Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Udírna Masterbuilt MES 140B je větší (možná už velká) elektrická udírna pro začátečníky i pokročilé mistry v uzení. Teplo v udírně je generováno výkonnou topnou spirálou a kouř pomocí doutnající dřevní štěpky. Provoz udírny je tak velmi ekonomický. Můžete použít i lupínky na zauzování v grilu nebo štěpku menší frakce. Princip je takový, že miska na štěpku je umístěna blízko nad topnou spirálou, kdy dochází k zahřívání této kovové misky a následně i k doutnání štěpky v misce. Nejvíce kouře je generováno vždy na začátku uzení, kdy ještě není udírna a vložené maso, ryby nebo sýr nahřáté a topná spirála běží dle cílové nastavené teploty na maximální výkon. Jakmile se udírna nahřeje, pak logicky topná spirála již neběží naplno a stále a množství generovaného kouře může být nižší. Doporučujeme používat štěpku menší frakce, která rychleji a více doutná i při nižší teplotě topné spirály. Z tohoto důvodu nelze v této udírně udit studeným kouřem, ale kouřem teplým a zejména horkým. Udírna je vhodná pro BBQ (barbecue/barbeque) tzn. pomalé pečení žeber, trhaného masa, hrudího apod. při teplotě 110 °C, tzv. metodou low&slow. (např. u el. udíren Bradley Smoker je funkce generování kouře a běh topné spirály oddělen a není na sobě závislý. Tudíž lze udit i studeným kouřem.) Maximální nastavitelná teplota v udírně je 135 °C. Pokud uvažujete o uzení teplým kouřem 60 - 80°C, doporučujeme udírnu Bradley nebo Borniak.
Udírna se ovládá pomocí ovládacího panelu, který je umístěn na horní části udírny. Vedle něj je zároveň i regulační klapka odtahu kouře. Na ovládacím panelu se nastavuje požadovaná teplota v udírně a doba běhu topného tělesa. Velkou výhodou této udírny je možnost přikládání dřevní štěpky bez nutnosti otevírat dveře udírny, a tak ji zbytečně větrat. Štěpka se do misky vsypává ze strany, pomocí důmyslného vhazovacího aplikátoru. Je potřeba ale pravidelně "vyhořelou" štěpku z misky odsypávat, aby vzniklý popel netvořil mezi nahřátou miskou a nově vhozenou štěpkou izolační vrstvu. A je lepší přidávat po malém množství štěpky než po velkém. Jakmile štěpka přestane doutnat, přiložíte znovu. Pozor – štěpku netřeba namáčet.
Topná spirála i miska s dřevní štěpkou jsou z vrchu kryty pevně uchyceným plechem, aby do nich neodkapávala šťáva a tuk ze zauzovaného masa. Navíc je nad tímto plechem i vyjímatelná nádoba (plechová mísa) na vodu pro zajištění požadované vlhkosti v udírně. Topná spirála je tak dvakrát kryta proti zašpinění šťávou, tukem a případnými odpadávajícími kusy masa, které by mohly v udírně vytvářet nežádoucí aroma. Odvod kondenzátu vznikajícího v udírně je vyřešen vývodem dozadu, ven mimo udírnu, do odkapové misky.
Maso se v udírně umisťuje na 4 pochromované rošty. Je samozřejmě možné vložit do udírny pouze horní rošt a na něj zavěsit háčky, na které pak můžete zavěsit maso, ryby, salámy nebo klobásy do visu.
Udírna je vybavena 2 kolečky a horním madlem pro snadnou manipulaci. Zároveň má možnost výškového seřízení, aby byla udírna situována vodorovně vůči povrchu, na kterém stojí. K udírně je možné dokoupit praktický ochranný obal, aby byla stále jako nová. Štěpku můžete používat jakoukoli o kteréhokoli výrobce. Doporučujeme si při prvních uzeních odzkoušet různé frakce a následně si vybrat takovou, která vám bude nejlépe vyhovovat.
Šířka: | 64 cm |
---|---|
Hloubka: | 50 cm |
Výška: | 105 cm |
Značky: | Masterbuilt |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.