Video recept: Grilovaný kapr v elektrickém grilu Weber Q
Mnozí z nás znají kapra jenom smaženého v trojobalu a servírovaného ke štědrovečerní večeři. Jestli se ale chcete přesvědčit, že tato tradiční česká ryba stojí opravdu za to, pak musíte vyzkoušet tento jednoduchý recept. O skvělou chuť se postarají různé druhy marinád a díky modernímu grilu máte za pár minut hotové lehké a lahodné jídlo – a nejen na Vánoce.
Pro grilování kapra použijeme elektrický přenosný gril Weber Q, který je pro krátké grilování naprosto ideální – a na ryby nepoužívám skoro nic jiného.
Suroviny
kapr |
grilovací koření |
česnek |
olivový olej |
pepř |
sůl |
Grilovací potřeby
Středozemní koření Mistr Grilu |
Obracečka na rybu |
Vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
Brazilské krevetové špízy |
Grilované makrely |
Zauzený losos v grilu |
-
Porcování masa
Kapra nakrájíme na podkovy o tloušťce asi 2 cm. Tento tvar nejen dobře vypadá, ale také se snadno koření.
-
Příprava marinád
Připravíme si dvě marinády:
- Středozemní koření od Mistra grilu den předem naložíme do olivového oleje, aby se dobře uvolnila chuť.
- V misce smícháme lisovaný česnek, olivový olej, sůl a pepř.
Kapra naložíme do vybrané marinády a necháme odležet asi 2 hodiny v lednici.
-
Grilování masa
Rozpálíme gril a podkovy grilujeme z každé strany asi 3 minuty. Vpichovým teploměrem ověříme vnitřní teplotu – minimální bezpečná teplota je u ryb 63 °C.
Kapra jsme marinovali v oleji, takže by se neměl přichytávat k roštu. Pro snadnější sundávání ryb doporučujeme použít širší obracečku na ryby.
-
Servírování
Grilovaného kapra servírujeme s vídeňským bramborovým salátem. A nezapomeňte, že k rybě se skvěle hodí dobré bílé víno.