O nás

Vážení příznivci grilování, budoucí i současní Mistři grilu,

vítám vás v našem e-shopu www.grilovani.cz a vězte, že tu nejsme (my všichni v Grilování CZ) jen proto, abychom vám prodali gril s grilovacím náčiním a vše, co k tomu patří. 

Nás grilování baví! Grilujeme často a rádi a také se rádi podělíme o nabyté zkušenosti. Naším cílem je pomoci v grilování vám všem, kteří o to budou stát a budou se chtít ve svém grilovacím umění posunout trochu dál a stát se opravdovými Mistry grilu! Třeba se někdo z vás jednou objeví v rubrice Grilmaster měsíce.

Zároveň je nutné říct, že rozhodně neumíme a neznáme všechno! Ale když nevíme, tak i my se rádi zeptáme zkušenějších a necháme si poradit. Stále se učíme a snažíme se učit vždy od těch lepších, než jsme my.

Počáteční inspirace u Stevena Raichlena

Grilování se věnuji od roku 2007, kdy mi bylo 29 let. Do té doby jsem párkrát ročně rožnil kuřata na starém litinovém grilu s motorkem, však to jistě znáte. Myslím, že takhle nás začínala spousta. Zároveň jsem se také 1-2 krát ročně zúčastnil nějaké letní venkovní akce, kde se rožnilo buď sele nebo jehně. Neměl jsem žádné ambice se věnovat grilování, ale vaření obecně mě vždy bavilo. Možná to bylo tím, že jsem do té doby nikoho ze známých, které jsem navštěvoval neviděl pracovat u grilu, jak je známe dnes. Pokud se někde něco připravovalo, tak jedině na roštu, položeném na několika cihlách a pod nimi se topilo dřevem. Nabídka v té době byla myslím docela malá a i největší výrobce v oboru se u nás na trhu teprve zabydloval.

Ale pak to přišlo! Dostal jsem k vánocům česky psanou knihu Jak grilovat. Nejzajímavější pro mě byl samozřejmě obsah té knihy. Přečetl jsem ji z valné většiny během prvního večera a již během čtení jsem věděl, že se zrodila nová vášeň! Dozvěděl jsem se mj., že existuje několik typů grilů, grilovacích metod, postupů grilování a hlavně i spousta náčiní, pomůcek a všelijakých potřeb ke grilování. Vzápětí mne ale také zaujal autor té knihy - Steven Raichlen. Říkal jsem si, "... to přece není možné, aby někdo takto obsáhle psal o tak, z mého pohledu, triviálním tématu, jako je grilování ...".

Steven Raichlen

Na internetu jsem zjistil, kdo je Steven Raichlen, čím se zabývá a zkusil jsem mu napsat na nějaký e-mail, který byl na prohlížené webové stránce uveden. Požádal jsem ho mj. o nějaké kontakty na firmy, jejichž produkty jsem v knize viděl. Od začátku čtení se mi totiž v hlavě honila myšlenka nejen na mé budoucí grilování, ale také na prodej všech těch nových a úžasných věcí, které jsem v knize viděl. Nedával jsem tomu vůbec šanci. A když mi asi za 3 dny přišla odpověď, měl jsem hroznou radost. Následně jsme si vyměnili několik e-mailů a od té doby udržujeme pravidelný e-mailový kontakt. Hned v roce 2008 jsem měl šanci se se Stevenem Raichlenem setkat osobně v Německu na společné večeři pořádané jedním z našich zahraničních dodavatelů. 

Steven,me and Dennis_na web do O nás

Pak jsme se opět v Kolíně nad Rýnem setkali ještě na společné večeři v roce 2010 ...

Spoga 2010

To, co Steven Raichlen dělá (publikuje knihy o grilování a přípravě jídla na otevřeném ohni, má vlastní TV pořady na celostátní US televizi, atd.), mne tenkrát opravdu nadchlo, a proto jsem se během několika dnů rozhodl, že se chci naučit také grilovat. A nejen tedy grilovat, ale všechny ty úžasné grily, udírny, obracečky, stojany, cedrová prkénka, koření, omáčky, atd. také prodávat. 

No a tak jsme tedy začali ... 

Naše začátky

V roce 2008, kdy jsme odstartovali náš první e-shop www.grilovani.eu, jsme byli první a jediný e-shop v ČR, který nabízel ucelený sortiment všeho kolem grilování vč. koření, omáček, knih a DVD podobně, jako obchody v Německu nebo USA.

Obchodu se docela dařilo, a tak jsme v roce 2010 spustili modernizovaný e-shop na nové doméně www.grilovani.cz, ale vlastní grilovací umění mě stále trápilo.

Web Grilování CZ do r. 2015

Můj první gril byl (a stále ho mám a používám) kotlový gril na dřevěné uhlí Weber One-Touch Gold 47 cm. Od začátku jsem věděl, že chci grilovat na dřevěném uhlí (a stále raději používám uhlí než brikety). Ten gril v té době nebyl vůbec levný. Troufám si říct, že byl dost drahý, ale věděl jsem, že bych si ho stejně či dříve koupil a nechtěl se od začátku trápit na něčem, co moc nefunguje.

Náš první gril Weber One-Touch Gold 47 cm

První roky jsem dělal vše metodou pokus/omyl a výsledky byly tak 50%, což mne dost trápilo. I když jsem se držel postupů v knize, výsledky nebyly vzhledově adekvátní vynaloženému úsilí. Když se na to podívám zpětně, tak hlavní důvod byly dva, které spolu úzce souvisely: 1) Stále jsem neuměl dobře regulovat teplotu v grilu, což bylo způsobeno 2)používáním nekvalitního paliva. Prašné uhlí malých kusů s malou výhřevností, to není prostě vhodné k pořádnému grilování. V té době na našem trhu bohužel kvalitní palivo dostupné nebylo. 

A pak to přišlo! Koupil jsem od jednoho z našich dodavatelů prvních pár pytlů kvalitního dřevěného uhlí z Jižní Ameriky. Rázem se kvalita grilování zlepšila o desítky procent! Při grilování v grilu na dřevěné uhlí je kvalitní velkokusové uhlí prostě základ. Prostudoval jsem další knihy a zejména postupy na DVD od Stevena Raichlena a pustil se do "práce" s ještě větším zápalem. V té době jsem neznal kvalitní zdroje na internetu (a možná jich v té době ani moc ještě nebylo), kde bych mohl čerpat informace a tak jsou moje začátky v grilování spjaté s tímto "učitelem".

No a když se na to dnes zpětně dívám, tak za všechno, co jsem se doposud naučil, vděčím 3 základním věcem:

  • kvalitnímu zdroji informací (teorie je základ a užitečné informace nejsou zadarmo – nebál jsem se investovat do vzdělání)
  • kotlovému grilu Weber a kvalitnímu palivu (bez grilu s víkem bohužel nevyužijete možnosti nepřímého grilování a zauzování)
  • nenechal jsem se odradit - vydržel jsem, i přes počáteční neúspěchy

Inspiraci stále čerpám hodně z knih

Natáčení vlastních videoreceptů

V roce 2013 (a následně 2017) jsem si již troufl na natáčení vlastních videoreceptů, které jsem zveřejňoval na našem Youtube kanále. Bohužel jak se rozšiřovala firma a přibývala nabídka zboží, potřeba větší a větší prezentace, tak se samozřejmě snižoval volný čas na pokračování v natáčení. Letos, v roce 2021 bychom měli ale opět začít a myslím si, že se máte na co těšit ...

Natáčení videoreceptů 2017

Podnikání se stále dařilo a tak jsme v roce 2014 s manželkou založili Grilování CZ s.r.o., kam jsme přesunuli veškeré aktivity spojené s grilováním. Na jaře roku 2015 jsem se zúčastnil víkendového kurzu barbecue pořádaného nepřímo americkou asociací KCBS (Kansas City Barbeque Society) za účasti mnohonásobného vítěze KCBS soutěží Jima Johnsona a dalších super lidí přímo z KCBS USA.

 KCBS kurz Praha 2015

Po úspěšném absolvování kurzu se ze mě stal (jeden z asi 10 Čechů) CBJ - Certified BBQ Judge (Certifikovaný BBQ Porotce), což mi umožňuje účastnit se jako porotce BBQ soutěží pořádaných dle pravidel KCBS po celém světě. Jako první český porotce jsem se zúčastnil takové BBQ soutěže v létě 2014 v Praze. Byl to úžasný zážitek!

KCBS soutěž Praha 2015

V roce 2014 přišly první požadavky na poskytnutí článků a komentářů pro různá tištěná periodika a weby. V říjnu 2015 si nás (Grilování CZ) Komerční Banka zvolila jako účastníka dílu televizního pořadu Cesty k úspěchu s Markem Vašutem. V roce 2017 dvě krátká vystoupení v ČRo2. No a dál? Kdo ví ... :-)

KB Cesty k úspěchu

O grilování se zajímáme opravdu ze široka

U nás v Grilování CZ neprodáváme pouze produkty, ale zajímáme se o celý obor komplexně. Více než 10 let v oboru mi přineslo mnoho známých nejen v Evropě. A nejsou to jen naši dodavatelé, ale i lidé, kteří se kolem grilování pohybují a jsou aktivní v publikování mnoha zajímavých informací. Pak je to i mnoho výrobců různých produktů ke grilování nebo vaření v přírodě, jejichž výrobky neprodáváme (zatím), ale i tak tyto firmy průběžně sledujeme. Máme tak takřka dokonalý přehled o tom, co se na světovém trhu děje, co se chystá a to nám umožňuje přinášet na náš trh každým rokem spoustu nových a zajímavých produktů. Od začátku se každoročně (až na pár výjimek) účastníme nejdůležitějších veletrhů spojených s grilováním v německém Frankfurtu a Kolíně nad Rýnem. No a ve volných chvílích, zejména o víkendech, se snažíme prohlubovat si grilovací dovednosti. Praxi ničím nenahradíte. 

Chci vám vzkázat

Pokud to s grilováním myslíte vážně, vybavte se opravdu kvalitním grilem, alespoň základní teorií a grilujte, studujte a zkoušejte. Neztrácejte zbytečně čas na začátku vymýšlením již vymyšleného a shánějte se po informacích. Internet je jich již nyní plný a jde jen o to pořádně vyfiltrovat ty kvalitní. Pokud se vám něco nebude dařit, řešení najdete doufám i zde, na našem webu nebo třeba ve videích na našem Youtube kanále. Rád pomohu všem majitelům grilů, kteří o to budou mít zájem, stát se opravdovým Mistrem grilu. Neváhejte nás kontaktovat

Přeji Vám hodně grilovacích úspěchů! (P.S. Zde je několik fotografií z našeho grilování - cvičte, trénujte a dokážete to samé.)

100%