Výhody a nevýhody litinového nádobí

Výhody a nevýhody litinového nádobí

Litinové nádobí zažívá po letech zapomnění svou renesanci – a není divu. Kvalitní litinové hrnce nebo pekáče vám vydrží dlouhé roky a vařit v nich budou moci i vaše vnoučata. Podívejme se, jaké jsou výhody a nevýhody litinového nádobí a zda se hodí právě pro vás.

Co je to litina a proč je skvělá pro výrobu nádobí?

Litina je přírodní materiál, jedná se o čisté železo s vyšším obsahem uhlíku (od 2,14 %). Nepatří mezi tvárné materiály, proto se litinové nádobí vyrábí odléváním a hotový kousek už se nedá nijak dále upravovat. Litina je pevná a odolná vůči tlaku, ale také málo pružná.

Mezi hlavní výhody litiny patří to, že dobře akumuluje teplo – proto se používá nejen k výrobě nádobí, ale také kamen nebo krbů.

Smaltovaná nebo přírodní litina?

Samotná litina je na povrchu drsná, proto se povrch litinového nádobí ještě upravuje. Základní úpravy jsou dvě – smaltování nebo tzv. seasoning.

  • Povrch přírodní litiny je potřeba před prvním používáním vypéci s tenkou vrstvou oleje. Olej se naváže s kovovými částicemi na povrchu a vytvoří ochrannou vrstvu. Této úpravě se říká také seasoning a můžete se s ní setkat třeba u amerického litinového nádobí Lodge. Seasoning probíhá už při výrobě nádobí, takže domů dostanete už hotový kousek, který žádné speciální ošetření nepotřebuje. Výhodou této povrchové úpravy je to, že se ochranná vrstva obnovuje při každém použití pánve nebo pekáče. A navíc, je tento povrch přírodní a tudíž zdravotně nezávadný. Neobsahuje žádné PFOA, apod.
  • O smaltované litině se často hovoří jako o nepravé, ale tato moderní povrchová úprava zaručuje opravdovou nepřilnavost a také snadnou údržbu. Se smaltovaným povrchem se můžete setkat například u pánví Lodge, Le Creuset, Staub, apod. Výhodou smaltu je to, že na rozdíl od přírodní litiny není reaktivní, takže v něm můžete s klidným svědomím připravovat i kyselá jídla, která by povrch ze seasoningu narušit.

Ať už si vyberete přírodní litinu nebo tu smaltovanou, získáte poctivý kus nádobí, které budou ozdobou vaší kuchyně a můžete jej s klidem použít i při vaření venku na grilu nebo přímo v otevřeném ohništi.

Výhody litinového nádobí

Litinové pánve, hrnce nebo pekáče patří ke kouskům, které si oblíbila spousta profesionálních i amatérských kuchařů. Jsou skvělé na přípravu steaků i na dlouhé vaření nebo pečení při nízkých teplotách.

Litina dobře vede a udržuje teplo

Tím hlavním důvodem, proč si tolik kuchařů oblíbilo litinu, je to, že skvěle vede a akumuluje teplo. Litinové pánvi sice musíte dopřát trochu delší čas, aby se pořádně nahřála, ale potom se stává spolehlivým a stabilním zdrojem tepla a stačí ji již nahřívat málo.

Této vlastnosti litinového nádobí můžete využít i při servírování, protože jídlo si udrží teplotu po delší dobu.

Litinové pekáče jsou velmi odolné

Litinové nádobí patří k tomu nejodolnějšímu, co si můžete do kuchyně pořídit. Litinové hrnce a pánve není nijak jednoduché poškodit, jsou odolné proti poškrábání i hrubému zacházení. Díky tomu vám vydrží klidně sto let.

A ačkoliv je litina přirozeně reaktivní, nemusíte se při jejím správném ošetření bát ani použití kyselých potravin. Ovšem raději se vyvarujte jejich dlouhému vaření, aby nezpůsobily změnu chutě nebo barvy nádobí.

V litinovém nádobí uvaříte téměř cokoliv

Další výhodou litinového nádobí v kuchyni je jeho univerzálnost. Nezáleží na tom, jestli se chystáte připravovat flank steak, kohouta na víně, dušené hovězí, koláč nebo péct chleba, litinové nádobí zvládne cokoliv. Litinové hrnce můžete používat v domácí kuchyni i venku, jsou spolehlivým pomocníkem zkrátka kdekoliv.

Přirozená nepřilnavost litinového povrchu

Mezi vlastnosti litinového nádobí, které je povrchově ošetřené, patří také jeho přirozená nepřilnavost. To platí především pro přírodní litinu, která je ošetřena zapečeným olejem (seasoningem). Při každém dalším použití přirozeně přidáte další vrstvu tuku, a tím se povrch stává nepřilnavým. Tuto výhodu litinového nádobí využijete především při častém používání, které litinovým pánvím a pekáčům vyloženě svědčí.

Nevýhody litinového nádobí

Samozřejmě existuje i několik nevýhod litinového nádobí, které vás mohou odradit.

  • Za hlavní nevýhodu litinového nádobí se považuje jeho váha. Litinové hrnce jsou poměrně těžké a manipulace s nimi není tak jednoduchá, jako u nerezových nebo hliníkových.
  • Mezi vlastnosti litinového nádobí patří také křehkost, takže při hrubém zacházení může litinový pekáč snadno puknout.
  • Litinové nádobí se také pomaleji nahřívá a ochlazuje. To může někdo vnímat jako nevýhodu, protože vaření s litinovým nádobím vyžaduje svůj čas.
  • Pokud patříte mezi líné kuchaře, pak vás může odradit také náročnější údržba a péče o povrch litinových pánví a plechů. Také nedávejte litinové nádobí do myčky, mohlo by dojít k poškození jeho povrchu.

Tip: Byla by ale škoda, kdyby vás potřeba náročnější údržby odradila od pořízení litinové pánve. V našem článku Mytí a údržba litinového nádobí se můžete přesvědčit, že stačí věnovat pár minut navíc a získáte neocenitelné kuchyňské pomocníky.

Pánve, hrnce i plechy

Nádobí z litiny si můžete dopřát v mnoha tvarech (a u smaltované varianty dokonce i v mnoha barvách). Každý kousek se vám bude hodit na něco trochu jiného, ale skvělé jsou všechny.

  • Litinové pánve jsou skvělé jako pánev do trouby. Litinové nádobí netrpí častým neduhem, že jeho ucha jsou vyrobena z materiálu, který nesnese velký žár, takže jej můžete s klidem používat nejen v troubě, ale také na grilu nebo dokonce přímo v ohništi.
  • U litinových hrnců nejvíce oceníte jejich schopnost udržet dlouho teplo. Jsou ideálním společníkem pro pomalé vaření při nižších teplotách. Připravíte tak chutné a výrazné dušené pokrmy.
  • Litinové pekáče jsou vhodným pomocníkem, když potřebujete nakrmit velké množství strávníků. Hodí se do jakékoliv trouby a kromě křupavého a šťavnatého pečeného kuřete jsou skvělé také pro pečení moučníků.
  • Litinový tál je naprosto ideální pro grilování. Poslouží jako plotna pro přípravu zeleniny, ovoce, ryb a mořských plodů, můžete dát také litinový tál do trouby a upéct na něm chlebové placky. Pokud rádi experimentujete, pak díky litinovému tálu na grilu snadno usmažíte třeba palačinky.

Litinové nádobí v kuchyni

Používání litinového nádobí v kuchyni má opravdu dlouhou tradici. V posledních letech jsme litinové pánve často vyměnili za ty s teflonem (které obsahují právě nebezpečné PFOA) a za hrnce z nerezu, ale popularita litinového nádobí opět stoupá.

Velkou výhodou litinového nádobí je to, že je můžete používat na všech typech sporáků, včetně těch indukčních. Po zarestování masa také jednoduše použijete stejnou pánev do trouby a ušetříte tak další kusy nádobí.

Vlastnosti litinového nádobí ale nejsou vhodné pro uchovávání jídla na později. Pro ukládání pokrmů do lednice rozhodně použijte jiné vhodné nádoby, aby nedošlo k poškození nepřilnavého povrchu litinového nádobí.

Naopak je vhodné litinové pánve a hrnce umýt brzy po jejich použití. Jen pozor – litinové nádobí do myčky nepatří. Použijte k tomu jemný saponát a plastovou houbičku, nádobí do sucha utřete a nakonec ještě pomocí papírové utěrky vymažte kuchyňským olejem. Litinové nádobí také nenechávejte odmočit, pokud jsou v pánvi větší nečistoty, použijte k jejich odstranění polykarbonátovou škrabku.

Tip: S litinovým nádobím teprve začínáte a potřebovali byste nějakou inspiraci na chutné recepty? My jsme si oblíbili kuchařky Lodge, kde najdete stovky receptů na domácí vaření i pro použití litinového nádobí na ohni.

Litinové nádobí na grilování

Vlastnosti litinového nádobí jej také přímo předurčují jako nádobí na otevřeném ohništi. Litinové tály jsou skvělým rozšířením pro váš gril, ale litinové pánve nebo outdoorové litinové hrnce můžete použít i pro vaření přímo v ohništi.

Pokud vás tato možnost láká, určitě vyzkoušejte speciální outdoorové litinové hrnce Lodge, které mají na spodní straně nožičky. Díky tomu je můžete postavit přímo do žhavých uhlíků. Aby bylo jídlo uvnitř zahříváno rovnoměrně, patří k hrnci také poklice s vyšším okrajem, na kterou rovněž umístíte uhlíky.

Jestli máte ve své kuchyni oblíbené litinové nádobí, které byste chtěli použít na otevřeném ohni, budou vám neocenitelným pomocníkem také stojany určené právě pro použití v ohništi. Na ně jednoduše posadíte litinovou pánev nebo hrnec a přímo pod nimi můžete rozdělat oheň. Takové řešení oceníte především při kempování nebo turistice.

Na cesty si pořiďte speciální obaly na litinové nádobí s pevnými uchy. Díky nim je pohodlně odnesete a ještě ochráníte své nádobí před poškozením.

Vyzkoušejte také litinové grily

Jestli jste si litinové nádobí zamilovali, pak stojí za vyzkoušení také litinové grily. Stejně jako americké litinové nádobí Lodge jsou i jejich jednoduché grily z litiny velmi oblíbené. Můžete je s sebou vzít autem kamkoliv do kempu a jsou vhodné také pro grilování na terase nebo na balkoně. Stejně jako na litinové pánvi na nich připravíte luxusní steaky.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %