Video recept: Krůtí pastrami
Jako pastrami si většina z nás představí výrazně ochucenou delikatesu z hovězího hrudí. Pastrami je však i pojem pro charakteristický způsob nakládání masa, kde hlavní roli hraje koriandr a česnek, takže jej snadno připravíte i z dalších druhů masa, třeba právě z krůtích prsou. Pastrami pochází z východního Turecka a nejčastěji se používá do sendvičů, ale fantazii při servírování se meze nekladou.
Ke grilování použijeme gril Weber Smokey Mountain, který je vhodný pro delší grilování při nižší teplotě a sám za vás odvede skoro všechnu práci.
Suroviny
krůtí prso 2,5 kg |
30 g soli |
1 hrnek třtinového cukru |
1 hrnek mleté sladké papriky |
6 stroužků česneku nakrájených nadrobno |
3 lžíce semínek koriandru |
3 lžíce drceného černého pepře |
1 lžíce mletého zázvoru |
1 lžička mletého muškátového květu |
1,5 lžičky žlutého hořčičného semínka |
Grilovací potřeby
Termosonda |
Dřevěné špalíky na uzení |
Podobné recepty
Kuřecí stehna v brazilské pivní marinádě |
Grilovaná kachna |
Grilovaná plněná kuřecí prsa |
-
Příprava kořenící směsi
V hmoždíři nadrtíme zrníčka koriandru a přesypeme do misky. Přidáme hnědý cukr, sladkou mletou papriku, hořčičné semínko, muškátový květ, mletý zázvor, drcený pepř a nadrobno nakrájený česnek. Všechno dobře promícháme.
-
Příprava masa
Krůtí prsa předem nasolíme a posypeme připravenou kořenící směsí ze všech stran. Koření do masa dobře zapracujeme. Takto připravené maso necháme jeden den odležet v lednici.
-
Grilování masa
Krůtí prsa grilujeme při teplotě asi 110 °C do vnitřní teploty 74 °C, která je bezpečná pro konzumaci a maso zůstává krásně šťavnaté. Grilovací rošt potřeme olejem, aby se nám maso nepřichytávalo.
Do masa zapíchneme termosondu, díky které můžeme průběžně sledovat teplotu uvnitř masa. Abychom dosáhli příjemného kouřového aroma, přidáme do topeniště ještě dřevěné špalíky na uzení, k drůbeži se skvěle hodí ovocné dřevo, například broskvoň.
V průběhu grilování maso několikrát zkontrolujeme. Když vnitřní teplota masa dosáhne asi 64 °C, zabalíme krůtí prsa do alobalu, aby se nám na povrchu nespálila. Zabalené vrátíme zpátky do grilu a pokračujeme do cílové teploty 74 °C.
Maso necháme přibližně půl hodiny odpočívat v coolboxu a poté můžeme porcovat na tenké plátky.
-
Servírování
Z krůtího pastrami připravíme sendvič: Na krajíc žitného chleba namažeme hrubozrnou francouzskou hořčici, obložíme masem, přidáme nakládané okurky a přikryjeme druhým krajícem.