Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Grilování patří u Čechů mezi oblíbené letní radovánky, ale grilovat jako opravdový mistr není jen tak. Jednou z dovedností, kterou byste si měli osvojit, je rozhodně znalost toho správného koření na grilování. Dobrý výběr vám zaručí, že po vašem jídle se jen zapráší. Tak se pojďme podívat na to, jaké grilovací koření se nejlépe hodí k masu, zelenině i sýrům.
Opravdovou lahůdku v kuchyni spolehlivě vykouzlíte tak, že použijete kvalitní suroviny. Týká se to masa, zeleniny a samozřejmě i koření na gril. Kvalitní ingredience mají totiž jedinečnou chuť, kterou stačí jen jemně zvýraznit – a právě proto je koření a bylinky skvělý způsob, jak dochutit grilované maso.
Dobře zvolené koření na gril snadno promění i jednoduchý recept ve výjimečný zážitek. Grilovací koření totiž
Nejrůznější druhy koření na grilování najdete doslova všude – na trhu, v oblíbeném obchodě s kořením, v e-shopech se zdravou výživou a samozřejmě v supermarketu. Ne všechno koření na gril ale nabízí opravdový chuťový zážitek.
Zvažte nákup koření z otevřených balení na trzích, apod. Pamatujte, že otevřené velké sáčky s kořením, ze kterého vám prodejce ochotně odváží vámi požadované množství, mohou být atraktivní pro spoustu hmyzu, ale padá do nich i prach. Nemluvě o slunečním záření, na kterém spousta koření, zejména barevně, degraduje. Hledáte-li kvalitu, směřujte vaší pozornost do uzavřených balení, ideálně s co nejméně průsvitným obalem.
Stejně jako u jiných potravin i u koření na gril si dobře přečtěte složení. Některé kořenící směsi obsahují zvýrazňovače chuti (což ale neznamená, že by dané koření bylo nekvalitní), velké množství soli (což také neznamená nekvalitu), škroby a další plnidla, za které zaplatíte zbytečně a váš chuťový zážitek to nijak nezlepší. Proto hledejte grilovací směsi od ověřených značek. Navíc u značek věnujících se vyloženě grilovacímu koření máte jistotu, že nešlápnete chuťově vedle. Tyto firmy si kvalitu vstupních surovin opravdu hlídají.
Skvělé je také koření bez soli na grilování. Sůl si tak nadávkujete sami dle vlastních preferencí. Je vhodné i pro děti nebo lidi, kteří si musí hlídat příjem soli ze zdravotních důvodů.
Tip: Pod značkou Mistr grilu najdete nabídku rozmanitých směsí koření na grilování se solí i bez soli. Záleží jen na vás, jestli si chcete dopřát pořádně pálivá žebírka nebo lehký oběd ve středomořském stylu.
Existuje několik ingrediencí (kromě soli), se kterými se ve směsích grilovacího koření setkáme opravdu často. Mezi ně patří zejména:
Jestli si ale chcete dopřát intenzivnější chuťový zážitek, zaměřte se i na méně obvyklé ingredience, jako je kopr, koriandr, hořčice, skořice, hřebíček nebo vaše oblíbené bylinky.
Na začátek pro vás máme špatnou zprávu – jedno nejlepší koření na grilování masa neexistuje. Jemné drůbeží maso vyžaduje jinou kombinaci chutí než vyzrálé hovězí. Také je rozdíl, jestli si raději dopřáváte čistou chuť masa nebo dáváte přednost bylinkám.
Ale pokud máme zvolit univerzální grilovací koření na maso i zeleninu, bude to směs (uzené) papriky, česneku, cibulového prášku, pepře, soli, cukru, hořčičného prášku a oregana. Je tak akorát aromatická a výrazná, aby jídlo příjemně zvýraznila, ale zároveň nepřebila jeho přirozenou chuť. Přesně takové je např. grilovací kořenící směs Country BBQ.
Ve světě grilování se můžete setkat také s kořením SPG (SaltPepperGarlic-Sůl/Pepř/Česnek)) nebo SPoG (SaltPepperOnionGarlic-Sůl/Pepř/Cibule/Česnek). Jedná se o základní kořenící směsi vhodné na jakékoli maso nebo zeleninu, které dodají grilovanému pokrmu základní chuť, která může být v mnoha případech bohatě dostačující. Často bývají také tato základní koření kombinována ještě s dalším chuťově výraznějším kořením.
Vepřové maso má jemnější chuť, můžete zvolit tučnější i zcela libové kousky. Bude mu to slušet s bylinkami, hořčicí i pikantním chilli.
Toto jsou osvědčené kombinace koření na gril pro vepřové:
Naopak hovězí maso má silnou a výraznou chuť, kterou skvěle podpoří výrazné kombinace grilovacího koření.
A tady jsou ty nejlepší kombinace:
Kuřecí maso patří k těm nejoblíbenějším a taky k těm velmi univerzálním. Chuťově není příliš výrazné, takže se při kořenění můžete pustit do odvážnějších kombinací.
V koření na kuřecí maso se nejčastěji setkáme s těmito kombinacemi:
Jehněčí maso se na našich grilech nevyskytuje příliš často a jeho typická výrazná chuť není pro každého. Ale pokud se ho rozhodnete vyzkoušet, rozhodně nešlápnete vedle s tímto kořením na jehněčí:
Jestli chcete svoje grilování trochu ozvláštnit, rozhodně doporučujeme vyzkoušet kachní maso. Jeho chuť je poměrně intenzivní, takže snese i výraznější chuťové kombinace.
Vyzkoušejte například:
Tip: Chcete přidat grilovanému masu ještě další chuťový tón? Zkuste do grilu přidat dřevěné udící špalíky z různých druhů dřeva, třeba z třešně nebo typického amerického mesquite.
Ryba na grilu přesvědčí každého, i ty, kdo je jinak nevyhledávají. Rybí maso je jemné a díky velkému množství druhů nabízí v kuchyni opravdovou variabilitu. Inspiraci na jejich přípravu najdete na našich stránkách – třeba na grilovaného kapra, kterého si budete chtít dát nejen o Vánocích.
Ryby se skvěle hodí pro jednoduché středomořské recepty, ale i pro exotickou asijskou kuchyni. Tady je několik osvědčených kombinací:
Tip: Velkou výhodou ryb při grilování je jejich rychlá příprava. Abyste to měli opravdu téměř bez práce, doporučujeme použít elektrický gril. Rozpálíte ho během několika minut a můžete ho používat i na balkoně.
Grilování zeleniny je tak trochu popelka, kterou často opomíjíme. Přitom se skvěle hodí nejen jako příloha k masu, ale také jako hlavní chod. Každý druh si zaslouží jiné zacházení, abyste z něj dostali to nejlepší. A které koření na zeleninu opravdu stojí za to?
Příprava zeleniny na grilu může být náročnější, protože ji většinou krájíme na drobnější kusy. Ty se sice lépe jedí, ale hůř grilují a mohou propadávat roštem. Proto se vyplatí pořídit si například děrovaný koš nebo litinovou děrovanou pánev, kterou můžete používat přímo na grilu. Efektním způsobem přípravy, který ocení i děti, jsou zeleninové špízy (a pokud vám přijde, že to jen se zeleninou nezvládnete, můžete k ní přidat třeba slaninu).
Grilované sýry patří k oblíbeným pochoutkám, často se podávají jako předkrm nebo chuťovka. To znamená, že mají nabudit naše chuťové buňky, proto si velkou péči zaslouží i výběr koření vhodného ke grilovaným sýrům. Na grilování se skvěle hodí nejen hermelín nebo camembert, ale také feta, balkánský sýr nebo halloumi.
Mezi sýry řadíme i tofu, na kterém si rádi pochutnají nejen vegetariáni. Tofu je trochu jako houba a velmi dobře přijímá chutě, proto z něj vykouzlíte takřka cokoliv. Takže jaké koření použít na tofu?
Jak sami vidíte, množství kombinací, které lze použít jako koření na grilování, je opravdu nepřeberné a potřebujete k němu jen pár základních surovin. Takže se rozhodně nevyhýbejte experimentům a pusťte se i do míchání vlastního koření na hovězí, kuřecí nebo na zeleninu.
Při míchání grilovacího koření používejte raději suché ingredience a sušené bylinky. Čerstvé bylinky na gril přidávejte k jídlu až několik minut před dokončením, protože by se mohly spálit a jídlo by mohlo zhořknout. Další výhodou sušeného koření je delší trvanlivost – pokud směsi namícháte více, snadno ji můžete uchovat v dobře těsnící dóze.
Tip: Inspiraci pro přípravu vlastních kořenících směsí najdete i na našem webu. Poradíme například, jak namíchat základní BBQ koření nebo typické koření na trhané vepřové.
Samozřejmě okořenit maso není nic složité, posypat steak přece umí každý. Ale pro perfektní výsledek to možná nestačí.