Jak vybrat dobrý plynový gril

Plynových grilů je na našem trhu nepřeberné množství. Hned na začátku si je ovšem potřeba ujasnit, co budete chtít ve svém novém plynovém grilu připravit.

Mají to být některé z následujících pochoutek?

jídlo

Prvotřídní plynový gril na zahradu

Plynové grily sice neposkytují požitek z autentického praskání dřevěného uhlí, nabízejí však rychlou přípravu grilu ke grilování a snadnou regulaci teploty při přípravě pochoutek, a to dle libosti. Profesionální kuchaři plynové grily sice rádi kritizují, ale ve skutečnosti je používají, přičemž jim dává přednost většina Američanů (vlastnících gril) a tento počet stále roste. Plynové zahradní grily mají pochopitelně své výhody i nevýhody.

Hlavní výhody

  • Zapálení stiskem jediného knoflíku
  • Výdrž plynové lahve umožňuje dlouhé grilování bez nutnosti přikládání
  • Při dlouhodobém využívání levnější grilování (nižší cena plynu než dřevěného uhlí)

Nevýhody

  • Na plynových grilech se hůře zauzuje
  • Vyšší pořizovací cena než u grilu na dřevěné uhlí
  • Absence vzrušení ze hry s ohněm
  • Bývají větší a těžší než grily na dřevěné uhlí, proto může být manipulace s nimi namáhavější

Na co se při nákupu plynového grilu soustředit?

Části plynového grilu

  • spodní kotel (vana)
  • víko grilu – umožňuje nepřímé grilování
  • hořáky - nerezové hořáky s dlouhou životností
  • teploměr ve víku grilu – kontrola teploty je zásadní
  • boční hořák – ideální pro přípravu omáček nebo příloh
  • systém ovládání hořáků – plynulá regulace intenzity žáru
  • grilovací rošt – nejlépe litinový nebo nerezový grilovací rošt pro kvalitní přenos tepla
  • pojízdná konstrukce – gril bude třeba občas přemisťovat
  • spodní odkládací skříňka – odkládací plochy není nikdy dost

Lepší grily mají tři nebo více samostatných hořáků (s regulací každého hořáku zvlášť), které umožňují lepší regulaci tepla a hlavně jeho rovnoměrného rozložení po celé grilovací ploše. Takové jsou kupříkladu plynové grily Broil King nebo plynové grily Weber.

jak vybrat dpbrý plynový gril

 

Grilovací systém

Nejdůležitějším ústrojím plynového grilu jsou hořáky, které vytvářejí teplo. Systém, jenž je umístěný nad hořáky a šíří teplo nahoru ke grilovacímu roštu, je to základní, co by vás mělo zajímat.

Ještě před několika málo lety byl systém plynového grilu s lávovými kameny (tzv. lávové grily plynové) jediný na trhu. Doba ovšem pokročila a na trhu jsou již mnohem lepší systémy.

Použití lávových kamenů má několik velkých nevýhod:

  1. ta hlavní je, že tuk odkapává přímo do žhavých lávových kamenů. Díky tomu, že jsou porézní, se do nich tuk vsakuje a způsobuje pak velmi časté vznícení.
  2. je to neekonomický systém – plynový hořák musí nejprve nahřát kameny a teprve na žáru z nich je možno grilovat
  3. lávové kameny je třeba často měnit – další výdaje navíc

Současným trendem jsou ocelové profily, umístěné nad plynovým hořákem, které plní dvě funkce:

  1. rozvádějí (odrážejí a usměrňují) proudění tepla
  2. vytvářejí grilované aroma tím, že se na nich odpařuje odkapávající šťáva a tuk

tn_src_gril-066666

U plynových grilů Weber Spirit, Genesis a Summit se tyto profily nazývají flavorizéry, u grilů GrandHall Flame Tamer profily apod.

Druhým moderním systémem je speciálně upravený grilovací rošt, který není v místě plynových hořáků perforovaný. Tuk tak nemůže odkapávat přímo do hořáku a nemůže se tedy vznítit. Kape až na dno grilu a otvorem ve spodní části odtéká do hliníkové misky, jíž můžete jednoduše vyčistit. Takový systém je např. u plynových grilů Weber řady Q.

Odkapávání a vznícení šťáv

Když grilujete na plynovém grilu, odkapávají z potravin šťávy a usazují se poblíž zdroje tepla. Až dosáhnou své teploty vznícení, vznítí se a shoří.

Ty nejlepší grilovací systémy odkapávající suroviny rychle odpařují. Tím zabraňují jejich vzplanutí a zároveň vytvářejí charakteristické aroma. Většina výrobců využívá k šíření tepla směrem od hořáků ke grilovacímu povrchu lávových kamenů nebo keramických briket. Odkapávající šťávy z potravin se v takových systémech hromadí a dochází k jejich nežádoucímu vznícení.

U nejlepších grilů proto najdete ocelové profily (jejich průkopníkem byla právě společnost Weber), na kterých se tuk odpaří, případně steče dolů do záchytné misky pod plynovými hořáky.

Co by měl zahradní plynový gril mít

  • Moderní a efektivní systém přenosu tepla od hořáků ke grilovacímu roštu
  • Alespoň dva (lépe tři a více) nezávisle nastavitelné nerezové hořáky
  • Další, boční hořák (pro přípravu omáček a příloh)
  • Odkládací plocha (čím větší, tím lepší – pracovní plocha není nikdy dost velká)
  • Zabudovaný teploměr ve víku grilu (kontrola teploty je důležitá)
  • Možnost použití otáčecí jehly – rotiserie (volitelné, ale velmi šikovné zařízení) spolu se zadním hořákem 
  • Robustní pevná konstrukce a dobré záruční podmínky (kvalitní výrobce poskytuje záruku i v řádech 10 a více let)jak vybrat dpbrý plynový gril_2
100%