Videorecept: Grilovaná svatomartinská husa
Pečená svatomartinská husa patří k opravdovým klenotům české kuchyně. Proč si ji tentokrát nepřipravit v grilu? O jedinečnou chuť a jemnou texturu masa se postará dlouhé grilování při nižší teplotě, takže se maso úplně rozpadá. Při servírování samozřejmě nezapomeňte na knedlíky, zelí a skleničku dobrého svatomartinského červeného vína.
Grilovat budeme v oblíbeném keramickém grilu Big Green Egg, který je ideální volbou, když chcete grilovat při nižších teplotách po delší dobu.
Suroviny
| husa (cca 3,5 kg) | 
| kmín | 
| sůl | 
Grilovací potřeby
| Vpichový teploměr Thermapen ONE | 
Podobné recepty
| Grilované kuře teriyaki | 
| Grilované kachny | 
| Grilované kuře s bylinkovým máslem | 
- 
Příprava masaNejprve si připravíme husu. Nožem s tenkou ostrou špičkou na několika místech propíchneme kůži a snažíme se neporušit maso. Husu potřeme olejem ze všech stran a vydatně osolíme a okmínujeme.  
- 
Příprava griluHusu grilujeme několik hodin při nízké teplotě nepřímou metodou. Pod grilovací rošt na deflektor umístíme větší hliníkovou misku, která zachytí odkapávající tuk a my pak nebudeme muset čistit celý gril. Na rošt postavíme malou misku s vodou, která pomůže zamezit vysychání při pečení. Husu položíme na rošt grilu a můžeme se jít věnovat něčemu úplně jinému.  
- 
Grilování masaV grilu udržujeme teplotu asi 120 °C a po přibližně 3 hodinách husu otočíme, případně dolijeme vodu do odpařovací misky. Zvýšíme grilovací teplotu na 140 - 150 °C a pokračujeme v grilování další hodinu. Husu opět otočíme a dále pokračujeme v grilování.  Celkem můžeme husu nechat v grilu přibližně 6 hodin do cílové teploty asi 95 °C – tu snadno zkontrolujeme vpichovým teploměrem. 
- 
ServírováníHusu rozporcujeme pomocí nůžek na drůbež a podáváme s knedlíkem a červeným zelím.  Husu můžete podlít výpekem, který jste zachytili v misce pod grilovacím roštem.  








