Hovězí trhané maso

Hovězí trhané maso? Proč ne?! Vlastně je podle mne ještě lepší než již u nás hodně rozšířené a oblíbené vepřové trhané maso. Postup přípravy je stále stejný. Potřebujete gril s víkem a nejlépe takový, aby vám umožňoval péct nepřímou metodou při teplotě v rozmezí 110°C - 130°C, max. 150°C. To platí zejména pro plynové grily, protože u některých se může stát, že se dolů na těch 110°C nedostanete. V našem případě jsem zvolil keramický gril od největšího výrobce na světě - Big Green Egg (BGE, vel. Large). Jako kořenící rub (směs koření na barbecue) můžete použít jakoukoli komerční BBQ směs. Ty, které u nás prodáváme, pocházejí z 95% přímo se "srdce BBQ" - amerického Kansas City. Naše nabídka BBQ koření je zřejmě největší v ČR.

800x600_src_DSC01590

 

Suroviny

3 kg hovězí chuck roll (krk ze střední části nakrájený na 3 stejně velké kusy)
40 g soli
4 velké cibule nakrájené na klíny
1 hrnek hovězího vývaru
 

Rub

1/2 lžíce mletého chilli
1 lžíce sušené cibule
1 lžíce sušeného granulovaného česneku
1 lžíce hrubě mletého pepře
1 lžíce sušené petržele

Grilovací potřeby 

Weber Alu misky velké
ConvEGGtor pro BGE Large
Bezdrátová digitální termosonda na měření vnitřní teploty masa
Keramický gril Big Green Egg Large s pojízdným stojanem

Podobné recepty

Máme pro vás další chutné recepty
Vepřové trhané maso
Maso osolte, nejlépe 12 hodin před vložením do grilu a nechte ho odkryté na mřížce v lednici. Poté ho ochuťte směsí koření a nechte odpočívat při pokojové teplotě, než si připravíte gril.
 
800x600_src_DSC01467
 
Rozpalte uhlí v grilu, po 15-ti minutách přidejte na dřevěné uhlí pár špalíků z ovocného dřeva a vložte do grilu convEGGtor (deflektor na nepřímé pečení) s grilovacím roštem. (Na deflektor pod grilovací rošt jsem v tomto případě položil ještě prázdnou nízkou plechovou mísu zakrytou alobalem, aby odkapávající šťáva nekapala přímo na rozžhavený deflektor.)
800x600_src_DSC01475
 
Nechte stabilizovat teplotu v rozmezí 110 - 120°C. Položte maso na rošt a grilujte do dosažení vnitřní teploty 70°C. Pro měření použijte termosondu na měření vnitřní teploty masa.
DSC01488
 
Poté maso vložte do hliníkové mísy s nakrájenou cibulí, přilijte vývar a mísu přikryjte alobalem.
DSC01513
 

Takto zakrytou mísu vraťte do grilu a dál pečte nepřímou metodou. Teplotu udržujte na 130°C.

800x600_src_DSC01519

Maso by mělo být dostatečně měkké při dosažení vnitřní teploty 96°C. Pokud se bude zdát i tak ještě tuhé, pokračujte až do doby, kdy se bude dát lehce trhat vidličkou.

800x600_src_DSC01553

Maso pomocí vidličky a rukou natrhejte na vlákna a v případě potřeby dochuťte výpekem z masa, vývaru a cibule.

800x600_src_DSC01560

Trhané hovězí maso můžete podávat třeba s cibulí, sýrem s ušlechtilou plísní, křenem, v bagetě, v bulce anebo třeba v chlebu. Použít můžete i jakoukoli syrovou nebo grilovanou zeleninu a jako dresing např. některou z amerických omáček aioli od Stonewall Kitchen.

DSC01578

 

[doba-pripravy="několik hodin"]

97%