Video recept: Havajská kuřecí křídla Huli-Huli
Další ze skvělých receptů na oblíbená kuřecí křídla, tentokrát z americké Havaje. V receptu najdete spoustu chuťově výrazných ingrediencí, jako je zázvor nebo ananasová šťáva. Celé kouzlo spočívá v omáčce, kterou použijeme jako marinádu i na potírání křídel během grilování. Tento exotický zážitek si prostě nemůžete nechat ujít!
Budeme grilovat v mém oblíbeném Weber Smokey Mountain, který je skvělý nejen na barbecue, ale také umožňuje snadné grilování přímou metodou na střední teplotu.
Suroviny
kuřecí křídla |
ananas nakrájený na kolečka |
3 dl ananasové šťávy |
3 dl kuřecího vývaru |
1,5 dl sójové omáčky |
1,5 dl kečupu |
1,5 dl rýžového octa |
3 lžíce třtinového cukru |
4 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru |
2 lžíce Worcestershire omáčky |
1 lžička sezamového oleje |
2 lžičky Sriracha omáčky |
4 prolisované stroužky česneku |
Grilovací potřeby
Gril na dřevěné uhlí |
Špízy na grilování |
Grilovací kleště |
Vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
Pálivá kuřecí křídla |
Asijská kuřecí křídla |
Kuřecí křídla Buffalo |
-
Příprava masa
Z křídel uřízneme koncové letky a oddělíme jednotlivé části. Křídla můžeme také jemně naříznout, aby se do masa dobře dostala marináda.
-
Příprava omáčky
Připravíme si omáčku: Kuřecí vývar smícháme s ananasovou šťávou, sójovou omáčkou, rýžovým octem, kečupem a promícháme. Dále přidáme nastrouhaný zázvor, sezamový olej, lisovaný česnek, třtinový cukr, Worcestershire omáčku a omáčku Sriracha. Všechno dobře promícháme metličkou a v rendlíku přibližně 10 minut povaříme a zredukujeme.
Část omáčky odložíme stranou na potírání a zbytkem přelijeme kuřecí křídla, která necháme aspoň 4 hodiny marinovat v lednici.
-
Příprava grilu
Křídla lehce osušíme a necháme okapat na mřížce.
Pro použití přímé metody z grilu Weber Smokey Mountain odstraníme deflektor. Vzdálenost mezi topeništěm a samotným grilovacím roštem je asi 60 cm, což umožňuje přímé grilování, ale při středně vysoké teplotě.
Abychom zabránili přichytávání masa, potřeme grilovací rošt slabou vrstvou oleje. Všechny průduchy grilu zůstávají otevřené, což umožňuje maximální proudění vzduchu. Teplota grilování je asi 180 °C.
-
Grilování masa
Křídla grilujeme asi 10 minut, poté je otočíme a potřeme zbylou omáčkou. Takto opakujeme po 10 minutách, dokud není maso hotové – z mojí zkušenosti to trvá asi 45 minut. Cílovou teplotu 88 °C zkontrolujeme vpichovým teploměrem.