Video recept: Grilovaná chobotnice v keramickém grilu Big Green Egg (BGE)
Chobotnice určitě nepatří mezi pokrmy, které by se v našich zeměpisných šířkách připravovaly na grilu zrovna často. Toto jídlo vás nadchne nejen svou svěží mořskou chutí, ale také jednoduchou přípravou, kterou zvládnou i začátečníci.
Chapadla z chobotnice nejprve předvaříme a poté budeme grilovat přímou metodou v keramickém grilu Big Green Egg.
Suroviny
chobotnice cca 1 kg |
bobkový list |
nové koření |
celý černý pepř |
cibule |
3 stroužky česneku |
sůl |
mletý pepř |
rozmarýn |
šťáva z 1 citronu |
olivový olej |
Podobné recepty
Slávky na víně v grilu |
Neworleanské grilované krevety |
Steaky z mečouna |
-
Povaření chobotnice
Základem přípravy je povařit chobotnici téměř doměkka, což zkrátí dobu grilování na minimum. Celou chobotnici vaříme ve vodě s novým kořením, kuličkami pepře, bobkovým listem, cibulí a česnekem. Na mírném plameni vaříme asi hodinu a čtvrt – táhneme podobně jako vývar. Povařenou chobotnici rozkrájíme na jednotlivá chapadla.
-
Příprava marinády
Na marinádu smícháme rozmarýn, pepř, sůl a společně třeme lžičkou nebo v hmoždíři. Přilijeme citronovou šťávu a olivový olej. Dobře promícháme a směsí zalijeme chobotnici. Necháme odležet v lednici několik hodin.
-
Grilování masa
Chapadla stačí krátce ogrilovat ze všech stran přímou metodou. Finální chuť dodáme chobotnici tak, že ji přelijeme několika lžičkami olivového oleje smíchaného se solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
-
Servírování
K servírování doporučujeme listový salát. A nezapomeňte ani na skleničku něčeho dobrého – nám moc chutnají vína z Izraele.