+420 608 512 393 Volejte Po-Pá  8-17h, So 9-12h

Umění správného zauzování v grilu

Pokud se bavíme o zauzování v grilu, nemám na mysli to klasické a také velmi oblíbené uzení v udírně, ale de facto "grilování za přítomnosti kouře". Klasické uzení v udírně probíhá většinou teplým (do 60°C) nebo horkým kouřem (do 90-100°C). Samozřejmě můžete takovouto teplotu udržovat i ve vašem grilu, ale na uzení je udírna a na grilování gril.

Nejblíže klasickému uzení je z grilovacích technik tzv. barbecue (BBQ, barbeque, apod.). Barbecue je vlastně grilování (tepelná úprava) kořeněného masa, při teplotě "kolem" 225°F (107°C) a za přítomnosti kouře (v USA zejména ze dřeva hickory). Současné barbecue proniká do celého světa z jihu a středozápadu USA (hlavními regiony BBQ jsou Kansas City, Memphis, Texas a Carolina). Pro BBQ jsou typické zejména grily s postranním ohništěm (offset smoker) jako např. Smoky Fun, nebo sudové "udírny" (barrel smoker), plechové udírny klasické konstrukce, ale můžete ho praktikovat i v kotlovém grilu Weber např. pomocí adaptéru na Low&slow BBQ pro kotlové grily 57cm. Ideální na barbecue jsou větší a tužší kusy masa, jako je hovězí hrudí ,vepřová plec, žebírka, celé sele, apod. barbecue trvá několik hodin (třeba i 12) a určitě při něm budete potřebovat termosondu nebo teploměr na měření vnitřní teploty masa.

Většina příznivců grilování však praktikuje metodu, kdy při klasickém grilování (160°C a více) použije ke generování aromatického kouře kusy dřeva (ve větších grilech) nebo dřevěné špalíky a  udicí lupínky pro zauzování v grilu.

Ideální pro zauzování v grilu jsou grily s víkem. Je jedno, zda na dřevěné uhlí nebo na plyn. Bez víka se generovaný kouř okamžitě rozfouká a nedojde k požadovanému efektu zauzení. Použití dřevěných špalíků nebo lupínků je velmi snadné. Obecně se doporučuje před zauzováním lupínky namočit na 30min do vody. U špalíků nedochází k rychlému pronikání vody dovnitř dřeva a tak se jeví namáčení mnohdy zbytečné. Rozhodně je to na  vás, zda namáčet nebo ne. Ani v jednom případě nemůžete nic zkazit.

U grilů na dřevěné uhlí připravte gril na nepřímé grilování a namočené a okapané (nebo i suché) lupínky nebo špalíky vhoďte přímo na rozžhavené uhlí/brikety.

U plynových grilů buď:

  • vložíte špalík(y) přímo na plechový(é) kryt(y) hořák(ů)
  • vložíte namočené (nebo suché) lupínky do integrovaného udicího boxu (bývá u dražších modelů)
  • vložíte namočené (nebo suché) lupínky do udicího boxu určeného pro zauzování v plynovém grilu
  • zabalíte  namočené (nebo suché) lupínky do alobalu, který několikrát přehnete a vytvoříte tzv. udicí kapsu. Tu pak položíte buď nad hořáky na grilovací rošt nebo přímo na plechový(é) kryt(y) hořák(ů) grilu (podle nastavené intenzity hoření tak, aby došlo ke generování kouře)

Podle druhu použitého dřeva můžete více/méně pozměňovat aroma. Vůní "těžká" dřeva jako mesquite, ořech nebo dub vytvářejí aromatičtější dým než ovocná dřeva jako např. jabloň nebo třešeň. Nejlepší víceúčelová dřeva jsou hickory, buk nebo olše. Rozdíly mezi vůněmi ze dřeva jsou nejsou sice velké, nicméně určitá dřeva "pasují" na konkrétní druhy masa, jako např. mesquite a dub k hovězímu, hickory, buk a ovocná dřeva k vepřovému a drůbežímu masu a olše k rybám a zelenině. 

Zauzováním v grilu docílíte nové vůně a chuti, kdy není třeba používat koření (mimo barbecue - viz. výše). Nejběžnějšími pokrmy k zauzení v grilu jsou ryby (losos, pstruh, sumec, apod.), vepřové maso, mleté maso (burgery, sekaná), kuře, ale i zelenina (např. hlávka zelí, brambory). Vše co grilujete můžete zároveň i zauzovat a to spolu s kořením nebo jen se solí a pepřem.

Videa, jak zauzovat v grilu najdete na našem Youtube kanále.

Pozor: NIKDY nepoužívejte k zauzování dřevo jehličnanů (smrk, borovice, jedle), cedr, cypřiš, dřevo s impregnací nebo nějakým nátěrem, dřevo z palet, zbytky od výrobce nábytku, apod. Zároveň nepoužívejte dřevo s kůrou nebo dřevo napadené plísní.

Zde by mělo být související video.. pravděpodobně nemáte nainstalovaný flash.

Při nákupu nad 1 999 Kč doprava zdarma Dárek k objednávce Gril sestavíme a předáme v naší prodejně Většinu výrobků osobně testujeme

Chráníme Vaše soukromí

Na Grilování.cz si vybere každý

V našem obchodě seženete jen ty nejkvalitnější grily a udírny předních světových značek jako Weber, Big Green Egg nebo Bradley Smoker. Vybírat přitom lze z bezpočtu druhů i typů výrobků, splníme tak požadavky úplně každého zákazníka. Kromě grilů a udíren si můžete pořídit i nejrůznější grilovací náčiní a mnoho dalšího, pro Vaše ideální grilování je tedy učiněno maximum.

Nakupovat u nás se vyplatí

Kromě pestré nabídky všeho pro kvalitní grilování a nízkých cen se u nás můžete spolehnout na rychlou expedici Vaší objednávky a plně profesionální přístup. Na našich stránkách navíc naleznete recepty na grilování a rady a tipy na grilování. Pokud potřebujete poradit konkrétně, neváhejte mě kontaktovat.

Kontakty

Vilémov u Golčova Jeníkova 283,
582 83, Zobrazit na mapě

Ověřeno zákazníky


Pavel  před 12 hodinami

Všechno v pořádku

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Nahoru
2017 © Grilovani.cz - Všechna práva vyhrazena.
Eshop na míru vytvořil Webový servis