Tajemství grilovacího koření: Nejlepší kombinace pro maso, zeleninu a sýry

Grilování patří u Čechů mezi oblíbené letní radovánky, ale grilovat jako opravdový mistr není jen tak. Jednou z dovedností, kterou byste si měli osvojit, je rozhodně znalost toho správného koření na grilování. Dobrý výběr vám zaručí, že po vašem jídle se jen zapráší. Tak se pojďme podívat na to, jaké grilovací koření se nejlépe hodí k masu, zelenině i sýrům.

Správné koření na grilování je klíčem k úspěchu

Opravdovou lahůdku v kuchyni spolehlivě vykouzlíte tak, že použijete kvalitní suroviny. Týká se to masa, zeleniny a samozřejmě i koření na gril. Kvalitní ingredience mají totiž jedinečnou chuť, kterou stačí jen jemně zvýraznit – a právě proto je koření a bylinky skvělý způsob, jak dochutit grilované maso.

Dobře zvolené koření na gril snadno promění i jednoduchý recept ve výjimečný zážitek. Grilovací koření totiž

  • zvýrazní přirozenou chuť masa i dalších surovin,
  • dodá jídlu lákavou vůni,
  • umí vytvořit na povrchu chutnou a křupavou krustu,
  • dovolí vám experimentovat a vytvořit jedinečnou kombinaci chutí.

Jak poznat kvalitní grilovací koření

Nejrůznější druhy koření na grilování najdete doslova všude – na trhu, v oblíbeném obchodě s kořením, v e-shopech se zdravou výživou a samozřejmě v supermarketu. Ne všechno koření na gril ale nabízí opravdový chuťový zážitek.

Zvažte nákup koření z otevřených balení na trzích, apod. Pamatujte, že otevřené velké sáčky s kořením, ze kterého vám prodejce ochotně odváží vámi požadované množství, mohou být atraktivní pro spoustu hmyzu, ale padá do nich i prach. Nemluvě o slunečním záření, na kterém spousta koření, zejména barevně, degraduje. Hledáte-li kvalitu, směřujte vaší pozornost do uzavřených balení, ideálně s co nejméně průsvitným obalem.

Stejně jako u jiných potravin i u koření na gril si dobře přečtěte složení. Některé kořenící směsi obsahují zvýrazňovače chuti (což ale neznamená, že by dané koření bylo nekvalitní), velké množství soli (což také neznamená nekvalitu), škroby a další plnidla, za které zaplatíte zbytečně a váš chuťový zážitek to nijak nezlepší. Proto hledejte grilovací směsi od ověřených značek. Navíc u značek věnujících se vyloženě grilovacímu koření máte jistotu, že nešlápnete chuťově vedle. Tyto firmy si kvalitu vstupních surovin opravdu hlídají.

Skvělé je také koření bez soli na grilování. Sůl si tak nadávkujete sami dle vlastních preferencí. Je vhodné i pro děti nebo lidi, kteří si musí hlídat příjem soli ze zdravotních důvodů.

Tip: Pod značkou Mistr grilu najdete nabídku rozmanitých směsí koření na grilování se solí i bez soli. Záleží jen na vás, jestli si chcete dopřát pořádně pálivá žebírka nebo lehký oběd ve středomořském stylu.

Nejpoužívanější koření na gril

Existuje několik ingrediencí (kromě soli), se kterými se ve směsích grilovacího koření setkáme opravdu často. Mezi ně patří zejména:

  • Mletá paprika. Velmi rozmanité koření, které nabízí hned několik variant. Pálivá paprika přinese do jídla pikantnost, uzená paprika zase příjemné kouřové aroma.
  • Sušený česnek. Dodává jídlům lehkou pikantnost a jedinečné aroma, jeho chuť je jemnější než u čerstvého česneku.
  • Sušená cibule. Další chuť, na kterou v našich kuchyních nedáme dopustit. Cibule je mírně nasládlá a pikantní zároveň.
  • Kmín. Někdy se toto koření neprávem pomíjí, ale dokáže přidat jídlu zemitou chuť. Abyste se přenesli na Blízký východ, vyzkoušejte aromatičtější římský kmín.
  • Pepř. Na první pohled nezajímavé koření, ale opak je pravdou. Černý pepř má univerzální použití, červený pepř je výborný například ke kachnímu masu, bílý pepř využijete jako koření na ryby na gril, zelený pepř dodá jídlu svěží chuť.

Jestli si ale chcete dopřát intenzivnější chuťový zážitek, zaměřte se i na méně obvyklé ingredience, jako je kopr, koriandr, hořčice, skořice, hřebíček nebo vaše oblíbené bylinky.

Nejlepší koření na grilování masa

Na začátek pro vás máme špatnou zprávu – jedno nejlepší koření na grilování masa neexistuje. Jemné drůbeží maso vyžaduje jinou kombinaci chutí než vyzrálé hovězí. Také je rozdíl, jestli si raději dopřáváte čistou chuť masa nebo dáváte přednost bylinkám.

Ale pokud máme zvolit univerzální grilovací koření na maso i zeleninu, bude to směs (uzené) papriky, česneku, cibulového prášku, pepře, soli, cukru, hořčičného prášku a oregana. Je tak akorát aromatická a výrazná, aby jídlo příjemně zvýraznila, ale zároveň nepřebila jeho přirozenou chuť. Přesně takové je např. grilovací kořenící směs Country BBQ.

Ve světě grilování se můžete setkat také s kořením SPG (SaltPepperGarlic-Sůl/Pepř/Česnek)) nebo SPoG (SaltPepperOnionGarlic-Sůl/Pepř/Cibule/Česnek). Jedná se o základní kořenící směsi vhodné na jakékoli maso nebo zeleninu, které dodají grilovanému pokrmu základní chuť, která může být v mnoha případech bohatě dostačující. Často bývají také tato základní koření kombinována ještě s dalším chuťově výraznějším kořením.

Koření na vepřové na grilu

Vepřové maso má jemnější chuť, můžete zvolit tučnější i zcela libové kousky. Bude mu to slušet s bylinkami, hořčicí i pikantním chilli.

Toto jsou osvědčené kombinace koření na gril pro vepřové: 

  • Paprika (sladká i uzená), kmín, česnek, sůl, pepř, oregano nebo majoránka.
  • Skvěle funguje med a hořčice nebo jablečný ocet a rozmarýn.
  • Na žebra se skvěle hodí kombinace hnědého cukru, papriky, česnekového prášku, cibulového prášku a kajenského pepře.

Koření na hovězí

Naopak hovězí maso má silnou a výraznou chuť, kterou skvěle podpoří výrazné kombinace grilovacího koření. 

A tady jsou ty nejlepší kombinace: 

  • Pepř, česnek, rozmarýn, tymián, paprika (uzená), hořčičné semínko.
  • Nebojte se přidat ani chilli vločky pro milovníky pálivého.
  • Na steak skvěle funguje samozřejmě jen sůl, čerstvě mletý kampotský pepř a kapka olivového oleje nebo bylinkového másla. Perfektní jsou steakové pepře Don Marcos.

Koření na kuřecí maso

Kuřecí maso patří k těm nejoblíbenějším a taky k těm velmi univerzálním. Chuťově není příliš výrazné, takže se při kořenění můžete pustit do odvážnějších kombinací.

V koření na kuřecí maso se nejčastěji setkáme s těmito kombinacemi: 

  • Paprika, česnek, tymián, bazalka, citronová kůra, kurkuma (kari), zázvor.
  • Uzená paprika, česnekový prášek, cibulový prášek, mletý kmín, sušený tymián, černý pepř, sůl a kajenský pepř pro milovníky pálivého.
  • Chilli, římský kmín, koriandr a limetka vás přenese do Mexika.
  • Velmi oblíbená je káva, jako přísada do směsi koření.

Grilovací koření na jehněčí maso

Jehněčí maso se na našich grilech nevyskytuje příliš často a jeho typická výrazná chuť není pro každého. Ale pokud se ho rozhodnete vyzkoušet, rozhodně nešlápnete vedle s tímto kořením na jehněčí: 

  • Rozmarýn, tymián, česnek, máta, citronová šťáva, římský kmín.
  • Orientální styl snese i exotické koření jako je skořice, koriandr, římský kmín, paprika, chilli.

Koření na grilování kachního masa

Jestli chcete svoje grilování trochu ozvláštnit, rozhodně doporučujeme vyzkoušet kachní maso. Jeho chuť je poměrně intenzivní, takže snese i výraznější chuťové kombinace.

Vyzkoušejte například:

  • Pomerančová kůra, česnek, zázvor, med, sójová omáčka, koření pěti vůní, chilli.
  • Tymián, rozmarýn, jalovec, bobkový list, černý pepř, česnek.
  • Skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek.

Tip: Chcete přidat grilovanému masu ještě další chuťový tón? Zkuste do grilu přidat dřevěné udící špalíky z různých druhů dřeva, třeba z třešně nebo typického amerického mesquite.

Koření na ryby na gril

Ryba na grilu přesvědčí každého, i ty, kdo je jinak nevyhledávají. Rybí maso je jemné a díky velkému množství druhů nabízí v kuchyni opravdovou variabilitu. Inspiraci na jejich přípravu najdete na našich stránkách – třeba na grilovaného kapra, kterého si budete chtít dát nejen o Vánocích.

Ryby se skvěle hodí pro jednoduché středomořské recepty, ale i pro exotickou asijskou kuchyni. Tady je několik osvědčených kombinací:

  • Univerzální kombinací je citronová kůra, kopr, tymián, petržel, česnek, sůl, pepř.
  • Do středomoří vás přenese tymián, bazalka, rozmarýn, citronová kůra, česnekový prášek, černý pepř a mořská sůl.
  • Pro ty, kdo to rádi pálivé bude fungovat uzená paprika, chilli vločky, česnekový prášek, sušený koriandr, limetková kůra, sůl a pepř.
  • Když toužíte po něčem speciálním, vyzkoušejte koření na ryby na grilu s koprem, tymiánem, petrželovou natí, citronovou kůrou, česnekem, solí a pepřem.
  • Na lososa se skvěle hodí kombinace medu, hořčice a citronu.
  • Grilovat můžete i mořské plody, třeba krevetám bude slušet česnek, chilli, limetka a koriandr.

Tip: Velkou výhodou ryb při grilování je jejich rychlá příprava. Abyste to měli opravdu téměř bez práce, doporučujeme použít elektrický gril. Rozpálíte ho během několika minut a můžete ho používat i na balkoně.

Jaké koření na zeleninu na grilu

Grilování zeleniny je tak trochu popelka, kterou často opomíjíme. Přitom se skvěle hodí nejen jako příloha k masu, ale také jako hlavní chod. Každý druh si zaslouží jiné zacházení, abyste z něj dostali to nejlepší. A které koření na zeleninu opravdu stojí za to?

  • Středomořská zelenina, jako je cuketa, papriky, lilek, cibule a cherry rajčata si zaslouží kombinaci mnoha bylinek. Vyzkoušejte tymián, bazalku, rozmarýn, oregano, česnekový prášek, citronovou kůru a pepř a sůl. Nakonec stačí zakápnout olivovým olejem.
  • Jako hlavní chod můžete podávat třeba lilek. Ten dobře nasává chutě a snese tak i výraznější kombinace, jako je uzená paprika, česnekový prášek, římský kmín, sušený koriandr a špetka chilli. Po dopečení můžete přidat balzamikový ocet.
  • Lahůdkou jsou i grilované houby. Vyzkoušejte směs rozmarýnu, česnekového prášku, uzené soli, mletého pepře a špetky muškátového oříšku, která dodá chuti hloubku.
  • Na grilu chutná jinak i kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer nebo červená řepa). Budou jí slušet sladší tóny, třeba kombinace skořice, mletého koriandru, rozmarýnu, česnekového prášku a uzené papriky.
  • A nezapomínejme ani na brambory. Ty si zaslouží klasiku v podobě sladké papriky, česneku, cibulového prášku, majoránky a sušeného tymiánu.

Příprava zeleniny na grilu může být náročnější, protože ji většinou krájíme na drobnější kusy. Ty se sice lépe jedí, ale hůř grilují a mohou propadávat roštem. Proto se vyplatí pořídit si například děrovaný koš nebo litinovou děrovanou pánev, kterou můžete používat přímo na grilu. Efektním způsobem přípravy, který ocení i děti, jsou zeleninové špízy (a pokud vám přijde, že to jen se zeleninou nezvládnete, můžete k ní přidat třeba slaninu).

Koření vhodné ke grilovaným sýrům

Grilované sýry patří k oblíbeným pochoutkám, často se podávají jako předkrm nebo chuťovka. To znamená, že mají nabudit naše chuťové buňky, proto si velkou péči zaslouží i výběr koření vhodného ke grilovaným sýrům. Na grilování se skvěle hodí nejen hermelín nebo camembert, ale také feta, balkánský sýr nebo halloumi.

  • Do středomořské směsi vyzkoušejte oregano, tymian, česnekový prášek, citronovou kůru a černý pepř.
  • Pro pikantnější zážitek je skvělá kombinace sladké a uzené papriky, špetky chilli, sušeného česneku a pepře.
  • Řecký styl dodá sýrům směs citronové kůry, bílého pepře a sušené máty.
  • Univerzální bylikovou směs dostanete smícháním petrželové nati, bazalky, kopru a bílého pepře s citronovou kůrou.

Mezi sýry řadíme i tofu, na kterém si rádi pochutnají nejen vegetariáni. Tofu je trochu jako houba a velmi dobře přijímá chutě, proto z něj vykouzlíte takřka cokoliv. Takže jaké koření použít na tofu?

  • Třeba pikantní asijskou směs z mletého zázvoru, sušeného česneku, chilli mletého koriandru, kurkumy, soli a pepře.
  • Pro středomořský nádech zkombinujte tymián, rozmarýn, bazalku, citronovou kůru, česnekový prášek, sůl a pepř.
  • Tufu můžete připravit i jako barbecue, stačí smíchat uzenou a sladkou papriku, česnekový prášek, cibulový prášek, špetku hnědého cukru, sůl, pepř a chilli. 

Namíchejte si vlastní grilovací koření

Jak sami vidíte, množství kombinací, které lze použít jako koření na grilování, je opravdu nepřeberné a potřebujete k němu jen pár základních surovin. Takže se rozhodně nevyhýbejte experimentům a pusťte se i do míchání vlastního koření na hovězí, kuřecí nebo na zeleninu.

Při míchání grilovacího koření používejte raději suché ingredience a sušené bylinky. Čerstvé bylinky na gril přidávejte k jídlu až několik minut před dokončením, protože by se mohly spálit a jídlo by mohlo zhořknout. Další výhodou sušeného koření je delší trvanlivost – pokud směsi namícháte více, snadno ji můžete uchovat v dobře těsnící dóze.

Tip: Inspiraci pro přípravu vlastních kořenících směsí najdete i na našem webu. Poradíme například, jak namíchat základní BBQ koření nebo typické koření na trhané vepřové.

Jak používat koření na gril

Samozřejmě okořenit maso není nic složité, posypat steak přece umí každý. Ale pro perfektní výsledek to možná nestačí.

  • Aby koření na mase dobře drželo, potřete jej napřed slabou vrstvou oleje. Použít můžete ale i hořčici.
  • BBQ koření (BBQ rub) je jemně mletá kořenící směs, obsahující většinou cukr. Používá se na delší grilování při nízké teplotě v grilech na dřevěné uhlí nebo na pelety. Maso se velkoryse koření den předem a při grilování se potom na povrchu vytvoří "krusta". Připravuje se takto trhané maso, žebra, kuřata, krůtí prsa, apod.
  • Koření na gril můžete použít i jako marinádu, stačí jej smíchat s vodou a vytvořit si tak solný nálev. Příp. si můžete vytvořit hrubší pastu smícháním kořenící směsi s menším množstvím oleje.
×

Splátková kalkulačka ESSOX

100 %