Videorecept: Grilovaný jehněčí šiškebab
Maso nabodnuté na prutu je nejstarším způsobem grilování na světě. Každá kultura má svou verzi: Peruánci anticuchos, Španělé pinchos, Indonézané saté, Japonci yakitori atd. Téměř žádná verze není tak oblíbená jako šiškebab z Blízkého východu. Kombinace jehněčího masa s cibulí, paprikou, šafránem a dalším kořením je lahodná a pokud budete postupovat podle tohoto receptu od Stevena Raichlena, můžete se těšit na opravdu autentickou chuť blízkého východu.
Grilovat budeme na kotlovém grilu Weber Performer na dřevěné uhlí, které dodá jídlu další aroma.
Suroviny
cca 750g jehněčí kýty nebo plece bez kosti |
1/2 lžičky šafránových vláken |
1 lžíce horké vody |
1/4 hrnku citronové šťávy |
2 proužky citronové kůry |
1lžička hrubé soli a sůl na osolení šiškebabu |
1/2 lžičky černého mletého pepře a trochu navíc k opepření šiškebabu |
1 cibule nakrájená na drobno |
4 stroužky česneku nakrájené nadrobno |
1/2 hrnku panenského olivového oleje |
2 bobkové listy |
1 velká cibule |
1 velká červená paprika |
1 velká zelená paprika |
Na šafránové máslo
1/4 lžičky šafránových vláken |
1 lžíce horké vody |
125g másla |
2 lžíce citronové šťávy |
černý mletý pepř |
Grilovací potřeby
Ploché nerezové špízy |
Kleště na grilování |
Rukavice na grilování |
Vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
Hovězí hrudí |
Philly cheesesteak |
Hovězí pastrami |
-
Příprava masa
Maso očistíme a nakrájíme na kostky přibližně 3 × 3 cm, aby se dobře napichovaly na špízy.
Příprava marinády
Připravíme marinádu: základem je šafrán, který dodá perfektní barvu a vůni. Šafrán promneme mezi prsy a zalijeme lžící horké vody a necháme pár minut odstát, aby pustil barvu. Dále do marinády přidáme citronovou šťávu a kůru, sůl, pepř, nadrobno nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Dobře promícháme, aby se rozpustila sůl. Základ necháme chvilku odstát a přidáme olivový olej a dva bobkové listy. Promícháme, marinádou zalijeme maso a necháme alespoň 4 hodiny marinovat v lednici.
-
Příprava šafránového másla
Pro potírání špízu během grilování si připravíme šafránové máslo: Šafrán promneme mezi prsty, zalijeme lžící horké vody a pár minut necháme odstát. Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme citronovou šťávu a šafrán s vodou. Nakonec lehce opepříme.
-
Grilování
Na špízy napichujeme střídavě maso, cibuli a papriku.
Špízy grilujeme postupně ze všech čtyř stran přímou metodou přibližně 2 minuty. Pomocí vpichového teploměru hlídáme vnitřní teplotu – minimální bezpečná teplota je 63 °C pro středně propečené maso.
Špízy během grilování potíráme šafránovým máslem. Po 8 minutách maso přesuneme do zóny pro nepřímé grilování a ještě několik minut necháme péct horkým vzduchem. Pozor! Kovové špízy jsou velmi horké, proto při jejich vytahování používejte ochranné rukavice.
-
Servírování
Šiškebab servírujeme s opečenou zeleninou, rýží nebo pita chlebem.