+420 608 512 393 Volejte Po-Pá  8-17h, So 9-12h

Jak grilovat kuřecí prsa

Ruku na srdce, kdo z vás dokáže ugrilovat celé velké kuřecí prso tak, aby bylo krásně šťavnaté a přitom nebylo nedopečené? Ani já jsem ze začátku tohle nedokázal. Vždy to byly pokusy s nevalným výsledkem. V 90% případů z toho vzniklo velmi suché „něco“. Následovalo časté rozkrajování kuřecích prsou na polovinu výšky, kdy to bylo ještě horší. Nezapomeňte, že kuřecí prsa jsou nejoblíbenější maso na grilu nejen u dětí, ale i u většiny žen.

Při grilování kuřecích prsou je potřeba dodržovat tyto základní pravidla

  • připravíme kartáčem očištěný a olejem potřený grilovací rošt
  • rošt musí být dostatečně nahřátý
  • kuřecí prsa můžeme marinovat v marinádě nebo použít vstřikovač marinády
  • grilujeme při střední až středně vysoké teplotě (maximálně)
  • můžeme kombinovat přímou metodu grilování následně s nepřímou (na nepřímé grilování potřebujete gril s víkem)
  • o propečenosti masa nám jasně hovoří jeho vnitřní teplota - používáme termosondu
  • maso sundané z roštu necháme před konzumací odpočinout pod alobalem 3-5 minut

Zapomeňte nyní na to, jak jste doposud kuřecí prsa rozkrajovali napůl, aby byla „pořádně“ propečená, vlastně spíše suchá apod. Vy se teď naučíte, jak na to. Všechny tyto zkušenosti jsem nasbíral během několika let grilování a nyní vám je předávám v tomto článku.

Základním předpokladem pro mistrovsky zvládnuté grilování kuřecích prsou (ale třeba i vepřové pečeně/kotlety a všeho, co má tendence k vysušování) je umění regulace žáru paliva. Vlastníci plynových a elektrických grilů to mají snadné. Zapnou gril, nechají ho 5-10min nahřát (prostě dle potřeby) a teplotu pak sníží na požadovanou úroveň. Zato majitelé grilů na dřevěné uhlí (třeba jako já) již musí prokázat trochu více grilovacího umění. Pamatujte si, že grilování není o tom, že něco posypete kořením, položíte to na gril a ono se to nějak upraví. Grilování je zejména o zvládnutí různých technik grilování, udržování potřebného žáru a zkušenostech poznat, že „to něco“ je ugrilované přesně tak, jak má být. Ve chvíli, kdy toto zvládnete, už jen experimentujete s recepturami.

Roztopíme dřevěné uhlí (brikety vydávají větší žár než uhlí a to zrovna nepotřebujeme) ve startéru a jakmile je rozžhavené, vysypeme ho do grilu. Rozmístíme si uhlí na 2/3 palivového roštu a 1/3 necháme bez paliva – poslouží nám jako „studená“ bezpečná zóna. V tuto chvíli ještě negrilujeme! Uhlí má příliš vysokou teplotu, která by nám kuřecí maso spálila na povrchu a uvnitř by ještě nebylo hotové. ALE je zde možnost při této teplotě začít grilovat jen nepřímou metodou. Maso bude mít lehce jinou chuť (ale opravdu jen málo), ale zato eliminujete riziko spálení masa na minimum. Toto řešení vždy doporučuji všem začínajícím grilmasterům, když ještě nemají dostatek zkušeností nebo si nechtějí před návštěvou udělat ostudu. Takto můžete připravovat např. ryby (které se také velmi často připalují).

My ale míříme výše v grilovacím umění a to grilovat kuřecí prsa zejména přímou metodou. Nyní tedy musíme vyčkat, až nám teplota klesne na požadovaných cca 180st.(pokud jsme použili paliva tak akorát, máme to snazší) Grilovací rošt očistíme kartáčem a pomocí kleští s přehnutou papírovou utěrkou ho lehce potřeme rostlinným olejem. Na takto ošetřené místo položíme kuřecí prso a zaklopíme víko grilu. Grilujeme cca 3-5 minut, v půlce zkontrolujeme, zda se nám prso zespodu nepřipaluje. Pouze ho kleštěmi trochu nadzvedneme. Otočíme a znovu 3-5 minut z druhé strany. Zásadně během grilování maso chaoticky neotáčíme každých 30 vteřin a už vůbec neotáčíme maso vidličkou! (Kdo to udělá, toho přijedu osobně ztrestat!)

Pokud po této době není ještě maso ugrilované (nemá požadovanou vnitřní teplotu 74°C), přesuneme ho na část roštu, pod kterým není rozžhavené palivo a grilujeme ještě pár minut nepřímo. Celkově se doba grilování, v závislosti na výšce masa a teplotě paliva, pohybuje někde mezi 8-14minutami. Prostě to není 5 minut ani 20. (Ať už budete cokoli grilovat podle nějakého receptu, berte vždy uváděné doby grilování jako velmi orientační. ) A nyní jsme u toho zásadního – rozhodně doporučuji pro stanovení míry propečení používat termosondu nebo teploměr pro zjištění vnitřní teploty masa. Minimální vnitřní teplota pro kuřecí maso je dle USDA 74°C. Při této vnitřní teplotě je maso dostatečně tepelně upraveno. Mám odzkoušeno, že ideální je maso sundávat z grilu při vnitřní teplotě max. 80°C. A následuje třetí zásadní věc – maso po ugrilování hned neporcujeme, na talíři ho přikryjeme alobalem a necháme pár minut odpočinout. Šťáva v mase se rovnoměrně rozprostře a máte tak dokonale ugrilované celé kuřecí prso.

Celý postup jsem pro vás zachytil v následujících 2 videích:

Zde by mělo být související video.. pravděpodobně nemáte nainstalovaný flash.

Zde by mělo být související video.. pravděpodobně nemáte nainstalovaný flash.

A nakonec moje dvě nejoblíbenější koření na kuřecí prsa - Crazy Chicken a Středozemní BBQ

Takže teď už jen hodně zdaru a pochlubte se svými fotkami na našem Facebooku!

Při nákupu nad 1 999 Kč doprava zdarma Dárek k objednávce Gril sestavíme a předáme v naší prodejně Většinu výrobků osobně testujeme

Chráníme Vaše soukromí

Na Grilování.cz si vybere každý

V našem obchodě seženete jen ty nejkvalitnější grily a udírny předních světových značek jako Weber, Big Green Egg nebo Bradley Smoker. Vybírat přitom lze z bezpočtu druhů i typů výrobků, splníme tak požadavky úplně každého zákazníka. Kromě grilů a udíren si můžete pořídit i nejrůznější grilovací náčiní a mnoho dalšího, pro Vaše ideální grilování je tedy učiněno maximum.

Nakupovat u nás se vyplatí

Kromě pestré nabídky všeho pro kvalitní grilování a nízkých cen se u nás můžete spolehnout na rychlou expedici Vaší objednávky a plně profesionální přístup. Na našich stránkách navíc naleznete recepty na grilování a rady a tipy na grilování. Pokud potřebujete poradit konkrétně, neváhejte mě kontaktovat.

Kontakty

Vilémov u Golčova Jeníkova 283,
582 83, Zobrazit na mapě

Ověřeno zákazníky


Martin  před 2 dny

Dobra komunikacia

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Nahoru
2017 © Grilovani.cz - Všechna práva vyhrazena.
Eshop na míru vytvořil Webový servis