Grilované makrely

Makrela je určitě nejvíce grilovanou rybou u nás. Má dvě základní výhody - je tučná, takže se snižuje riziko, že ji extrémně vysušíte ("přegrilujete") a je cenově dostupná. Jak udělat pěkné a chutné makrely na grilu se dozvíte právě v tomto fotoreceptu.

Pro grilování makrel jsem využil svůj první kotlový gril Weber One-Touch 47cm a griloval je přímou i nepřímou metodou.

Myslím, že není třeba debatovat o tom, že nejlepší je ryba čerstvá - chlazená. Jelikož jsem neměl cestu do Makra, koupil jsem makrely mražené. Kvalita masa je samozřejmě horší, ale i tak byl výsledek vynikající.

20130609_130609x

  • Opláchnuté makrely osušte papírovou utěrkou a rozřízněte napůl jako je na fotografii níže. Budete potřebovat ostrý nůž, abyste přeřízli kosti u páteře, ale dejte pozor, abyste neprořízli maso až úplně ke kůži - makrela by se vám mohla rozpadnout napůl.

20130602_173751x

 

  • Vytvoříte si tak maximální možnou plochu masa k ochucení. Pokud necháte makrelu nerozpůlenou a namarinujete pouze břišní dutinu, nedosáhnete tak intenzivní chutě. (břišní dutina je dost malá)

  • Takto připravené makrely potřete marinádou, na kterou budete potřebovat:

    • panenský olivový olej
    • mořskou sůl
    • čerstvě nadrcený černý pepř
    • rozmarýn (čerstvý - nadrobno nakrájený)
    • česnek (nadrobno nakrájený)

    Všechny ingredience dejte do misky a promíchejte, aby se chutě spojily. Marinádu ochutnejte a upravte si poměr ingrediencí dle chuti. Nebojte se mít marinádu více výraznou. Makrely dejte na plech kůží dolů a potřete maso marinádou (stranu s kůží nemá smysl marinovat - marináda kůží prostupuje velmi pomalu). Dejte je do lednice marinovat na 30min až 2 hodiny.

    Místo marinády můžete s úspěchem použít naše vlastní originální Středozemní koření, které pro zvýraznění vůně lehce rozdrtíte v moždíři a spolu s adekvátním množstvím olivového oleje připravíte marinádu pro potírání.

  • Až makrely vyndáte z lednice, zapalte si dřevěné uhlí, nejlépe v komínovém startéru, a připravte si gril na přímé grilování. (1/3 grilovacího roštu si nechte volnou jako bezpečnou zónu). Mezitím dostaly makrely pokojovou teplotu a můžeme jít na to!

    Nezapomeňte na 3 základní pravidla grilování: kartáčem očištěný grilovací rošt, rošt perfektně nahřátý a hlavně potřený slabou vrstvou jedlého oleje, abyste zamezili přichytávání potravin ke grilovacímu roštu.

  • Makrely tedy grilujte nejdříve kůží nahoru, přímou metodou při středním až vyšším žáru.

20130602_180540x

  • Po 5 minutách makrely na grilu otočte, potřete je zbylou marinádou a grilujte dalších 5 minut.

20130602_181230x

Pokud byste pak měli ještě pochybnosti o propečení, umístěte makrely na roštu do bezpečné zóny a grilujte ještě 2-3 minuty nepřímou metodou. Po takové době budou makrely bezpečně hotové a díky tomu, že jste je v půlce grilování potřeli zbylou marinádou, budou šťavnaté a s výraznou chutí. Pokud chcete mít opravdu jistotu, zda je maso bezpečně propečené, použijte vpichový teploměr - vnitřní teplota masa by měla být 63°C.

K rybám si můžete ugrilovat ještě rajčata s parmazánem a rozmarýnem a jako přílohu zvolit bílé pečivo (např. bagetu).

Takto si představuji zdravou a rychlou večeři pro letní dny.

20130602_182243x

Inspirovalo vás to? Máme pro vás další chutné recepty:

 

100%