Video recept: Grilované pražmy a makrely v kotlovém grilu Weber Performer
Tenhle recept vás chuťově přenese na dovolenou do oblíbeného Chorvatska – právě makrela a pražma jsou pro tuto destinaci typické. Během chvíle a s minimálním úsilím si připravíte lehké jídlo, které se hodí nejen na letní večery.
Pro přípravu grilovaných ryb využijeme gril na dřevěné uhlí (v našem případě kotlový gril Weber Performer) a přímou metodu grilování. Tento recept je ale tak snadný, že si jej snadno připravíte i při kempování – pak se vám bude hodit třeba kompaktní Gril Weber Go-Anywhere.
Ingredience:
| Makrely a pražmy | 
| Grilovací koření Mistr grilu Středozemní | 
| Olivový olej | 
| Citronová šťáva | 
| Volitelně několik snítek rozmarýnu | 
Grilovací potřeby
| Grilovací koření Mistr grilu Středozemní | 
| Vpichový teploměr Thermapen ONE | 
Podobné recepty
| Lososové BBQ kostky | 
| Grilované pikantní makrely | 
| Kapr na grilu | 
- 
Příprava rybRyby si předem namarinujeme. Při tom je nejdůležitější dostat marinádu k masu – protože přes kůži pronikne jen těžko, doporučujeme udělat do kůže několik zářezů.  Makrely mají malou břišní dutinu, takže pokud byste ji ochucovali jenom tam, tak se chuť nedostane k masu po celém objemu ryby. U pražmy je vhodné oškrábat šupiny, které by vám mohly překážet, pokud byste si chtěli vychutnat i křupavou grilovanou kůžičku. Stačí pár tahů nožem směrem od ocasu k hlavě a máme hotovo. 
- 
Marinování masaNa marinování ryb použijeme koření Mistr grilu Středozemní, které si dopředu naložíme do olivového oleje – ten pomůže k uvolnění plné chuti. Do marinády taky přidáme citronovou šťávu, která se k rybě skvěle hodí a zvýrazní chuť.  Marinádu zvenku i zevnitř dobře zapracujeme do ryby. Do břišní dutiny můžeme přidat také snítku rozmarýnu nebo jiných bylinek. Ryby necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout, aby se všechny chutě dostaly hezky k masu. 
- 
GrilováníRyby grilujeme přímou metodou v grilu na dřevěné uhlí pod zaklopeným víkem, takže se pečou zároveň horkým vzduchem ze všech stran. Abychom se vyhnuli vznícení oleje z marinády, ryby lehce osušíme papírovou utěrkou. Ryby grilujeme z každé strany asi 6 minut do cílové teploty přibližně 63 °C, což je u ryb nejnižší bezpečná teplota pro konzumaci.  Během grilování můžeme ryby potřít zbylou marinádou pro intenzivnější chuť. Ale pozor – v marinádě jsme měli naložené syrové ryby, proto poslední nátěr proveďte několik minut před koncem, aby i samotná marináda prošla tepelnou úpravou. Pokud máte pocit, že se ryby pálí, můžete je přesunout do nepřímé zóny a dodělat pouze horkým vzduchem. 
- 
ServírováníJako příloha postačí zeleninový salát nebo opečený bílý chleba. A rozhodně nezapomeňte na citron a lahodné bílé víno, třeba Mount Hermon White z Izraele.  
 





