Peletové udírny
Peletové udírny nabízejí skvělý způsob, jak si osvojit a oblíbit uzení masa horkým kouřem nebo barbecue. Potěší tedy i milovníky žebírek nebo trhaného vepřového a nabízí tak i zážitek pravé Ameriky.
Gril nebo udírna?
Jedním z hlavních kritérií při výběru udírny by mělo být to, jaké maso vám chutná. Udírny na pelety jsou většinou uzpůsobeny pro uzení při vyšších až vysokých teplotách. Tento způsob přípravy masa známe z USA jako barbecue a je potřeba pro něj dosáhnout teplot 110 °C – 160 °C. Hodí se pro větší kusy masa, jako jsou právě oblíbená žebra, ale také pro celá kuřata nebo větší kusy ryb, například lososa.
Tip: Pokud plánujete udit v peletové udírně horkým kouřem kolem 80 °C, informujte se před nákupem konkrétního modelu, zda taková udírna takový provoz umožňuje.
Jestli dáváte přednost klasickým steakům, sáhněte po grilu. Ale pokud je pro vás lákavá představa jemně uzeného masa, které voní kouřem a rozplývá se na jazyku, bude udírna na pelety tou pravou volbou. Další techniky uzení můžete vyzkoušet v jiných typech udíren.
Nejprodávanější
Pelety jako palivo i zdroj kouře
Udírny na pelety patří mezi plechové udírny a jak už vyplývá z názvu, používají jako palivo dřevěné pelety. Jedná se o ekologické palivo z přírodního dřeva, které neobsahuje žádné další příměsi nebo plniva (na rozdíl třeba od briket). Vyrábí se lisováním z odpadních zbytků, které vznikají při opracování dřeva na pile.
V peletových grilech se dřevěné pelety používají jako palivo, ale slouží také jako zdroj kouře, kterým se udí maso. Pelety se vyrábějí z různých druhů dřevin, takže nabízí možnost experimentovat s chutí uzeného masa.
Kvalitní udírny na pelety disponují automatickým podavačem pelet, takže na začátku stačí nasypat dostatečné množství do zásobníku a sama udírna už se postará o dostatečný přísun paliva.
Co když chcete udit jinak?
Peletové udírny nejsou jedinou variantou zahradních udíren. Na trhu je velké množství jednak klasických dřevěných udíren, které jsou vhodné především pro uzení studeným kouřem, jednak jiných druhů plechových udíren.
- Elektrické udírny nabízejí možnost vyzkoušet si všechny techniky uzení, od studeného po horký kouř. Spousta modelů je navíc plně automatická, takže umožňují zvolit si přesnou teplotu, při které se budou potraviny připravovat. Díky tomu je možné dosáhnout pokaždé stejného výsledku.
- Plynové udírny používají jako zdroj energie propan-butan. Opět je možné je používat pro všechny udící techniky.