Hovězí hamburgery [VIDEO]

Video recept: Hovězí hamburgery

Burgery patří k těm nejoblíbenějším pokrmům z grilu. Kdybyste dva roky grilovali jenom burgery, můžete pokaždé vyzkoušet nový recept. A tyhle tři varianty máme nejraději u nás doma.

Budeme grilovat přímou metodou na roštu i na litinovém tále v plynovém grilu Broil King.

Suroviny 

mleté hovězí maso – přední (chuck roll nebo hrudí s dostatečným množstvím tuku)
tepelně neopracovaná slanina
kampotský mletý pepř
uzená sůl Mistr grilu
ochucená majonéza
oblíbená bulka na burgery
salát
cibule
okurka
rajče
oblíbená BBQ omáčka
čedar

  

Grilovací potřeby

uzená sůl Mistr grilu
grilovací omáčka Meathead's
lis na hamburgery
litinový tál Lodge
grilovací obracečka
vpichový teploměr Thermapen ONE

 

Podobné recepty

Kuřecí trhané maso
Oklahoma smashburger
Plněné hamburgery

 

  1. Domácí majonéza je základ

    Základem burgerů je u nás doma ochucená majonéza – kečup nepoužíváme vůbec, bbq omáčku jen občas. Její příprava je jednoduchá:

    Hrnek majonézy smícháme se sušeným česnekem, sušenou cibulí, zauzenou paprikou, hořčicí, vinným octem a nadrobno nakrájenými nakládanými okurkami. Všechno promícháme a necháme odpočinout přes noc, aby se chutě dobře spojily.

    Hovězí hamburgery 55

    Dobrý hamburger potřebuje dobrou bulku. Můžete si samozřejmě upéct domácí, já jsem si oblíbil máslové briošky.

    Bulky rozřízneme a ogrilujeme napřímo z řezné strany.

    Hovězí hamburgery 57 

  2. Půllibrák (220 g masa)

    Z masa vytvarujeme pomocí lisu burger. Maso opepříme kampotským pepřem a uzenou solí.

    Maso grilujeme na roštu přímou metodou, zaklopíme a grilujeme přibližně 3 minuty z každé strany.

    Hovězí hamburgery 59

    Pro jistotu ještě změříme vnitřní teplotu masa pomocí vpichového teploměru – ideální pro středně propečený burger je 51 – 52 °C.

    Na spodní stranu housky natřeme ochucenou majonézu, položíme listy salátu, kolečka červené cibule a burger. Na něj položíme opečené plátky anglické slaniny, přidáme bbq omáčku a navrch položíme plátky rajčat. Přiklopíme horní částí bulky. 

    Hovězí hamburgery 61

  3. Smashburger

    Z mletého masa vytvoříme kouli přibližně o váze 100g, příliš nestlačujeme. Maso opepříme kampotským pepřem a uzenou solí.

    Kouli položíme na rozpálený litinový tál a rozplácneme obracečkou. Po otočení na smashburger položíme plátek čedaru a necháme roztéct.

    Oklahoma smashburger 06

    Spodní stranu housky potřeme ochucenou majonézou, na ni dáme karamelizovanou cibulku, opečenou anglickou slaninu a smashburger. Navrch ještě položíme anglickou slaninu, druhý smashburger a přiklopíme vrchní části bulky, kterou jsme opět natřeli majonézou.

  4. Double cheese (čtvrtlibrák – 110 g masa)

    Z masa vytvarujeme pomocí lisu burger. Maso opepříme kampotským pepřem a uzenou solí.

    Burger opékáme na litinovém tálu. Po otočení na něj položíme plátek čedaru a necháme roztéct.

    Hovězí hamburgery 62

    Spodní stranu housky potřeme majonézou, přidáme nakrájenou nakládanou okurku, navrch položíme burgery s čedarem (dva kousky na sebe), posypeme najemno nasekanou cibulkou a horní bulku opět potřeme majonézou.

    Hovězí hamburgery 64

     

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %