Makrela je určitě nejvíce grilovanou rybou u nás. Má dvě základní výhody - je tučná, takže se snižuje riziko, že ji extrémně vysušíte ("přegrilujete") a je cenově dostupná. Jak udělat pěkné a chutné makrely na grilu se dozvíte právě v tomto foto receptu.
Pro grilování makrel jsem využil svůj první kotlový gril Weber One-Touch 47cm a griloval je přímou i nepřímou metodou.
Myslím, že není třeba debatovat o tom, že nejlepší je ryba čerstvá - chlazená. Jelikož jsem neměl cestu do Makra, koupil jsem makrely mražené. Kvalita masa je samozřejmě horší, ale i tak byl výsledek vynikající.
- Opláchnuté makrely osušte papírovou utěrkou a rozřízněte napůl jako je na fotografii níže. Budete potřebovat ostrý nůž, abyste přeřízli kosti u páteře, ale dejte pozor, abyste neprořízli maso až úplně ke kůži - makrela by se vám mohla rozpadnout napůl.
-
Vytvoříte si tak maximální možnou plochu masa k ochucení. Pokud necháte makrelu nerozpůlenou a marinujete pouze břišní dutinu, nedosáhnete tak intenzivní chutě. (břišní dutina je dost malá)
-
Takto připravené makrely potřete marinádou, na kterou budete potřebovat:
- panenský olivový olej
- mořskou sůl
- čerstvě nadrcený černý pepř
- rozmarýn (čerstvý - nadrobno nakrájený)
- česnek (nadrobno nakrájený)
Všechny ingredience dejte do misky a promíchejte, aby se chutě spojily. Marinádu ochutnejte a upravte si poměr ingrediencí dle chuti. Nebojte se mít marinádu více výraznou. Makrely dejte na plech kůží dolů a potřete maso marinádou (stranu s kůží nemá smysl marinovat - marináda kůží prostupuje velmi pomalu). Dejte je do lednice marinovat na 30min až 2 hodiny.
Místo marinády můžete s úspěchem použít naše vlastní originální Středozemní koření, které pro zvýraznění vůně lehce rozdrtíte v moždíři a spolu s adekvátním množstvím olivového oleje připravíte marinádu pro potírání.
-
Až makrely vyndáte z lednice, zapalte si dřevěné uhlí, nejlépe v komínovém startéru, a připravte si gril na přímé grilování. (1/3 grilovacího roštu si nechte volnou jako bezpečnou zónu). Mezitím dostaly makrely pokojovou teplotu a můžeme jít na to!
Nezapomeňte na 3 základní pravidla grilování: kartáčem očištěný grilovací rošt, rošt perfektně nahřátý a hlavně potřený slabou vrstvou jedlého oleje, abyste zamezili přichytávání potravin ke grilovacímu roštu.
-
Makrely tedy grilujte nejdříve kůží nahoru, přímou metodou při středním až vyšším žáru.
- Po 5 minutách makrely na grilu otočte, potřete je zbylou marinádou a grilujte dalších 5 minut.
Pokud byste pak měli ještě pochybnosti o propečení, umístěte makrely na roštu do bezpečné zóny a grilujte ještě 2-3 minuty nepřímou metodou. Po takové době budou makrely bezpečně hotové a díky tomu, že jste je v půlce grilování potřeli zbylou marinádou, budou šťavnaté a s výraznou chutí. Pokud chcete mít opravdu jistotu, zda je maso bezpečně propečené, použijte vpichový teploměr - vnitřní teplota masa by měla být 63°C.
K rybám si můžete ugrilovat ještě rajčata s parmazánem a rozmarýnem a jako přílohu zvolit bílé pečivo (např. bagetu).
Takto si představuji zdravou a rychlou večeři pro letní dny. A nezapomeňte, že grilovat ryby můžete velmi dobře i v keramickém grilu Big Green Egg!
Inspirovalo vás to? Máme pro vás další chutné recepty: