Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Dřevěné uhlí a brikety stále patří k nejoblíbenějším druhům paliva pro grilování. Je to zkrátka klasika, na kterou nedají dopustit ani zkušení grillmasteři. Napadlo vás ale někdy pátrat po tom, jak se vyrábí grilovací uhlí a brikety?
Kvalitní dřevěné uhlí a brikety dokáží dodat dobrotám z grilu příjemně kouřové aroma a unikátní chuť, kvůli které grilování tolik milujeme. Dřevěné uhlí a brikety také mnohé přesvědčují svou nízkou cenou a dostupností, snadno je koupíte v supermarketu i na benzince. Tam ale kvalitu moc nehledejte. Pro kvalitní uhlí a brikety bez prach musíte ke specialistům, kteří se prodeji grilů a příslušenství věnují. Grily na dřevěné uhlí patří k těm levnějším, proto si je často oblíbili i ti, kdo s přípravou jídla na ohni teprve začínají.
Zároveň je použití dřevěného uhlí na grilování velmi jednoduché. Můžete na to jít buď po staru a nejprve si rozdělat oheň pomocí dřevěných třísek a zápalky, do kterého potom přidáte dřevěné uhlí a počkáte, až bude dobře rozžhavené. Nebo se spolehněte na moderní grilovací pomůcky a použijte komínový startér, se kterým rozpálíte dřevěné uhlí do 20 minut.
Klíčovou roli hraje rovněž rychlost přípravy paliva na grilování. Dřevěné uhlí v komínové startéru rozpálíte za cca 20 minut, kdežto grilovací brikety tak za 30-40 minut. Záleží na počtu podpalovačů, které pod startér umístíte a na vlhkosti, která zejména u briket na grilování může velmi negativně ovlivnit jejich schopnost se rychle rozžhavit a žhnout kvalitně.
[banner-2]Mohlo by se zdát, že dřevěné uhlí je výdobytkem posledních desítek let, ale opak je pravdou. Jeho historie sahá až do pravěku k začátkům zpracování kovů, tedy přibližně 3000 let př. n. l. Velký rozmach zažila výroba dřevěného uhlí u nás ve 14. a 15. století v kutnohorském stříbrném revíru a následně ještě v 18. a 19. století, kdy se dřevěné uhlí používalo jako palivo pro vysoké pece.
Tradiční výroba dřevěného uhlí není nijak složitá, stačí si vzpomenout na uhlíře z pohádky Pyšná princezna. Základem je pálení dřeva za vysokých teplot bez přístupu vzduchu – tomuto procesu se říká karbonizace dřeva, protože při něm dochází ke zvyšování podílu uhlíku v palivu. Pro výrobu dřevěného uhlí se používaly milíře, které se utěsnily hliněným pláštěm. Výpal milíře probíhal i několik dní a byla nutná neustálá přítomnost uhlíře, který kontroloval průběh hoření a případně milíř poléval vodou, aby nedocházelo k příliš rychlému spalování.
Tradiční výroba dřevěného uhlí v milířích ale není tak spolehlivá a nemá takovou výtěžnost, jaká je potřeba pro dnešní využití. Proto se i tady uplatňuje průmyslová výroba. Jak se tedy vyrábí grilovací uhlí dnes, v průmyslových podmínkách?
Dřevěné uhlí se dnes používá nejen jako palivo pro grilování, ale můžeme se s ním setkat také v kosmetickém průmyslu nebo jako filtrační a absorpční materiál.
Na výrobu dřevěného uhlí na grilování se používá kvalitní tvrdé dřevo, které zaručuje dobrou texturu výsledného produktu. To znamená také delší dobu hoření, a tím pádem i nižší náklady na grilování. Skvěle se pro tyto účely osvědčily tropické dřeviny, ale také dub, ořech nebo jabloň. Naopak nevhodné je dřevo z jehličnanů, protože může obsahovat jedovaté pryskyřice.
Oblíbené jsou také brikety na grilování vyrobené z kokosových skořápek. Jedná se o ekologické grilovací brikety se 100% přírodním složením a někteří grillmasteři navíc tvrdí, že pokrmy získají lehce kokosovou chuť.
Brikety na grilování jsou oproti dřevěnému uhlí výdobytkem moderní doby, který zpracovává prach a drobné úlomky z dřevěného uhlí. I tady se ale klade důraz na materiál, především pokud jde o brikety určené na grilování a tedy přípravu pokrmů.
Pokud se pro vás příprava jídel na ohni a v grilu stala životním stylem, a zároveň patříte mezi ty, kdo rádi experimentují a posouvají vlastní hranice, může vás zlákat představa výroby domácích briket a dřevěného uhlí.
Návodů na domácí brikety najdete na internetu spoustu. V některých se doporučuje jako pojivo mouka nebo novinový papír, ale takto vyrobené brikety jsou vhodné pouze na topení, nikoliv na grilování.
To znamená především dobře proschlé dřevo, hermeticky uzavřenou nádobu, do které nepronikne vzduch, a teplotu kolem 400 °C. A samozřejmě dostatek času, protože celý proces zabere několik hodin. Chcete-li si ale především užít grilování a chutné jídlo, pak je mnohem jednodušší si kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety koupit.
Při výběru dřevěného uhlí a briket na grilování se zaměřte především na jejich složení. Kvalitní dřevěné uhlí by nemělo obsahovat jiné složky, než tvrdé dřevo. Důrazně se doporučujeme vyhnout malým levným balením dřevěného uhlí v supermarketech a na čerpacích stanicích, kde je vysoká šance, že koupíte velké množství prachu spolu s malými kousky uhlí. Hledejte dřevěné uhlí z větších kusů a tvrdých (většinou exotických) dřevin.
Kvalitní brikety na grilování poznáte také podle složení. Protože je chcete používat pro přípravu jídla, měly by v nich být pouze složky přírodního původu, které nejsou nijak zdravotně závadné. Sem patří například potravinářský škrob, který se při výrobě grilovacích briket používá jako pojivo.
Chybu rozhodně neuděláte s osvědčenými značkami, jako jsou Weber nebo Big Green Egg, které kromě grilů vyrábějí i vlastní palivo. Známým českým výrobcem dřevěného uhlí a briket je také firma SERVIS LES.
Dlouhou životnost paliva zajistíte také jeho správným skladováním. To znamená, že byste se rozhodně měli vyhnout vlhkému prostředí, které dřevěné uhlí a brikety znehodnocuje. Skvěle k tomu poslouží speciální pytel pro skladování paliva. Je vyrobený z materiálu, který snadno odolá nepříznivým podmínkám a pojme až 9 kg dřevěného uhlí nebo briket na grilování. Na skladování briket se také hodí plastový kbelík s víkem. Pamatujte, že navlhlé brikety pohledem nepoznáte, ale poznáte to až při roztápění a pak při grilování.
Dobrou zprávou každopádně je, že kvalitní dřevěné uhlí a brikety nemají žádnou dobu spotřeby, takže je při správném skladování můžete zpracovávat po dlouhou dobu, klidně několik let.