Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Pro většinu z nás je grilování nejen zábava a životní styl, ale také společenská událost. Připravovat skvělé jídlo pro milé hosty je potěšení. Aby vám to šlo dobře od ruky, pomohou vám i takové maličkosti, jako je dobře zvolené krájecí prkénko. Jak vybrat to nejlepší, se kterým bude příprava na grilování radost?
Krájení masa a zeleniny je jednou z činností, která nám při grilování i vaření obecně zabírá nejvíce času. Maso, zelenina, pečivo, sýry… to máte pořád něco. Krájecí prkénko je tak naprostá nezbytnost, která chrání pracovní desku, ale také nože. Někdo se spokojí s jakoukoliv deskou na krájení, pro jiného je její výběr otázkou mnoha hodin.
Pokud patříte spíš do druhé skupiny, pomůže vám při nákupu prkénka na krájení několik návodných otázek. Když si na ně odpovíte, bude volba krájecího prkénka o něco jednodušší.
Dřevěná krájecí deska je klasika, která dobře vypadá a využijete ji při krájení jakékoliv suroviny. Dřevěná prkénka se vyrábějí nejčastěji z tvrdého dřeva, oblíbený je v našich končinách dub, buk nebo jasan. Často se ale setkáme také s kuchyňskými prkénky z exotických dřevin, jako je akácie, falešný mahagon nebo mangovník.
Velkou výhodou dřevěných prkének je to, že i tvrdé dřevo patří mezi měkčí materiály, které netupí ostří nože. A protože dobře vypadají, dřevěná krájecí deska dobře poslouží také na servírování hotových pokrmů. Pokud vybíráte dřevěné prkénko speciálně na grilování, zaměřte se na to s drážkou po obvodu, která pomáhá odvádět přebytečnou šťávu, takže se nerozlije po celém pracovním stole.
Naopak nevýhodou dřevěných prkének je náročnější údržba. Je vhodné je pár minut před použitím namočit, aby povrch dřeva nasál trochu vlhkosti a zaplnily se tak póry ve dřevě a nenasály vám pak naopak třeba šťávu z masa. Pak je nutné je mýt ručně nejlépe ihned po použití a dobře osušit. Dřevěné krájecí desky nesnáší vlhkost a některé (zejména ty slabší) mají tendenci se kroutit. A na krájecím prkénku ve tvaru vrtule toho moc nenakrájíte. Aby dřevěné prkénko vydrželo dlouho v dobrém stavu, napusťte je čas od času rostlinným olejem, které ochrání jeho povrch.
[banner-1]Plastová prkénka patří v dnešní době mezi nejrozšířenější desky na krájení. Jejich velkou výhodou je velká odolnost a snadná údržba. Většinu z nich můžete dokonce mýt v myčce. Ta slabší jsou také velmi lehká, takže je snadno sbalíte třeba na kempování – stejně jako kempingové grily.
Naopak nevýhodou je, že v plastovém prkénku nebo krájecí desce snadno vznikají rýhy po krájení, ve kterých se mohou zachytávat organické zbytky.
Plastové krájecí desky se vyrábějí v mnoha barvách, což vám (samozřejmě v případě zájmu) umožní rozlišovat krájecí prkénka na jednotlivé potraviny dle HACCP (Zkratka HACCP vychází z anglického Hazard Analysis and Critical Control Points a jde o systém, který se zaměřuje na výčet kritických bodů při výrobním či jiném procesu v potravinářství.) Díky tomuto rozlišení snadno předejdete kontaminaci potravin a tím i případným zdravotním problémům. Systém HACCP je nutno dodržovat v potravinářství a gastronomii.
Barvy dle HACCP jsou:
Prkénka na krájení se ale vyrábějí z mnoha dalším materiálů, takže si každý může vybrat podle svého vkusu.
Stejně důležitý (nebo ještě důležitější) jako materiál krájecího prkénka je důležitý jeho rozměr. To, jak velké prkénko na krájení budete potřebovat, je velmi individuální záležitost. Rozhodovat byste se měli podle několika faktorů:
Pokud si pořizujete prkénko na krájení přímo pro grilování, je dobrým vodítkem také velikost odkládacích stolků, které jsou součástí vašeho grilu. Kompaktní grily většinou odkládací plochou nedisponují, ale pokud jste hrdým majitelem velkého grilu (třeba některého z rodiny plynových grilů Weber Genesis), můžete robustní odkládací plochu využít i pro krájení.
Tip: Některé grily mají odkládací plochy vymyšlené opravdu do posledního detailu, najdete na nich třeba i háčky pro zavěšení obraceček a dalšího grilovacího nářadí.
[banner-2]Odpověď na tuto otázku není nijak jednoduchá. Co je ale jisté, s jedním jediným kuchyňským prkénkem si nevystačíte.
Rozhodně byste ve své výbavě měli mít aspoň dvě větší a jedno menší prkénko na krájení. Jedno větší krájecí prkénko využijete na maso, druhé na zeleninu. Na tom menším pak můžete připravovat nejrůznější ozdoby nebo sekat menší množství bylinek třeba do marinády.
Konkrétní množství ale záleží především na tom, s kolika různými potravinami pracujete, přece jen krájet ananas a česnek na jedné ploše nemusí být ideální.
Mimochodem, pokud jste grilovací fajnšmekr, využijete při grilování i jiná prkénka, než ta grilovací. Jestliže chcete dosáhnout kouřového efektu a nevlastníte (prozatím) udírnu, mohou se vám hodit cedrová grilovací prkénka. Ta před použitím namočíte do vody, umístíte na ně vybraný kus masa a to vše položíte na rozpálený rošt grilu. Grilovací prkénka pak předají jídlu dokonalou vůni a chuť kouře.
Tato metoda přípravy jídla je jednou z nejstarších, pochází původně od Indiánů, ale postupně si ji oblíbili lidé na celém světě. Tak kdy ji vyzkoušíte vy?
Video recept: BBQ 🐤kuře ve Weber Smokey Mountain | CHUŤOVÁ BOMBA 💣 ...
Video recept: 🦆Kachní prsa 🔥grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron | DELIKATESA 👌 ...
Video recept: 🐂Hovězí hrudí pomalu 🔥grilované ve Weber Smokey Mountain ...