostatně důsledná péče má vliv také na bezpečný provoz. Pro čištění použijte čistý grilovací kartáč s nerezovými štětinami příp. sadu na čištění hořáků, pokud ji výrobce vašeho grilu nabízí ke koupi. V případě připojení elektrod pro zapalování opatrně okartáčujte i je. Síta vzduchových uzávěrů na konci hořáků očistěte například starým zubním kartáčkem s měkkými štětinami.
Pro čištění hořáků nikdy nepoužívejte kartáč, který jste použili na rošty. Ulpělá mastnota a nečistoty by se mohly do otvorů hořáků dostat. Otvory hořáků nikdy nečistěte ostrými předměty. Ty nečistoty do hořáků zatlačí, což může negativně ovlivnit proudění plynu.
Jestliže má váš gril pod hořáky tepelné deflektory, očistěte je plastovou škrabkou, příp. umyjte vodou se saponátem. Díky jejich údržbě se můžete spolehnout na rovnoměrnou distribuci tepla po celém grilu.
Z grilovací vany pomocí plastové škrabky seškrábněte nahromaděný tuk a nečistoty směrem ke dnu nádoby. Zde se většinou nachází vyměnitelná hliníková miska na odkapávající tuk. Tu i obsahem vyhoďte a vložte novou.
Vnější plášť grilu čistěte vhodným čističem k tomu určeným nebo mýdlovou vodou. Použijte bavlněný hadr, utěrku z mikrovlákna nebo papírové utěrky. Postranní stolky očistěte přípravkem vhodným na nerezové plochy. V případě stolků z termoplastu použijte teplou vodu a jemný mycí prostředek.
Elektrické grily si našly cestu do všech domácností, ve kterých se preferuje rychlé grilování, snadná manipulace a údržba. Jak pečovat o elektrický gril?
Stejně jako u výše jmenovaných grilů i u elektrického můžete zbytky a mastnotu vypálit. Jestliže má váš gril vyjímatelné grilovací plochy, stačí je vyndat a umýt ve dřezu. Pokud to výrobce povoluje, můžete některé díly vložit i do myčky nádobí.
V případě, že dotčené špinavé komponenty vyjmout nelze, otřete je papírovou utěrkou nebo vlhkým hadříkem a následně je vytřete do sucha. Při péči o teflonové a další nepřilnavé povrchy se vyvarujte používání abrazivních čisticích prostředků.
Dopřejte svému grilu nejlepší péči a můžete se spolehnout na jeho dlouhou životnost a skvělé výkony.