Čištění grilovacího roštu - jak na to?

Proč vůbec čistit grilovací rošt? Co mi to přinese? A proč je čištění grilovacího roštu jedno ze 3 základních pravidel grilování?

poniklovany rost

Určitě se spousta z vás trápí častým přichytáváním grilovaných pokrmů ke grilovacímu roštu. A je to škoda. Kartáč na čištění grilovacího roštu by měl být spolu s kleštěmi a teploměrem na měření vnitřní teploty masa jedním ze tří základních grilovacích nástrojů. 

Ať už máte ve svém grilu grilovací rošt poniklovaný, nerezový nebo litinový, jeho čistota spolu s jeho promaštěností rozhodne o tom, zda se se vám na něj bude při grilování přichytávat maso nebo kůže z ryb. Pouze na rošt čistý (nemyslím přímo z myčky nádobí), očištěný kartáčem, naolejovaný a řádně nahřátý bychom měli pokládat grilované pochoutky, pokud grilujeme přímou metodou (a nejen tou). Pokud totiž na grilovacím roštu budou jakékoli připálené zbytky z posledního grilování, je více než jisté, že se na ně okamžitě přichytí maso při dalším grilování. Z toho plyne, že grilovací kartáč na čištění roštu používáme nejen před a po grilování, ale samozřejmě i během něj.

kartac weber

Je obecně oblíbeným omylem, že stačí grilovací rošt čistit až po grilování. POZOR - rošt nečistíme kvůli roštu, ale kvůli sobě - kvůli dobrým výsledkům, kvůli nepotrhanému masu a kvůli kvalitnímu otisku mřížky roštu (což je známka perfektně zvládnutého umění grilování). Pokud tedy grilujete např. steaky z vepřové krkovice nebo vlastně cokoli jiného, měl by celý proces grilování vypadat takto:

  1. připravené rozžhavené palivo umístíme na palivový rošt, jak potřebujeme a osadíme horní grilovací rošt (nebo zapálíme plynové hořáky, jak potřebujeme)
  2. kartáčem očistíme nahřátý grilovací rošt
  3. grilovací rošt potřeme slabou vrstvou jedlého oleje (použijeme kleště a složenou papírovou utěrku)
  4. na grilovací rošt umístíme plátky masa (umístíme je přímo tam, kde je chceme mít - vyvarujte se prosím okamžitému chaotickému otáčení a posouvání masa sem a tam po grilovacím roštu)
  5. v polovině grilovací doby maso otočíme (mezitím se nám totiž od grilovacího roštu "odlepilo") a snažíme se ho umístit tam, kde nejsou případné nápeky (pokud nám při grilování první strany vznikly)
  6. maso ugrilujeme na požadovanou bezpečnou vnitřní teplotu (měříme teploměrem) a sundáváme z roštu.

2017_CIG 47_upraveny 2

Následně chceme pokračovat další várkou. A právě nyní opět kartáčem očistíme grilovací rošt - přesně v průběhu grilování. A před třetím kolem opět a tak dále. Navíc kdykoli, kdy uvidíme, že se nám k roštu cokoli "přilepilo". Grilovací rošt nemusí být čistý přímo z myčky, jde o to, aby na drátech nebo žebrech roštu nebyly "nápeky", které tam nepatří. Pamatujte, že je lepší grilovací rošt čistit raději více, než méně. Ničemu tím neublížíte. K čištění grilovacího roštu můžete použít místo kartáče i jiné čističe, jako je např. tento. A nezapomeňte taky občas očistit grilovací rošt ze spodní strany. :-)

CC4510_A

 

Pokud jste v situaci, kdy zrovna nemáte po ruce kartáč na grilovací rošt, můžete použít zmačkanou kouli alobalu - funguje to výborně. :-) Já osobně jsem ve svých začátcích grilování kartáč velmi málo používal a nyní si bez něj grilování vůbec nedokážu představit. Udělejte změnu a pojďte posunout vaše grilovací umění zase o kousek výš...

20150622_131907

100%