+420 608 512 393 Volejte Po-Pá  8-17h, So 9-12h

Základní pojmy - grilování a barbecue

Porcování vepřových žeber v US

Jaký je tedy vlastně rozdíl mezi grilování a barbecue?

Co vlastně znamenají tato dvě slova? V běžné mluvě cítíme, že vyjadřují to samé - přípravu pokrmu na grilu. Ti z vás, kteří čerpáte inspiraci ze zahraniční literatury, jistě znáte významný rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Pro ostatní příznivce grilování bude možná zajímavé zjištění, že grilování ve skutečnost neznamená přesně to samé, co barbecue.

Grilování

Je metoda rychlé tepelné úpravy potravin přímo (nebo nepřímo) nad žhnoucími uhlíky (dřevěného uhlí, briket nebo dřeva). Grilování vyžaduje střední (nebo vysokou) teplotu nad 160°C  a tepelná úprava je počítána v řádech max desítek minut (event. 2-3 hodin při nepřímé metodě grilování). Rozdíl mezi oběma metodami (přímá vs. nepřímá) je podrobně popsán v tomto článku. Ke grilování se nejvíce hodí menší kusy potravin - vše od steaků, celých ryb, přes hamburgery, kuřecí křídla, rybí filety, zeleninu, až po pečivo, pizzu a ovoce. Nebo při použití nepřímé metody pak kuřata, kachny, sekaná, větší kusy masa vcelku jako kotleta nebo krkovice, roastbeef, apod. Grilování je nejrozšířenější tepelná úprava potravin na světě. Nejznámějšíí grily ke grilování jsou např. grily Weber.

Barbecue

V jeho pravé formě je dlouhá a pomalá tepelná úprava masa při nízké teplotě a za přítomnosti kouře. Zdroj tepla je v grilu (udírně) umístěn stranou - mimo maso. Barbecue pochází z karibské oblasti. Kolébka moderního barbecue je v USA - Texas, Kansas City, Memphis a celý jih USA. Tradiční gril na americké barbecue je horizontální ocelový gril s oddělenou spalovací komorou (tzv. offset smoker) - u nás prodávaný např. pod značkou Smoky Fun. Hojně používané grily na barbecue jsou i keramické grily BigGreenEgg nebo Monolith, peletové grily Yoder Smokersudírny Pro Q a Weber Smokey Mountain (WSM).

Pokud říkám pomalá tepelná úprava, myslím tím opravdu pomalá. Mistři grilu z Kansas City připravují žebra až šest hodin a vepřovou plec i 10-12 hodin (podle hmotnosti). Při nízké teplotě znamená opravdu nízké - základní "barbecue" teplota je cca 107°C (225°F). Většina amerických mistrů barbecue nepřesáhne teplotu 120°C. (Maximální teplota, při které ještě hovoříme o barbecue je 160°C). Při takové teplotě dřevo (nejlépe hickory) hoří slabým plamenem nebo doutná a vydává kouř charakteristický právě pro americké barbecue. Dalším charakteristickým prvkem amerického barbecue je kromě kouře specifické BBQ koření a BBQ omáčky, kterými se maso před koncem grilování potírá. Takže taková definice BBQ by zněla asi takto: BBQ je tepelná úprava (většinou) výrazně kořeněného masa nepřímým žárem, při nízké teplotě okolo 110°C, za přítomnosti kouře a (většinou) potíráného BBQ omáčkou.

Pokud se bavíme o barbecue, bavíme se většinou o přípravě větších a velkých kusů masa jako je celé sele, krůta (krocan) nebo vepřová plec (nejlépe s kostí) - tzv. pulled pork (vepřové trhané maso). Barbecue je také ideální pro tuhé kusy masa jako jsou žebírka (v USA jsou 3 základní řezy vepřových žeber - baby back ribs, St. Louis ribs, spare ribs), hovězí žebra nebo hovězí hrudí (beef brisket). Základní soutěžní americká "BBQ trojka" je pulled pork (vepřová trhaná plec), beef brisket (hovězí hrudí) a pork ribs (vepřová žebra). Často doplněné o "čtvrté" kuřecí maso.

Barbecue má dokonce svou vlastní celosvětovou asociaci - KCBS (Kansas City Barbecue Society).

Pokud vás barbecue opravdu zaujalo, podívejte se, jak to chodí na BBQ soutěži a co se na takové soutěži griluje.

Při nákupu nad 1 999 Kč doprava zdarma Dárek k objednávce Gril sestavíme a předáme v naší prodejně Většinu výrobků osobně testujeme

Chráníme Vaše soukromí

Na Grilování.cz si vybere každý

V našem obchodě seženete jen ty nejkvalitnější grily a udírny předních světových značek jako Weber, Big Green Egg nebo Bradley Smoker. Vybírat přitom lze z bezpočtu druhů i typů výrobků, splníme tak požadavky úplně každého zákazníka. Kromě grilů a udíren si můžete pořídit i nejrůznější grilovací náčiní a mnoho dalšího, pro Vaše ideální grilování je tedy učiněno maximum.

Nakupovat u nás se vyplatí

Kromě pestré nabídky všeho pro kvalitní grilování a nízkých cen se u nás můžete spolehnout na rychlou expedici Vaší objednávky a plně profesionální přístup. Na našich stránkách navíc naleznete recepty na grilování a rady a tipy na grilování. Pokud potřebujete poradit konkrétně, neváhejte mě kontaktovat.

Kontakty

Vilémov u Golčova Jeníkova 283,
582 83, Zobrazit na mapě

Ověřeno zákazníky


Slama  před měsícem

rychle doručeni a super zabaleno

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Nahoru
2017 © Grilovani.cz - Všechna práva vyhrazena.
Eshop na míru vytvořil Webový servis