Historie Big Green Egg (velkého zeleného vejce) v dějinách civilizace
Na začátku bylo dřevo, suché listí, blesk a nakonec i oheň. Pravěký člověk brzy pochopil, jakou výhodu a chuť má maso upravené na posledně zmíněném vynálezu, který se rychle proslavil tím, že maso připravené na ohni bylo jednoznačně chutnější než žmoulání syrových žeber z tyranosaura! Nakonec se na ohni začaly připravovat takové speciality, jako je uzený plísňový sýr a s’mores (grahamová sušenka zapečená s čokoládou a bílým bonbonem marshmallow)!
Pozdější kultury přišly na to, že výsledný pokrm byl ještě lepší, kdyby se oheň a jídlo uzavřely do kulovité hliněné nádoby. Důkazy těchto raných prototypů „velkého zeleného vejce“ našli archeologové v pozůstatcích dávných civilizací po celém světě … výjimkou byli Propani, kteří raději upravovali maso nad prudkým plamenem ze sopečných plynů, ale i členové kmene Drive Thru (např. Drive Thru McDonald’s), kteří si jídlo rychle odnášeli z místa přípravy a rychle s ním zmizeli z planety země.
Dnešní „Velké zelené vejce“ je výsledkem moderního vývoje těchto dávných nádob. Konstrukce „vejce“ vychází z hliněné kuchyňské nádoby, která se prvně objevila za čínské dynastie Qin a na začátku 3. století ji převzali Japonci. Je ironií osudu, že místo původní klenuté kuchyňské nádoby z období dynastie Qin dnes vidíme celou řadu napodobenin „vejce“ a nekvalitních grilů Kamado, které se vyrábějí právě v Číně! Jak říká latinské úsloví „Caveat emptor“, neboli ať si dá kupec pozor nebo jednoduše zboží bez záruky.
Před celými staletími se tyto nádoby, které sahaly až po kolena, zahřívaly nad dřevem nebo přírodním dřevěným uhlím (tyto postupy používá gril Big Green Egg i dnes) a uvnitř nádoby byl zavěšený hrnec na přípravu rýže. Nakonec se dovnitř ještě vložila mřížka, na které se grilovalo a opékalo maso. Na začátku 17. století už nádoba nestála přímo na podlaze, ale začala se umisťovat na podstavec, což bylo nepochybně příjemnější pro záda každého kuchaře! Popularita této nádoby se rozšířila v USA během 2. světové války, když si jí všimli američtí vojáci v zámoří a po válce ji přivezli s sebou domů. Klenuté hrnce byly skvělou alternativou k současným grilům na dřevěné uhlí nebo plyn a lidé si doslova zamilovali chuť a šťavnatost pokrmů, které vytváří tento znovuobjevený styl vaření.
Americký voják a podnikatel Ed Fisher byl jedním s těch, kteří na kuchyňskou nádobu s vypouklým víkem narazili během války v zámoří. Zaujalo ho, že jídlo v ní připravené bylo o tolik chutnější, a proto se rozhodl dovézt „Vejce“ do USA, protože cítil, že by o něj mohl být na trhu zájem. Když si Ed v roce 1974 otevřel první prodejnu Big Green Egg v Atlantě, prodával jednoduchou hliněnou nádobu, jejíž konstrukce a materiál se používaly před tisíci lety. Jídlo v nich uvařené bylo vynikající, ale jeho úplně první nádobí bylo křehké a v kontaktu s vodou a ohněm moc dlouho nevydrželo.
Ed Fisher byl ale odhodlaný založit společnost, která by vyráběla a prodávala tyhle úžasné nádoby, a proto si vzal do hlavy, že sám vyrobí to nejlepší „vejce“, jaké kdy existovalo.
Jak rostla popularita obchodu EGG, spojil se se špičkovou továrnou a svěřil výrobu svých produktů do rukou zkušených keramiků. Inženýři společnosti vyvinuli nové typy keramických hmot s využitím materiálů, které původně vytvořila NASA pro svůj vesmírný program. Potom neúnavně hledali způsoby jak zdokonalit konstrukci. Výsledkem byl vynikající korpus, který je robustnější, trvanlivější a má lepší tepelnou izolaci než jakýkoli jiný produkt na trhu. Koneckonců, díky těmto jedinečným vlastnostem je výrobek Big Green Egg znám dodnes.
Během let se „vejce“ neustále zdokonalovalo a prošlo zásadními změnami, takže je svou kvalitou na míle vzdáleno grilům Kamado. Keramika té nejvyšší jakosti a patentově chráněná dvířka s průduchem a ventilační vršek umožňují pracovat s celou řadou snadno nastavitelných teplot od těch nejvyšších pro prudkou úpravu pokrmů až po nízkou teplotu a pomalé uzení. Tvrdá porcelánová glazura zajišťuje, že typická zelená barva ani v drsných venkovních podmínkách nevybledne ani se nijak nezbarví. K dalším inovacím, které zdokonalily původní konstrukci, patří snadno otevíratelný závěs dvířek a vysoce trvanlivá nerezový rošt. Jejich vývojáři ale nebudou nikdy spokojeni, a proto se neustále snaží „ zelené vejce“ dál vylepšovat!
Společnost Big Green Egg je momentálně největším světovým výrobcem a mezinárodním distributorem těchto nejkvalitnějšího keramických grilů. Když si koupíte „zelené vejce“, čili EGG, víte, že jste investovali do kvalitního výrobku úspěšné a osvědčené firmy, která si celosvětově získala výbornou reputaci díky výrobkům, které jsou ve své kategorii ty nejlepší, a díky perfektním zákaznickým službám – jejich výrobkům můžete věřit, protože víte, že za nimi stojí společnost, která na trh přináší úžasné výrobky už více než čtyřicet let!
Od původní společnosti Big Green Egg, se firma rozrostla tak, že dnes je v padesáti zemích světa k dostání sedm různých velikostí „zeleného vejce“ (EGG) a s nimi stovky různých doplňků a náčiní, se kterými je každé vaření v „ zeleném vejci“ zábava, radost a gurmánský zážitek!
"Zelené vejce“ mnozí kopírují, ale nikdy se mu nevyrovnají – práce s grilem Big Green Egg je totiž jedinečný kulinářský požitek! Pokud na přední straně na „zeleném vejci“ není označení BIG GREEN EGG, pak to není originál … nebo, jak rád říká Ed Fisher, „každé „ zelené vejce“ Big Green Egg může fungovat jako gril Kamado, ale žádný gril Kamado se rozhodně ani v nejmenším nepodobá „zelenému vejci“ Big Green Egg!”