Jak dlouho vydrží uzené maso?
Po uzení je klíčové maso uchovávat v chladu. Pokud ho necháte mimo lednici více než dvě hodiny, rychle se dostane do nebezpečného teplotního pásma, kde se rozmnožují bakterie. Po uskladnění v chladu vydrží uzené maso v lednici až 4 dny, pokud bylo správně zabalené a rychle uchlazeno.
Zmrazení je skvělá cesta, jak prodloužit trvanlivost pokrmu. Uzené maso po zmrazení vydrží cca 2 až 3 měsíce, aniž by významně utrpěla chuť či kvalita.
Výjimky – studeně uzené produkty
Studené uzení (cold smoking), zvláště v kombinaci s nakládáním či sušením, může prodloužit trvanlivost výrazně déle, zejména pokud je provedeno správně a za suchých podmínek. Takové produkty mohou vydržet i několik týdnů až měsíců, zejména když jsou solená, sušená nebo zpracována jinými konzervačními postupy