Jehněčí šiškebab

Maso nabodnuté na prutu je nejstarším způsobem grilování na světě. Každá kultura má svou verzi: Peruánci anticuchos, Španělé pinchos, Indonézané saté, Japonci yakitori atd. Téměř žádná verze není tak oblíbená jako šiškebab z Blízkého východu.

Proč je vlastně šiškebab tak výtečný a oblíbený? Základem je jehněčí maso-tradiční maso na kebab ve Střední Asii a Blízkém východě. Plátky cibule a papriky mezi kostkami masa dodají chuť a barvu i potěšení pro oči. Prudký oheň při přímém grilování maso rychle zatáhne a bohaté potírání šafránovým máslem zabrání vysušení kebabu.

Vyzkoušeli jsme recept z knihy Stevena Raichlena Jak grilovat (na str. 186). Kebab v Turecku jsem několikrát jedl a mohu říci, že pokud šiškebab připravíte dle tohoto receptu, bude opravdu stejný, jako kdybyste si ho dali v Turecku.

Z grilovacího náčiní budete potřebovat

Jehněčí a marináda na šiškebab

  • cca 750g jehněčí kýty nebo plece bez kosti
  • 1/2 lžičky šafránových vláken
  • 1 lžíce horké vody
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 2 proužky citronové kůry
  • 1lžička hrubé soli a sůl na osolení šiškebabu
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře a trochu navíc k opepření šiškebabu
  • 1 cibule nakrájená na drobno
  • 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1/2 hrnku panenského olivového oleje
  • 2 bobkové listy

Zelenina

  • 1 velká cibule
  • 1 velká červená paprika
  • 1velká zelená paprika

Šafránové máslo

  • 1/4 lžičky šafránových vláken
  • 1 lžíce horké vody
  • 125g másla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • černý mletý pepř

Celý detailní postup naleznete v knize Jak grilovat na str. 189 vč. popisu jak připravit gril na grilování šiškebabu.

100%