Jak bezpečně uhasit hořící gril?
Pokud začne gril hořet, nejdůležitější je zachovat klid a rychle omezit přísun kyslíku k plamenům. V případě, že se jedná o vzplanutí mastnoty, nikdy ji nehaste vodou. Ta by způsobila prudké vyšlehnutí plamenů a mohla by vás popálit. Místo toho zavřete víko grilu a uzavřete všechny větrací otvory. Tím plamenům odeberete kyslík a oheň se rychle utlumí. Pokud je potřeba, můžete ohnisko zasypat jedlou sodou, solí nebo pískem, které oheň udusí. Tyto metody jsou doporučovány zahraničními bezpečnostními organizacemi jako First Alert či Paraco Gas.
U plynového grilu se doporučuje okamžitě vypnout přívod plynu a uzavřít víko, aby se plameny udusily. Pokud by oheň neustupoval, je na místě sáhnout po hasicím přístroji a použít ho podle zásady P.A.S.S. (pull – vytáhnout pojistku, aim – zamířit, squeeze – stisknout, sweep – krouživý pohyb). Důležité je přitom stát bokem a držet si bezpečný odstup.
Jak uhasit dřevěné uhlí po grilování
Pokud potřebujete po grilování uhasit dřevěné uhlí, je nejbezpečnější nechat ho vychladnout v uzavřeném grilu, kde bez přístupu kyslíku samo zhasne. Tento proces může trvat až 48 hodin. Pro rychlejší variantu lze uhlí opatrně polít vodou, přičemž je nutné dávat pozor na vznik horké páry. Vychladlý popel je vhodné zabalit do hliníkové fólie a uložit do kovové nehořlavé nádoby, aby nehrozilo znovuzapálení.