Desatero perfektního grilování

Aby grilování proběhlo dle vašich představ a aby hosté odcházeli s pocitem příjemně stráveného času s přáteli, je dobré dodržovat tyto rady.

1.Všechny pomůcky si dobře připravte

Než začnete grilovat, připravte si ke grilu všechno, co potřebujete: jídlo, marinádu, omáčku na podlévání, koření a náčiní. Nejhorší co může být je během grilování někam odbíhat a něco pořád někde hledat...

2.Připravte si dostatek paliva

Není snad nic horšího, než když vám uprostřed grilování dojde uhlí nebo plyn. Uhlí se dobře odměřuje a kontroluje jeho množství. Zejména při nepřímém grilování doporučuji mít v záloze vždy aspoň 3 kila. U plynu je to horší. Tam rozhodně doporučuji do zálohy druhou plynovou lahev.

3.Udržujte vysokou teplotu

Intenzivní chuť a vůni grilovaného masa získáte grilováním nad přímým žárem.. Položte ruku asi 10 cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, měli byste nad roštem ruku udržet tak 2 až 3 vteřiny, než pocítíte žár a rukou uhnete. To je ta správná teplota pro přímé grilování steaků. 

4.Udržujte gril v čistotě

Než na gril položíte jídlo, očistěte rozžhavený grilovací rošt pevným drátěným kartáčem. Grilovací rošt čistěte jak během grilování tak i po jeho skončení. 

5.Gril pravidelně mažte olejem

Než na kartáčem očištěný rošt položíte jídlo, přetřete ho zmačkanou papírovou utěrkou namočenou v rostlinném oleji. (Papírovou utěrku uchopte kleštěmi.) Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne a vytvoří vám požadovanou mřížku. Ale zejména zamezí "přichytávání" masa k roštu. Rošt mažeme nejen na začátku, ale i během grilování.

6.Maso otáčejte, ale nepropichujte

Steaky a kotlety otáčejte kleštěmi, ne vidličkou, která maso propíchne a způsobí nežádoucí vytékání masové šťávy. 

7.Naučte se, kdy správně potírat

Nasládlé grilovací omáčky potírejte na maso až v posledních minutách grilování, aby se cukr v omáčce nepřipálil. Maso potírejte štětečkem na potírání nebo mopem na omáčku.

8.Zavírejte víko grilu

Když nepřímo grilujete velké kusy masa (žebírka, hrudí, celá kuřata), musí být víko grilu zavřené. Ale zavírejte ho i při přímém grilování. Není důvod mít víko odklopené. Zejména na jaře a na podzim dochází při odklopeném víku k nežádoucímu ochlazování grilovaného masa z vrchu a tak k prodlužování doby grilování.

9.Nechte maso odpočinout

Hovězí steak, kuře, jakýkoli velký kus masa v celku, vlastně téměř všechno, co ugrilujete, bude ještě chutnější a šťavnatější, když to necháte před servírováním pár minut stát na prkénku (nejlépe zabalené v alobalu). Používejte vpichový teploměr, kterým rychle zjistíte, jestli je maso propečené podle vaší chuti.

10.Nikdy od grilu nedocházejte

Jakmile cokoli položíte na rošt (zvlášť, když grilujete přímou metodou), nikam neodcházejte, dokud se "to" neugriluje. To je to nejdůležitější pravidlo...

 

100%