Jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí představují klasiku grilování se vším, co k němu patří – s žárem ohně a vůní dřeva. Jednou z hlavních předností grilů na dřevěné uhlí je jejich nižší pořizovací cena oproti grilům elektrickým nebo plynovým. A dokážete v nich připravit třeba takovýto tomahawk steak!

jak vybrat gril na dřevěné uhlí 110

Klady 

  • Efektivita - hořením dřevěného uhlí nebo briket se dosahuje vyšší teploty
  • V grilech na dřevěné uhlí (těch s víkem) se snadno zauzuje 
  • Spousta jídel je z grilu na dřevěné uhlí opravdu chutnější a aromatičtější než z plynových a elektrických grilů
  • Zážitek - poskytují nefalšovanou atmosféru s vůní dřeva a žárem ohně
  • Spolehlivost - nemožnost poruchy, která by přímo bránila grilován
  • Vyšší pocit uspokojení z dobrého výsledku
  • Jednoduché praktikování nepřímé metody grilování
  • Nižší hmotnost - dají se převážet
  • Nižší pořizovací cena

Zápory

  • Náročnější regulace teploty
  • Skladování briket nebo dřevěného uhlí
  • Práce s popelem
  • Nutnost ručního přikládání při delším grilování
  • Gril je připraven ke grilování za 20 - 30 minut dle druhu a kvality použitého paliva

Představujeme zahradní grily na dřevěné uhlí

Věříme, že si nechcete pořídit gril jen na jedinou sezónu, vyvarujte se proto extra levnému nákupu v hobby a supermarketu. Jednorázová výhodná koupě vám může přinést dlouhodobé zklamání. Věnujete-li výběru grilu více času a pozornosti nyní, budete moci věnovat svůj čas v budoucnu vychutnávání si skvělých grilovaných pochoutek, na místo věčných problémů. Nevýhodou velmi levných grilů na dřevěné uhlí je nekvalita použitých materiálů a velmi často nízká míra funkčnosti. Některé levné grily s víkem na dřevěné uhlí při zaklopení víka skoro vůbec nefungují - nemají adekvátní tah vzduchu. Z vlastní mnohaleté zkušenosti doporučujeme vsadit na celosvětově známé značky s mnohaletou tradicí.

jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Kotlové grily (grily na dřevěné uhlí) můžeme dělit na otevřené (bez víka) a ty s víkem. V našem článku se dále budeme věnovat pouze kotlovým grilům s víkem, protože mají vyšší užitnou hodnotu - lze v nich grilovat nepřímou metodou a po každém grilování zbytek paliva vyhasne a použijete ho v dalším grilování = úspora paliva/peněz.  Právě nepřímá metoda grilování (podobná pečení v horkovzdušné troubě) vám umožní grilovat ty zajímavější pokrmy, jako je celé kuře nebo kachna, sekaná, žebírka, kuřecí křídla, trhané maso, hovězí hrudí a obecně větší kusy masa vcelku, které se nedají péct přímou metodou. Přímou metodou, tj. přímo nad žárem z paliva se griluje vše, kde tepelná úprava trvá max. 30 minut. Takže to jsou špízy, hamburgery, steaky, zelenina, ryby, krevety, uzenina, apod.

Z čeho by se kvalitní gril na dřevěné uhlí měl skládat?

Spodní kotel a horní víko

Krása grilu na dřevěné uhlí spočívá v jeho jednoduchosti. Takový gril by neměl obsahovat žádné zbytečné díly. Pořádný gril na dřevěné uhlí se skládá ze dvou hlavních částí – kotle a víka, usazené v pevné konstrukci.

Na spodní části kotle by měl(y) být větrací průduch(y) pro regulaci přívodu vzduchu, kombinované u kvalitních grilů s čistícím systémem (např. One-Touch System u grilů Weber). Neměl by chybět popelník nebo miska na zachytávání popela.

jak vybrat gril na dřevěné uhlí 01

Uvnitř, kousek nad dnem kotle, by měl být palivový rošt, na který se sype palivo. A nad ním vlastní grilovací rošt.

Vrchní část grilu - víko (poklop) by měl mít větrací průduch(y) pro regulaci odvodu vzduchu. Právě přítomnost průduchů pro přívod a odvod vzduchu spolu se správným tvarem a velikostí grilu zajistí dokonalou cirkulaci vzduchu uvnitř a bezproblémové hoření paliva i při zaklopeném víku. Dále by mělo být víko opatřeno čitelným teploměrem a madlem, které se nebude extrémně zahřívat během grilování. 

Gril s víkem má čtyři zcela zásadní výhody oproti grilu bez víka

  • gril je bezpečný – po grilování víko jednoduše zaklopíte, uzavřete průduchy a zbylé palivo za pár minut vyhasne
  • gril je úsporný – vyhaslé nespotřebované palivo použijete při dalším grilování
  • gril je použitelný za každého počasí – v dešti, větru i zimě (nic vás nezastaví)
  • v grilu lze snadno zauzovat pomocí dřevěných lupínků k zauzení

Pevná a stabilní konstrukce

Velmi důležitá je stabilita a celková pevnost grilu, a z toho plynoucí bezpečnost. Dobře zkonstruovaný a stabilní gril působí pevně a mohutně. Gril s chabou konstrukcí se bude kývat. Použití takového výrobku není bezpečné. Pokud se gril kýve již u prodejce, je více než pravděpodobné, že se bude přinejmenším kývat také u vás doma, případně se rozpadne úplně. Nohy grilu by měly být rovněž pevné. Pokud je gril opatřen praktickými kolečky, pochopitelně by se měla volně otáčet. 

jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Důležité aspekty při výběru zahradního grilu na dřevěné uhlí

Povrchová úprava kotle a víka

Povrchová úprava kotle a víka zcela zásadně ovlivňuje životnost grilu, náročnost údržby a úroveň tepelné izolace. Kvalitní zahradní gril na dřevěné uhlí by měl mít smaltovaný kotel i víko. Grilům s povrchovou úpravou pouze nástřikem barvy se velkým obloukem vyhněte (pokud to myslíte s grilováním vážně).

jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Způsob regulace žáru

Aby palivo v grilu hořelo (resp. žhnulo), musí být v grilu přítomen kyslík. A právě zde narážíme na problém u mnoha (zejména extra levných) grilů na dřevěné uhlí. Takové grily po zaklopení víka vlastně skoro nefungují a dají se pak používat pouze bez víka pro grilování přímou metodou. Umístění a velikost průduchů pro přívod a odvod vzduchu jsou mnohdy poddimenzované nebo chybně umístěné a cirkulace vzduchu v grilu není ideální příp. k ní skoro nedochází. (Viděl jsem gril, kdy palivo žhnulo pouze nad spodním průduchem pro přívod vzduchu do grilu, což byl žhavý kruh jen o průměru cca 15 centimetrů ...) To je další důvod, proč dát na odzkoušené grily firem, které se vývoji a výrobě grilů na dřevěné uhlí věnují už desítky let.

jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Tady si dovolím tvrdit, že na trhu (nejen českém, ale i světovém) opravdu nejsou lepší kotlové grily, než ty od amerického výrobce fy Weber, která grily na dřevěné uhlí vyrábí od 50. let 20. století. Potvrdí vám to miliony spokojených majitelů těchto grilů po celém světě. Právě pozitivní zkušenosti tolika zákazníků by měly být dostatečnou zárukou toho, že grily této značky fungují perfektně a je s nimi radost grilovat.

Vysypávání popela

jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Vysypávání popela z grilu může být velmi obtěžující úkon zejména ve chvíli, kdy musíte popel z grilu opravdu vysypat nebo vymést. V praxi to většinou znamená gril položit na bok a popel z grilu vymést smetáčkem (což kolikrát u popelu smíchaném s tukem apod. znamená paka smetáček vyhodit) nebo vyloženě vysypat otočením grilu vzhůru nohama. 

Mnoho kvalitních kotlových grilů Weber ale disponuje tzv. One-Touch čistícím a větracím systémem. Otáčením ovládací pákou popel jednoduše vymetete z grilu ven otvory na dně kotle do popelníku nebo misky (v závislosti na modelu a výbavě grilu) a zároveň tento systém slouží k regulaci přívodu vzduchu do grilu. Prostě jednoduchá práce a přesná regulace přívodu vzduchu současně!

jak vybrat gril na dřevěné uhlí    jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Z jakého materiálu je grilovací rošt

Grilovací rošty jsou obvykle zhotoveny z poniklované (nebo chrom/niklové) oceli (pozor, velmi laciné grily mají rošty jen pochromované anebo dokonce opatřené nástřikem barvou). Robustnější a těžší grilovací rošt vydrží déle a zajistí též lepší přenos tepla, jakož i udržování požadované teploty. Více než výborné jsou rošty z nerez oceli. Litinové rošty výborně akumulují, vedou a předávají teplo, tudíž se hodí na grilování steaků. Sice vyžadují větší údržbu, ale zase vám zajistí dokonalý otisk mřížky roštu, který je známkou pravého mistra grilu! Nehodí se však (právě pro svou velkou akumulační schopnost tepla) pro barbecue - grilovanému masu mohou předávat více tepla, než je žádoucí. V 95% případech si tedy vystačíte s ocelovým nebo nerezovým grilovacím roštem.

jak vybrat gril na dřevěné uhlí 12

Montáž grilu na dřevěné uhlí

Montáž zahradního grilu na dřevěné uhlí by měla být maximálně jednoduchá. Koneckonců, když kupujete gril, těšíte se na samotnou přípravu dobrot, nikoli na složitou montáž. Ta ovšem u některých levnějších grilů zabere dost času. U lepších značek výrobci minimalizují nebo zcela odbourávají náročnost montáže, kterou provádí sám zákazník. Dobrý gril by měl obsahovat co nejméně šroubovaných spojů (hrozí riziko povolování šroubů, jejich koroze a budoucí problémy), ale jen spoje svařené se smaltovaným povrchem.

Bezpečnost

Kvalitní gril by měl být opatřen několika bezpečnostními prvky, jako jsou tepelný štít madla na víku, teplotně odolná madla na spodním kotli grilu, pevná a stabilní konstrukce apod.

jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Dlouhá záruka

Dlouhá záruka bývá puncem kvality. Je logické, že jen ti nejlepší výrobci si za kvalitou svých výrobků stojí a nebojí se Vám poskytnout prodlouženou záruku až 10 let, což např. platí pro grily na dřevěné uhlí Weber.

Dostupnost příslušenství a náhradních dílů

Kvalitní výrobce grilů má v nabídce i originální příslušenství, jako je dobře padnoucí ochranný obal, pasující litinový tál, grilovací rošty z různých materiálů, apod. Není nic horšího, pokud budete na svůj gril shánět toto příslušenství v "univerzálních" produktech. Strávíte s tím moře času, některé zboží nakonec vrátíte jako nepadnoucí a nakonec se smíříte s tím, že je váš obal třeba dlouhý nebo krátký. 

Někdy se může stát, že se gril poškodí. Není nic horšího, než když kvůli nedostupnosti náhradního dílu budete muset celý gril vyhodit. Kvalitní výrobci kotlových grilů mají v nabídce náhradní díly třeba i na 10 a více let staré modely. Můžete pak grilovat s pocitem jistoty, že vám váš gril opravdu dlouho vydrží.

Na co si tedy dát při nákupu grilu na dřevěné uhlí pozor?

Při výběru grilu na dřevěné uhlí je dobré se soustředit na následující parametry a vlastnosti:

  • Gril musí mít víko, abyste mohli využívat metody nepřímého grilování a zauzování. V obchodech běžně seženete také otevřené grily bez víka. Ze zkušenosti vám však opravdu doporučuji pořízení grilu s víkem, ve kterém můžete grilovat nepřímou metodou.
  • Průduchy k regulaci proudění vzduchu. Na vrchní i spodní části musí být nastavitelné průduchy (ideálně hliníkové) k regulaci proudění vzduchu, a tím i teploty uvnitř grilu.
  • Materiál grilovacího roštu. Ideálně nerezový, litinový nebo poniklovaný.
  • Grilovací rošt s odklápěním. Grilovací rošt s krajním odklápěním usnadní přikládání paliva nebo dřevěných lupínků při zauzování.
  • Kvalitní materiál a povrch. Dejte přednost grilům vyrobeným ze špičkové a pevné oceli. Rozhodně vyžadujte, aby měl gril smaltovaný povrch v perfektní kvalitě.
  • Teploměr ve víku. Ten se vám bude hodit pro stanovení přibližné teploty v grilu (pozor, v grilu je odlišná teplota přímo nad palivem a na druhé straně grilu) 
  • Další důležité parametry. Gril by měl mít rovněž robustní, pevnou a bezpečnou konstrukci a hodit se nepochybně mohou také kolečka pro snazší manipulaci. 

masové koule z grilu Weber


  

100 %