Jehněčí šiškebab [VIDEO]

Videorecept: Grilovaný jehněčí šiškebab

Maso nabodnuté na prutu je nejstarším způsobem grilování na světě. Každá kultura má svou verzi: Peruánci anticuchos, Španělé pinchos, Indonézané saté, Japonci yakitori atd. Téměř žádná verze není tak oblíbená jako šiškebab z Blízkého východu. Kombinace jehněčího masa s cibulí, paprikou, šafránem a dalším kořením je lahodná a pokud budete postupovat podle tohoto receptu od Stevena Raichlena, můžete se těšit na opravdu autentickou chuť blízkého východu.

Grilovat budeme na kotlovém grilu Weber Performer na dřevěné uhlí, které dodá jídlu další aroma.

Suroviny 

cca 750g jehněčí kýty nebo plece bez kosti
1/2 lžičky šafránových vláken
1 lžíce horké vody
1/4 hrnku citronové šťávy
2 proužky citronové kůry
1lžička hrubé soli a sůl na osolení šiškebabu
1/2 lžičky černého mletého pepře a trochu navíc k opepření šiškebabu
1 cibule nakrájená na drobno
4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
1/2 hrnku panenského olivového oleje
2 bobkové listy
1 velká cibule
1 velká červená paprika
1 velká zelená paprika

 

Na šafránové máslo

1/4 lžičky šafránových vláken
1 lžíce horké vody
125g másla
2 lžíce citronové šťávy
černý mletý pepř

 

Grilovací potřeby

Ploché nerezové špízy
Kleště na grilování
Rukavice na grilování
Vpichový teploměr Thermapen ONE

 

Podobné recepty

Hovězí hrudí
Philly cheesesteak
Hovězí pastrami

 

  1. Příprava masa

    Maso očistíme a nakrájíme na kostky přibližně 3 × 3 cm, aby se dobře napichovaly na špízy.

    Příprava marinády

    Připravíme marinádu: základem je šafrán, který dodá perfektní barvu a vůni. Šafrán promneme mezi prsy a zalijeme lžící horké vody a necháme pár minut odstát, aby pustil barvu. Dále do marinády přidáme citronovou šťávu a kůru, sůl, pepř, nadrobno nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Dobře promícháme, aby se rozpustila sůl. Základ necháme chvilku odstát a přidáme olivový olej a dva bobkové listy. Promícháme, marinádou zalijeme maso a necháme alespoň 4 hodiny marinovat v lednici.

  2. Příprava šafránového másla

    Pro potírání špízu během grilování si připravíme šafránové máslo: Šafrán promneme mezi prsty, zalijeme lžící horké vody a pár minut necháme odstát. Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme citronovou šťávu a šafrán s vodou. Nakonec lehce opepříme.

  3. Grilování

    Na špízy napichujeme střídavě maso, cibuli a papriku.

    Špízy grilujeme postupně ze všech čtyř stran přímou metodou přibližně 2 minuty. Pomocí vpichového teploměru hlídáme vnitřní teplotu – minimální bezpečná teplota je 63 °C pro středně propečené maso.

    Špízy během grilování potíráme šafránovým máslem. Po 8 minutách maso přesuneme do zóny pro nepřímé grilování a ještě několik minut necháme péct horkým vzduchem. Pozor! Kovové špízy jsou velmi horké, proto při jejich vytahování používejte ochranné rukavice.

  4. Servírování

    Šiškebab servírujeme s opečenou zeleninou, rýží nebo pita chlebem.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %