Jak často čistit udírnu?

Nejdůležitější je čistění po každém použití. Očistěte rošty a odstraňte popel a tukové nánosy. Tou pomocí udržíte udírnu v dobrém stavu, zabráníte hromadění sazí a minimalizujete riziko požáru. Taková pravidelná péče zamezí potřebu častých rozsáhlejších zásahů. Takový přístup doporučují i odborníci z The Spruce Eats.

Středně častá péče každých několik uzení

U pokročilejšího čištění (např. vysávání popela z ohniště, výměna fólie v odkapávací misce) závisí frekvence na četnosti používání. Doporučuje se provést takový úklid přibližně po 3-6 uzeních, zejména pokud jde o delší uzení či při množství mastnoty. To chrání vaši udírnu před nadměrným zanášením a zajišťuje ideální kouřové podmínky.

Důkladné (hluboké) čištění - sezónně až půlročním intervalem

Jednou až dvakrát ročně, ideálně před a po hlavní sezóně, se doporučuje důkladné čištění celé udírny. Odstranění nánosů sazí, mastnoty a koroze, následované opětovným naolejováním a případným dosycením povrchů ochranným olejovým filmem (tzv. „seasoning“).

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %