Grilované kuře pod cihlou

Jeden z nejznámějších italských receptů na grilování "Pollo al Mattone" - kuře pod cihlou.

Budeme potřebovat

  • 4 kuřecí prsa (150-200g každé)
  • 1 lžička hrubé mořské soli
  • 1 lžička černého pepře (čerstvě nadrceného nebo namletého)
  • 1/2 až 1 lžička pálivé papriky (chilli) – dle chuti
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného česneku
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1/4 hrnku olivového oleje (extra virgin)
  • 2 cihly - každá zabalená v alobalu nebo naši grilovací žehličku (pro zatížení masa)
  • ½ - 1 hrnek dřevěných lupínků k uzení drůbeže, namočených na 1 hodinu do studené vody (není třeba, pokud si nepřejete mít kuřecí maso s příchutí kouře)

Postup přípravy

Z prsou odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Opláchněte je pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypte solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem a vklepejte vše prsty do masa. Rozložte prsa do skleněné misky a zalijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Nechte marinovat v ledničce 30 minut - 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obraťte.

Nastavte gril na přímé grilování a předehřejte ho na středně vysokou teplotu. Pokud používáte plynový gril, umístěte okapané dřevěné lupínky do udícího boxu (pokud je jím gril vybaven) nebo můžete zakoupit některý udící box z naší nabídky. U grilu na dřevěné uhlí vhoďte okapané lupínky přímo na žhavé uhlíky.

Grilovací rošt očistěte kartáčem a potřete ho rostlinným olejem. Grilovat budeme nyní přímou metodou. Umístěte kuřecí prsa na grilovací rošt, všechny ve stejném směru, např. v úhlu 45 stupňů k mřížce roštu. Na maso položte zabalené cihly v alobalu nebo některou z našich grilovacích žehliček, určených přímo pro tento recept. Zatížením dosáhnete nejen výraznějšího otisku mřížky roštu, ale maso si hlavně uchová svoji šťavnatost.

Grilovat můžete se zavřeným poklopem grilu nebo bez něj – můžete si tak regulovat intenzitu vůně kouře, kterou bude maso mít. (zavřený poklop = větší intenzita vůně kouře).

Grilujte prsa, až jsou propečená na vnitřní teplotu 74°C (zjistíte vpichovým teploměrem) , tj. cca 5 až 7 minut z každé strany. V půlce grilování z každé strany otočte prsa o 45° nebo 90°, abyste vytvořili na mase atraktivní otisk mřížky roštu. V případě, že bude intenzita žáru vyšší, než je potřeba (a přímou metodou by se vám maso již připalovalo), můžete zkrátit dobu grilování přímou metodou a maso pak dopéct nepřímou metodou stranou mimo žár. Přendejte kuřecí prsa na talíř, nechte 2-3 minuty odpočívat a podávejte.

Zdroj: How to grill - Steven Raichlen, str. 246, Workman Publishing, 2001

100%