Jihoafrická kuřecí křídla [VIDEO]

Videorecept: Jihoafrická kuřecí křídla piri-piri

Grilovaná kuřecí křídla jsou skvělá jako chuťovka a nabízejí neskutečné množství chuťových variací – a tohle je jedna z těch nejlepších. Kuřecí křídla s omáčkou piri-piri si zamilují všichni příznivci koriandru a svěží citronové chuti. Tenhle tradiční a celosvětově oblíbený recept najdete v knížce Planet Barbecue od Stevena Raichlena, do které sesbíral ty nejlepší grilovací recepty z celého světa. 

Na grilování použijeme kotlový gril Weber Performer na dřevěné uhlí a zkombinujeme přímou a nepřímou metodu grilování, abychom dosáhli perfektního výsledku.

 

Suroviny

1,5 kg kuřecích křídel
½ hrnku piri-piri omáčky (nebo jiné pálivé omáčky navíc spolu s 3 piri-piri papričkami)
6 stroužků česneku
1 malá cibule
3 cm čerstvého zázvoru
¼ hrnku natě koriandru
¼ hrnku rostlinného oleje
¼ hrnku citronové šťávy
2 lžičky soli
1 lžička drceného pepře

 

Na potírací omáčku

100 g másla
3 lžíce natě koriandru
2 stroužky česneku
3 lžíce piri-piri omáčky
2 lžíce citronové šťávy

Grilovací potřeby

Gril na dřevěné uhlí
Špízy na grilování
Grilovací kleště
Vpichový teploměr Thermapen ONE

 

Podobné recepty

Grilované kuře teriyaki
Kuře grilované na plechovce
Barbecue kuře

 

  1. Příprava piri-piri omáčky

    Piri-piri pálivá omáčka je pro tento recept naprosto klíčová a její příprava nezabere mnoho času, takže si ji snadno připravíte i sami doma.

    Africká grilovaná křídla 07

    Jemně nakrájený stroužek česneku smícháme se solí a dobře utřeme do pasty, tím zapracujeme sůl do česneku. Přidáme piri-piri papričky (pro jemnější chuť vyndejte semínka, milovníci opravdu pálivého jídla mohou nechat), lžíci dijonské hořčice a opět dobře protřeme. Přilijeme vinný ocet a olivový olej. Můžeme rozmixovat v mixéru, ale stačí promíchat metličkou.

    Omáčku si připravte den předem, aby se chutě dobře spojily.

  2. Příprava marinády

    Dále si připravíme samotnou marinádu:

    Africká grilovaná křídla 08

    Do mixéru dáme česnek, zázvor, pepř, sůl, koriandrovou nať, nakrájenou cibuli, citronovou šťávu, rostlinný olej a piri-piri omáčku (můžete použít i tabasco nebo jinou oblíbenou neutrální omáčku a přidat nakrájené piri-piri papričky).

    Vše rozmixujeme do hladka.

  3. Příprava masa

    Kuřecí křídla rozdělíme v kloubu na jednotlivé části a zalijeme marinádou. Dobře promícháme, aby byl celý povrch křídel obalený. Necháme odpočívat aspoň 6 hodin v lednici. Grilovací rošt potřeme vrstvou rostlinného oleje, abychom předešli přichytávání masa.

    Africká grilovaná křídla 11

  4. Grilování masa

    Marinádu necháme z masa lehce okapat a křídla přemístíme na gril. Zpočátku grilujeme nepřímou metodou pod poklopem při teplotě asi 180 – 200 °C. 

    V grilování pokračujeme přímou metodou (v případě našeho grilu stačí otočit celý rošt a umístit maso nad zdroj tepla.

    Během grilování křídla otočíme a potřeme připravenou potírací omáčkou, která dodá masu další chuťovou vrstvu. Můžete ji připravit doma nebo na bočním hoříku vašeho grilu: V rendlíku rozpustíme trochu másla, přidáme česnek a necháme ho rozvonět, nerestujeme do hněda. Přidáme piri piri omáčku a prohřejeme. Dochutíme citronovou šťávou a koriandrem. Vše prohřejeme, aby se chutě spojily.

    Africká grilovaná křídla 16

    Nakonec ještě zařadíme nepřímou metodu grilování. Celková doba grilování je asi 45 minut, propečenost můžeme ohlídat také vpichovým teploměrem – cílová teplota se pohybuje kolem 86 °C, kde jde maso hezky od kosti.

    Africká grilovaná křídla 05

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %