Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Jeden z nejznámějších italských receptů na grilování "Pollo al Mattone" - kuře pod cihlou. Příprava je velmi snadná a chuť vynikající!
Z prsou odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Opláchněte je pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypte solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem a vklepejte vše prsty do masa. Rozložte prsa do skleněné misky a zalijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Nechte marinovat v ledničce 30 minut - 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obraťte.
Nastavte gril na přímé grilování a předehřejte ho na středně vysokou teplotu. Pokud používáte plynový gril, umístěte okapané dřevěné lupínky do udícího boxu (pokud je jím gril vybaven) nebo můžete zakoupit některý udící box z naší nabídky. U grilu na dřevěné uhlí vhoďte okapané lupínky přímo na žhavé uhlíky.
Grilovací rošt očistěte kartáčem a potřete ho rostlinným olejem. Grilovat budeme nyní přímou metodou. Umístěte kuřecí prsa na grilovací rošt, všechny ve stejném směru, např. v úhlu 45 stupňů k mřížce roštu. Na maso položte zabalené cihly v alobalu nebo některou z našich grilovacích žehliček, určených přímo pro tento recept. Zatížením dosáhnete nejen výraznějšího otisku mřížky roštu, ale maso si hlavně uchová svoji šťavnatost.
Grilovat můžete se zavřeným poklopem grilu nebo bez něj – můžete si tak regulovat intenzitu vůně kouře, kterou bude maso mít. (zavřený poklop = větší intenzita vůně kouře).
Grilujte prsa, až jsou propečená na vnitřní teplotu 74°C (zjistíte vpichovým teploměrem) , tj. cca 5 až 7 minut z každé strany. V půlce grilování z každé strany otočte prsa o 45° nebo 90°, abyste vytvořili na mase atraktivní otisk mřížky roštu. V případě, že bude intenzita žáru vyšší, než je potřeba (a přímou metodou by se vám maso již připalovalo), můžete zkrátit dobu grilování přímou metodou a maso pak dopéct nepřímou metodou stranou mimo žár. Přendejte kuřecí prsa na talíř, nechte 2-3 minuty odpočívat a podávejte.
Toto je opravdu velmi dobré a lehké jídlo a tak se nemusíte bát, pokud máte problémy s dobrým spánkem, dát si takto upravené kuřecí maso klidně večer před spaním.
Zdroj: How to grill - Steven Raichlen, str. 246, Workman Publishing, 2001
Video recept: BBQ 🐤kuře ve Weber Smokey Mountain | CHUŤOVÁ BOMBA 💣 ...
Video recept: 🦆Kachní prsa 🔥grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron | DELIKATESA 👌 ...
Video recept: 🐂Hovězí hrudí pomalu 🔥grilované ve Weber Smokey Mountain ...