Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Abyste si mohli s potěšením pochutnávat na oblíbených dobrotách z vaší udírny, je důležité věnovat se čas od času také její údržbě. Čištění udírny zní možná velmi náročně, ale přesvědčíme vás, že to zvládnete levou zadní skoro za pár minut. A můžete se díky tomu těšit na ještě lepší zážitek z uzených pochoutek.
V první řadě je potřeba říct, že znečištění udírny je naprosto normální. Kouř při uzení přirozeně vytváří nánosy sazí, které zbarvují vnitřek udírny do černa. Pokud si chcete uzené pochoutky doma připravovat, tak tomu nezamezíte.
Pokud chcete usazování nečistot aspoň trochu omezit, používejte suché dřevo a kvalitní štěpku na uzení, která neobsahuje žádné chemické přísady“
Horší situace je se zděnými nebo dřevěnými udírnami, které se často používaly dříve. Tady je čištění udírny zdlouhavý a náročný proces, který zabere dlouhé hodiny. Většinou je potřeba vzít si na pomoc špachtle nebo podobné pomůcky a vrhnout se do mechanického čištění. To se vám naštěstí s moderními nerezovými udírnami nestane.
Mezi opravdu základní kroky při údržbě udírny patří její ochrana před povětrnostními podmínkami, jako je déšť nebo sníh. K tomu slouží ochranné obaly na udírny, které jsou vyrobené ze speciálního odolného materiálu. Při nákupu ochranného obalu si vybírejte typ, který je určený přímo pro vaši udírnu. Příliš velký nebo příliš malý obal dostatečnou ochranu udírny neposkytne.
Moderní plechové udírny jsou mobilní, takže není problém je po skončení sezóny uklidit do garáže nebo na jiné vhodné místo, kde budou před špatným počasím ideálně chráněné.
Jednoduché čištění udírny byste měli provádět po každém uzení. Jde především o odkapávací misku na tuk a misku na dřevěnou štěpku, protože se tady mohou usazovat nečistoty, které ovlivní výslednou chuť jídla. Jednoduše vysypte a vymyjte zbytky a můžete je s klidným svědomím použít znovu.
V každém manuálu na čištění udírny se dočtete, že nejprve byste měli ze samotné udírny vyndat všechno příslušenství, jako jsou rošty nebo háky. Ty potom vyčistíte samostatně. Následně se můžete pustit do čištění samotného povrchu.
Aby šly usazené nečistoty dobře dolů, můžete udírnu před čištěním roztopit přibližně na 40 °C. Pomáhá také dovnitř umístit misku s vodou. Při zahřívání udírny se vytvoří pára, která pomůže usazeniny rozpustit, budou se potom snadněji stírat. Před samotným čištěním udírny ji samozřejmě nechte trochu vychladnout, abyste se nespálili.
A teď už k samotnému čištění udírny. Nachystejte si horkou vodu, běžný prostředek na nádobí a měkký hadřík nebo houbičku bez ostrých vláken. V žádném případě nedrhněte udírnu drátěnkou, mohli byste poškodit její povrch. Tento postup je vhodný pro všechny plechové udírny, ať už máte nerezovou nebo pozinkovanou udírnu.
Při pravidelném udržování čistoty v udírně by mělo stačit jednoduché otření stěn a dvířek a nečistoty půjdou dolů skoro samy. Pokud jste údržbu udírny zanedbávali, připravte se, že vám mytí zabere více času a vodu i houbičku budete muset několikrát vyměnit.
Pro pravidelné čištění udírny vám bude stačit běžný prostředek na mytí nádobí. Nepočítejte ale s tím, že by si poradil s velkými nečistotami, na ty budete muset použít těžší kalibr. Nepotřebujete ale speciální čistící sprej pro udírny, postačí ten, který používáte v kuchyni na čištění odolné mastnoty nebo na čištění trouby.
Pro ochranu udírny použijte po jejím umytí ještě čistící a ochranný prostředek na nerez. Díky tomu se nebudou v udírně nečistoty usazovat a její údržba bude zase o kousek jednodušší. V každém případě ale při čištění udírny používejte prostředky určené na nádobí, které jsou bezpečné pro styk s potravinami.
V žádném případě nemyjte udírnu zvenku ani zevnitř tlakovou vodou.
Existují také speciální čistící prostředky pro udírny, se kterými snadno odstraníte mastnotu a další usazeniny. Stačí je nastříkat na stěny nebo příslušenství k udírně, počkat 5 až 10 minut a smýt. Při pravidelném čištění udírny stačí pouze jedno opakování.
Při údržbě udírny dokonce nemusíte ani používat běžné chemické prostředky, ale spolehnout se na ekologické čištění udírny. Nejlépe se v tomto ohledu osvědčila obyčejná krystalická soda, která si poradí s nečistotami i při menší frekvenci čištění udírny.
Její použití je velmi jednoduché:
Ačkoliv se pro ekologické čištění často doporučuje ocet, my jej pro udržování čistoty v udírně nedoporučujeme. Může totiž narušit povrchy a jeho výrazný odér také příliš neprospívá uzeným pokrmům. Při každém čištění je určitě vhodné řídit se pokyny uvedenými v manuálu čištění udírny nebo v návodu k obsluze.
Další kapitolou v údržbě udírny je čištění příslušenství k udírně. To je vhodné čistit po každém použití, aby se případné znečištění nedostalo k nové várce uzenin.
I když vám pravidelné čištění udírny usnadní práci, údržbě udírny před začátkem sezóny se nejspíš nevyhnete.
Pokud se pustíte do důkladného čištění udírny, nezapomeňte dbát také na svou bezpečnost. Ať už jde o ekologické čištění udírny nebo používáte běžné čistící prostředky, vezměte si gumové rukavice. Proti potřísnění vás ochrání zástěra nebo aspoň staré oblečení.
Bezpečnost při čištění udírny vám většinou zaručí poctivé následování manuálu čištění udírny a samozřejmě používání vhodných čistících prostředků, které jsou bezpečné pro styk s potravinami.