Jak naložit kuřecí stehna (stehna či paličky) na uzení?
Vhodná marináda pro šťavnaté a chuťově výrazné maso
Pokud chcete docílit dokonalé šťavnatosti a výrazného aroma, je ideální nechat kuřecí stehna marinovat v kombinaci oleje, kyselé složky a koření. Olivový olej, česnek, citronová šťáva a klasické bylinkové koření (např. rozmarýn či tymián) vytvoří aromatický základ. Marinujte minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc - umožníte tím masu nasáknout všechny chutě.
Další skvělou volbou je teriyaki marináda: sójová omáčka, mirin, sake a trochu cukru; výsledek - sladko-slané a přitom jemné aroma masa.
Alternativa: suchý rub s hořčičnou "lepidlem"
Chcete-li rychlou a praktickou variantu bez tekuté marinády, použijte vlhký dry rub, kde jako základ slouží hořčice - slouží zároveň jako lepící základ pro koření. Postup: smíchejte ho s pepřem, česnekovým a cibulovým práškem, paprikou a solí a vetřete do masa. Stehna nechte takto připravená i několik hodin v lednici.
Rychlé shrnutí:
Metoda |
Co používat |
Doba marinování |
Tekutá marináda |
Olej + kyselina (citrus, ocet) + koření |
2 hodiny až přes noc |
Suchý rub s hořčicí |
Hořčice + koření (paprika, česnek, sůl) |
Několik hodin až 24 hodin |
Při použití tekuté marinády nikdy nenechávejte maso příliš dlouho – ocet či citrus by mohly maso „přezměkčit“. Naopak suchý rub můžete nechat otočený ve vakuu v lednici až 24 hodin – chuť se lépe rozvine a povrch masa získá krásnou strukturu.