Omáčka piri-piri

Tato "ohnivá" omáčka je populární na třech kontinentech. Můžete se s ní setkat v Portugalsku, Brazílii a v mnoha afrických zemích. Použijte ji střídmě na vaše oblíbené mořské plody a kuřecí nebo vepřové maso.

Původ: Portugalsko, Brazílie, Afrika

Složení

  • 1 stroužek česneku (nadrobno nakrájený)
  • 1-3 lžíce chili papriček (nadrobno nakrájené)
  • 1 lžíce Dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku bílého vinného octa
  • 3/4 hrnku extra virgin olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli (mořská hrubozrná)

Dejte česnek a sůl do misky a lžičkou utřete v pastu. Pak přidejte chili papričky a pokračujte ve tření. Přidejte hořčici, vmíchejte ocet a nakonec olej.

Omáčku lze použít i jako marinádu. Celkové množství cca 1 hrnek – vystačí na 2 až 3 kg masa.

Zdroj: The Barbecue Bible - Sauces, rubs and marinadesSteven Raichlen, Workman Publishing, 2000, str. 245

100%