Vakuovací sáčky na suché zrání masa

Speciálně upravené sáčky pro suché zrání masa a tipy na jejich použití

Rádi byste si dopřáli kvalitní vyzrálé hovězí, ale nechcete hned investovat do nákladnějších lednic určených pro suché zrání masa? Existuje jednoduché řešení. Jsou jím speciálně upravené sáčky, ve kterých maso zraje suchou metodou. Jak fungují, co byste o nich měli vědět a jak s nimi správně zacházet? Právě tomu se budeme věnovat v dnešním článku.

152_1

Jednodušší už to být nemůže

Skladování masa ve vakuově uzavřených sáčcích je standardně doménou spíše mokrého způsobu zrání. Německý výrobce Landig ovšem přišel s unikátní technologií, kdy v sáčcích vyrobených ze speciální membránové fólie může zrát maso i suchou metodou.

Tu mnozí gurmáni preferují, a to především díky chuťovým vlastnostem, které maso získává. Na rozdíl od mokrého zrání se neobjevuje mírně „kovová“ chuť. Fólie propouští vzduch a odvádí vodu pryč z masa, současně však chrání před bakteriemi a vnější vlhkostí.

152_2

Nezapomeňte na správnou výbavu

Pro dosažení těch nejlepších výsledků budete potřebovat:

Výhodou vakuovačky je její flexibilní použití. Kromě uzavření sáčku na zrání masa ji využijete i na další potraviny ve vaší kuchyni. S využitím vakuovačky snadno prodloužíte jejich životnost o pár dnů, nebo dokonce i týdnů.

Jak vybrat kvalitní maso pro zrání?

Doporučujeme sáhnout po kvalitním hovězím mase s jemným mramorováním, které brání přílišnému vysoušení. Maso ze supermarketu není vhodné, protože už s největší pravděpodobností prošlo mokrým zráním a je skladované ve vakuovém obalu. Takové maso se vyznačuje vysokým obsahem vody a kyseliny mléčné, což může mít vliv na změnu jeho chuti. Vždy vybírejte spíše trochu větší kusy masa – při suchém zrání je třeba počítat se ztrátou hmotnosti (každý týden to může být i 10 %).

3 kroky ke správně vyzrálému masu

  1. Vybraný kus masa vložte do sáčku. Maso neumývejte, pouze a ani se ho nesnažte zbavit přebytečné šťávy. Se vším si poradí membránový sáček. Je dobré vybírat kusy bez kostí, které by mohly sáček poničit, a přerušit tak proces zrání. Maso by mělo mít dostatečné tukové krytí, aby nadměrně nevysychalo. Sáček neplňte až po okraj, aby zůstalo místo pro jeho vakuové uzavření.
  2. Pomocí vakuovačky neprodyšně uzavřete sáček a umístěte ho do ledničky do místa s teplotou v rozmezí 0 - 4 °C. Je vhodné položit maso na rošt a umístit pod něj misku, která zachytí přebytečnou šťávu. Na sáček ani těsně vedle něj nepokládejte žádné další potraviny.
  3. Maso skladujte v chladničce přibližně 3 - 4 týdny, občas sáček otočte. Na povrchu masa se postupně vytváří krusta. Když je krusta tmavá, proces zrání je u konce. Teď už maso můžete vyjmout z obalu, odříznout tvrdou vrstvu a připravit si ho třeba na grilu.

  

Se sáčky pro suché zrání si můžete vyhlášený gurmánský zážitek dopřát i v pohodlí svého domova. Přejeme vám, ať se dílo podaří a už brzy se u další rodinné grilovačky vytáhnete perfektně vyzrálým hovězím.

   

×

Splátková kalkulačka ESSOX

97 %