Videorecept: Jihoafrická kuřecí křídla piri-piri
Grilovaná kuřecí křídla jsou skvělá jako chuťovka a nabízejí neskutečné množství chuťových variací – a tohle je jedna z těch nejlepších. Kuřecí křídla s omáčkou piri-piri si zamilují všichni příznivci koriandru a svěží citronové chuti. Tenhle tradiční a celosvětově oblíbený recept najdete v knížce Planet Barbecue od Stevena Raichlena, do které sesbíral ty nejlepší grilovací recepty z celého světa.
Na grilování použijeme kotlový gril Weber Performer na dřevěné uhlí a zkombinujeme přímou a nepřímou metodu grilování, abychom dosáhli perfektního výsledku.
Suroviny
1,5 kg kuřecích křídel |
½ hrnku piri-piri omáčky (nebo jiné pálivé omáčky navíc spolu s 3 piri-piri papričkami) |
6 stroužků česneku |
1 malá cibule |
3 cm čerstvého zázvoru |
¼ hrnku natě koriandru |
¼ hrnku rostlinného oleje |
¼ hrnku citronové šťávy |
2 lžičky soli |
1 lžička drceného pepře |
Na potírací omáčku
100 g másla |
3 lžíce natě koriandru |
2 stroužky česneku |
3 lžíce piri-piri omáčky |
2 lžíce citronové šťávy |
Grilovací potřeby
Gril na dřevěné uhlí |
Špízy na grilování |
Grilovací kleště |
Vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
Grilované kuře teriyaki |
Kuře grilované na plechovce |
Barbecue kuře |
-
Příprava piri-piri omáčky
Piri-piri pálivá omáčka je pro tento recept naprosto klíčová a její příprava nezabere mnoho času, takže si ji snadno připravíte i sami doma.
Jemně nakrájený stroužek česneku smícháme se solí a dobře utřeme do pasty, tím zapracujeme sůl do česneku. Přidáme piri-piri papričky (pro jemnější chuť vyndejte semínka, milovníci opravdu pálivého jídla mohou nechat), lžíci dijonské hořčice a opět dobře protřeme. Přilijeme vinný ocet a olivový olej. Můžeme rozmixovat v mixéru, ale stačí promíchat metličkou.
Omáčku si připravte den předem, aby se chutě dobře spojily.
-
Příprava marinády
Dále si připravíme samotnou marinádu:
Do mixéru dáme česnek, zázvor, pepř, sůl, koriandrovou nať, nakrájenou cibuli, citronovou šťávu, rostlinný olej a piri-piri omáčku (můžete použít i tabasco nebo jinou oblíbenou neutrální omáčku a přidat nakrájené piri-piri papričky).
Vše rozmixujeme do hladka.
-
Příprava masa
Kuřecí křídla rozdělíme v kloubu na jednotlivé části a zalijeme marinádou. Dobře promícháme, aby byl celý povrch křídel obalený. Necháme odpočívat aspoň 6 hodin v lednici. Grilovací rošt potřeme vrstvou rostlinného oleje, abychom předešli přichytávání masa.
-
Grilování masa
Marinádu necháme z masa lehce okapat a křídla přemístíme na gril. Zpočátku grilujeme nepřímou metodou pod poklopem při teplotě asi 180 – 200 °C.
V grilování pokračujeme přímou metodou (v případě našeho grilu stačí otočit celý rošt a umístit maso nad zdroj tepla.
Během grilování křídla otočíme a potřeme připravenou potírací omáčkou, která dodá masu další chuťovou vrstvu. Můžete ji připravit doma nebo na bočním hoříku vašeho grilu: V rendlíku rozpustíme trochu másla, přidáme česnek a necháme ho rozvonět, nerestujeme do hněda. Přidáme piri piri omáčku a prohřejeme. Dochutíme citronovou šťávou a koriandrem. Vše prohřejeme, aby se chutě spojily.
Nakonec ještě zařadíme nepřímou metodu grilování. Celková doba grilování je asi 45 minut, propečenost můžeme ohlídat také vpichovým teploměrem – cílová teplota se pohybuje kolem 86 °C, kde jde maso hezky od kosti.