Jak naložit jehněčí maso?
Jehněčí maso se nejlépe připravuje tak, že ho nejprve necháte odležet v aromatické marinádě, která maso nejen ochutí, ale také zjemní. Oblíbeným základem je kombinace olivového oleje, česneku, čerstvých bylinek (typicky rozmarýn, tymián či máta) a něčeho na dodání kyselosti, například vínového nebo balsamického octa, citronové šťávy či jogurtu.
Na řecký způsob se jehněčí maso motá („butterfly“) a marinuje až 24 hodin v směsi s citronovou kůrou, rozmarýnem a sušenou mátou, což mu dodá svěží, středomořský nádech. Klasičtější varianta je jednoduchá: česnek, rozmarýn a dijonská hořčice - jednoduchý mix, který mimo jiné pomáhá dosáhnout krásné karamelizované kůrky.
Souhrn postupu:
- Smíchejte olivový olej, česnek, bylinky (např. rozmarýn, tymián, máta), kyselou složku (citron, ocet nebo jogurt) a můžete přidat i med pro lehce sladký nádech.
- Maso důkladně potřete, vložte do uzavíratelného sáčku nebo misky a nechte odležet ideálně 4 až 24 hodin, v lednici.
Před grilováním nechte maso přibližně 30 minut při pokojové teplotě - grilování tak bude rovnoměrnější a šťavnatější.