Vepřová krkovice Gaucho Argentina rožněná v kotlovém grilu Weber

S rotisserií (elektrický otáčecí špíz) zažijete při grilování spoustu zábavy a vynikajících výsledků při přípravě nejrůznějších dobrot. Pokud vás už klasické grilování trochu nudí, je rotisserie ideální impuls pro nové zážitky. A nebavíme se jen o rožněných kuřatech (Je to sice taková ohraná klasika, ale pořád funguje. A je to skoro bez práce), ale i kachně, malé krůtě, velkém špízu (např. živáňská), malé kýtě (vepřové nebo jehněčí) nebo např. ananasu! Jakmile si k vašemu grilu rostisserii pořídíte, určitě vás napadne spousta dalších pochoutek, které se dají "točit".

800x600_src_064

 

 

Suroviny

2,5 vepřové krkovice
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
kořenící směs Gaucho Argentina

 

Nálev pro marinování vstřikováním:

2,5 dcl vývaru (kuřecí, vepřový nebo hovězí)
1 dcl jablečného džusu
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička Worcestrové omáčky
25 g soli

 

Grilovací potřeby 

Vstřikovač marinády
Grilovací koření - Gaucho Argentina, 150g
Otáčecí špíz pro grily Weber na dřevěné uhlí 57 cm
Weber otáčecí špíz pro grily Genesis II se 2 a 3 hořáky a Genesis 300
Otáčecí špíz pro grily Weber Spirit 200/300

 

Podobné recepty

Máme pro vás další chutné recepty
Grilovaná krkovice s ochuceným máslem
Grilovaná krkovice v pivní marinádě

 

Nabízíme vám k vyzkoušení recept nejčastěji grilovaného masa v našich končinách a to hned v celku a v úctyhodné hmotnosti 2,5 kg. Na internetu rožněnou celou krkovici skoro nenajdete a uznejte sami, že se vám při pohledu na ty fotografie sbíhají sliny. Při absenci rotisserie je možné ugrilovat tuto dobrotu i metodou nepřímého grilování při dodržení stejných teplot a času.

Krkovici začistíme, napícháme připraveným nálevem pomocí vstřikovače marinády a necháme přes noc v lednici.

800x600_src_004

Druhý den maso vyndáme z lednice, osušíme a svážeme provázkem, aby mělo maso pravidelný tvar. Potřeme  ho olivovým olejem s hořčicí a naneseme na něj rovnoměrnou vrstvu kořenící směsi Gaucho Argentina.

800x600_src_016

Potom již maso nevkládáme do lednice, ale necháme ho odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím si rozpálíme grilovací brikety a připravíme gril. Jeden komínový startér  rozpálených briket rozdělíme do dvou palivových nádob po stranách palivového roštu a doprostřed umístíme hliníkovou misku. Gril necháme zahřát na teplotu 150 - 160°C. Teplotu v grilu regulujeme průtokem vzduchu pomocí spodních a horních větracích průduchů.

800x600_src_022

Maso napíchneme na rotisserii a vložíme do grilu. Grilujeme 1 hodinu a poté maso zastříkneme jablečným džusem. Postřik jablečným džusem pak opakujeme každých 30 minut a průběžně kontrolujeme vnitřní teplotu přesným a  rychlým digitálním vpichovým teploměrem.

800x600_src_030

Při dosažení teploty 60°C uprostřed nejsilnější části masa otevřeme regulační otvory grilu a grilujeme při teplotě 200 °C až do doby, kdy bude vnitřní teplota masa 68 - 69°C. Celkový orientační čas grilování do dosažení cílové vnitřní teploty masa se pohybuje kolem 2,5 - 3 hodin.

800x600_src_044

Maso vyjmeme z grilu a necháme odpočinout na jehle přikryté alobalem 20 - 30 minut. Poté vyndáme jehlu a maso nakrájíme. Okapanou šťávu z hliníkové misky scedíme, provaříme a případně dochutíme a zahustíme.

800x600_src_064_1

Následně můžeme servírovat např. s bramborovou kaší s máslem...

800x600_src_066

 

[doba-pripravy="3 hodiny"]

100%