Elektrické zahradní grily zažívají v současné době opravdový „boom“. Ve chvíli, kdy nemáte zahradu, na které byste mohli grilovat, a přesto si chcete dopřát chuť grilovaných pochoutek, je elektrický gril výtečným řešením. Používat jej lze snadno i na balkonech a terasách, jedná se tedy o ideální gril do města. Ke grilování totiž nepotřebujete plynovou láhev ani dřevěné uhlí, stačí zapojit zástrčku do zásuvky.
Obsah
Proč vlastně zvolit elektrický zahradní gril?
Pro opravdové skeptiky musím hned na úvod podotknout, že již bylo provedeno mnoho testů s věhlasnými kuchaři (zejména v Německu), které neprokázaly rozdíl v ugrilovaném pokrmu v grilu elektrickém, plynovém nebo grilu na dřevěné uhlí.
Právě elektrické grily jsou také velmi oblíbené mezi ženami. Jsou z jejich pohledu bezpečné a velmi jednoduché na obsluhu. Navíc jsou i designově velmi zdařilé . Zkuste si ostatně prohlédnout nabídku elektrických grilů a přesvědčte se sami.
A v zimě? Gril jednoduše umístíte pod digestoř v kuchyni a můžete si takto upravené pochoutky dopřát celý rok, bez ohledu na počasí. Jak ovšem vybrat ten pravý, se kterým ugrilujete všechny ty známé i neznámé dobroty a budete s ním dlouhodobě spokojeni?
[banner-1]
Výběr zahradního elektrického grilu – jak na to?
první řádě bych rád upozornil, že za zahradní elektrický gril rozhodně nepovažuji „ohřívače“ s teflonovou kontaktní plochou. (tzv. kontaktní elektrické grily) V takovém přístroji je tepelná úprava rovna přípravě na pánvi. U klasického zahradního elektrického grilu dochází k tepelné úpravě přímým žárem topné spirály na grilovaný pokrm a dotekem s rozpáleným grilovacím roštem. Mezi zdrojem žáru (topnou spirálou) a grilovaným pokrmem není žádná deska, tál apod. Litinový tál jako volitelné příslušenství je vhodný např. k přípravě vajíček, opečených toastů, slaniny, hamburgerů, krevet, zeleniny nebo obecně menších kousků.
Moderní zahradní elektrický gril by měl být konstrukčně stejný jako gril plynový. Prostě gril, ne žádné „ohřívátko“. Co by tedy rozhodně měl mít?
- spodní vanu s miskou pro odkapávající šťávu
- horní víko – pro případné nepřímé grilování a maximální využití tepla
- kvalitní grilovací rošt – např. litinový, který nejlépe přenáší teplo
- zdroj tepla – topnou spirálu s dostatečným výkonem
- možnost plynulé regulace výkonu
[banner-2]
Představitelem této kategorie zahradních elektrických grilů je např. řada Weber Q a to modely Q 1400 a Q 2400.
Oba elektrické grily Weber se liší velikostí grilovacího roštu a jsou k dostání ve verzi s anebo bez stojanu, případně k nim lze dokoupit praktickou pojízdnou konstrukci.
Tip: V létě vás při zahradním grilování mohou obtěžovat komáři. Lapač hmyzu vám s tímto problémem pomůže.
Elektrické zahradní grily Weber – kvalita a spolehlivost
V elektrickém grilu Weber Q můžete grilovat takřka vše, co na jakémkoli jiném grilu Weber. Takže není problém použít tento elektrický gril na ryby (pstruzi, makrely, kapr), steaky (maso i ryby), hamburgery, špízy (maso, krevety i ryby) a zeleninu. Můžete tedy využívat metodu přímého grilování (pro úpravu do 30 min), případně metodu nepřímého grilování (celé kuře). Záleží jen na vás a vaší fantazii. (Pro nepřímé grilování budete potřebovat tepelný štít nebo sestavu 2 hliníkových misek pro odstínění žáru topné spirály uprostřed grilu). V elektrickém grilu nelze bohužel praktikovat barbecue.
Princip fungování je takový, že topná spirála pod grilovacím roštem (u elektrických grilů Weber je grilovací rošt litinový) produkuje žár a tepelně upravuje potraviny položené na grilovacím roštu. Odkapávající šťáva nebo tuk stékají dolů na spodní vanu a odtékají spodním kruhovým otvorem do zajištěné vyměnitelné hliníkové misky. Šťáva, jež ukápne na rozžhavenou topnou spirálu, se odpaří, a tím vzniká klasické grilované aroma. Rozhodně nehrozí vzplanutí, protože při zaklopeném víku je v prostoru grilu tak malé množství kyslíku, které samovznícení neumožňuje.
Pokud požadujete gril, který budete často převážet nebo gril do města – na balkon nebo terasu, je elektrický gril Weber to pravé řešení. A navíc s nadstandardní zárukou až 5 let!