Váš košík je prázdný
Pokud potřebujete poradit, začněte článkem Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril nebo zkuste naší poradnu, kde odpovídáme na zvídavé otázky našich zákazníků. Nebo si prohlédněte naše nejoblíbenější kategorie.
Autor: Tomáš Dytrych
Zahradních plynových grilů je na našem trhu nepřeberné množství. Následující rádce je určen pro ty, kteří to s grilováním myslí vážně a nechtějí při koupi svého mnohdy prvního plynového zahradního grilu šlápnout vedle. Pokud chcete mít jistotu, že za peníze investované do vašeho plynového grilu dostanete maximum možného, pokračujte dále ve čtení.
Plynový gril Broil King Crown 490
Plynové grily sice neposkytují požitek z autentického praskání dřevěného uhlí, nabízejí však rychlou přípravu grilu ke grilování a snadnou regulaci teploty při přípravě pochoutek, a to dle libosti. Profesionální kuchaři plynové grily sice rádi kritizují, ale ve skutečnosti je používají, přičemž jim dává přednost většina Američanů (vlastnících gril) a tento počet stále roste. Plynové zahradní grily mají pochopitelně své výhody i nevýhody.
[banner-2]
Plynový gril Broil King Baron 490
Kachní prsa grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron 490
Nákup kvalitního zahradního plynového grilu doporučujeme provést přímo na prodejně grilů, kde si vedle sebe budete moci prohlédnout více značek a velikostí grilů. Při jejich zkoumání se zaměřte na:
Plynový gril Broil King Baron 490
Ještě před několika málo lety byl systém plynového grilu s lávovými kameny (tzv. lávové grily plynové) jediný na trhu. Doba ovšem pokročila a na trhu jsou již mnohem lepší a účinnější systémy.
Použití lávových kamenů má několik velkých nevýhod:
Současným trendem jsou ocelové profily, umístěné nad plynovým hořákem, které plní dvě funkce:
U plynových grilů Weber Spirit, Genesis a Summit se tyto profily nazývají flavorizéry, u grilů GrandHall Flame Tamer profily, apod.
Druhým moderním systémem je speciálně upravený grilovací rošt, který není v místě plynových hořáků perforovaný. Tuk tak nemůže odkapávat přímo do hořáku a nemůže se tedy vznítit. Kape až na dno grilu a otvorem ve spodní části odtéká do hliníkové misky, kterou pak můžete snadno vyčistit. Takový systém je např. u plynových grilů Weber řady Q.
Litinový rošt u plynového grilu Weber Q3200
Když grilujete na plynovém grilu, odkapávají z potravin šťávy a tuk a usazují se poblíž zdroje tepla. Až dosáhnou své teploty vznícení, vznítí se a shoří.
Ty nejlepší grilovací systémy odkapávající suroviny rychle odpařují. Tím zabraňují jejich vzplanutí a zároveň vytvářejí charakteristické grilované aroma. Někteří výrobci využívají k šíření tepla směrem od hořáků ke grilovacímu povrchu stále lávové kameny. Odkapávající šťávy z potravin se v takových systémech hromadí a dochází k jejich nežádoucímu vznícení.
U kvalitních moderních plynových grilů najdete ocelové krycí profily hořáků (jejich průkopníkem byla právě společnost Weber), na kterých se tuk odpaří, případně steče dolů do spodní vany a otvorem na jejím dně pak do záchytné misky pod vanou.
Lepší grily mají tři nebo více samostatných hořáků (s regulací každého hořáku zvlášť), které umožňují lepší práci a zejména pohodlné používání nepřímé metody grilování. Takové jsou kupříkladu plynové grily Broil King nebo plynové grily Weber.
Pokud uvažujete, že budete gril používat pouze k přímé metodě grilování a navíc plánujete gril převážet, bude pro vás ideální plynový gril Weber Traveler. Pokud požadujete vyloženě kempingový gril, zkuste např. Weber Q1200.
Plynový gril Weber Traveler
Při výběru grilu bude jeho velikost hrát velmi často důležitou roli. Ne vždy je možné umístit plynový gril na velkou zahradu, ale často do zahradního altánu, na terasu nebo balkon a v mnoha případech do kufru auta, ve chvíli, kdy budete chtít gril převážet. S ohledem na prostorové podmínky doporučuji volit vždy větší velikost. Nikdy nevíte, kdy přijde více lidí nebo budete chtít současně s masem grilovat i přílohu ve formě brambor nebo zeleniny a tak se větší grilovací plocha může hodit. Navíc počítejte s tím, že aby plynový gril dobře fungoval, měla by při grilování zůstat cca 1/4 plochy grilovacího roštu prázdná pro dostatečnou cirkulaci vzduchu uvnitř.
Při výběru grilu se předem informujte, zda je k dokoupení také přesně padnoucí obal na daný gril. ne každý má možnost gril skladovat v garáži nebo zahradním domku a není nic horšího, než zalepený gril od jarního pylu. Ale není to jen o ochranném obalu, který vám umožní uchovat gril v super kondici zvenku po mnoho let, ale velmi oblíbené jsou nyní litinové tály, které vám umožní grilovat/péct slaninu, vajíčka, smash burgery, krevety, malé kousky zeleniny a hub, masové směsi, apod. Zeptejte se prodejce, zda do vybraného grilu je v nabídce tedy také originální litinový tál.
A co třeba otočný rožeň, tzv. rotisérie? Nebudete chtít jednou rožnit třeba tak oblíbené kuře? A co kachnu nebo velký masový špíz/kebab? Anebo sladký ananas vcelku? Spousta grilů tuto možnost nemá nebo takové příslušenství není vůbec v nabídce.
Vepřová panenka s houbovým ragú grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron 490
Video recept: BBQ 🐤kuře ve Weber Smokey Mountain | CHUŤOVÁ BOMBA 💣 ...
Video recept: 🦆Kachní prsa 🔥grilovaná v plynovém grilu Broil King Baron | DELIKATESA 👌 ...
Video recept: 🐂Hovězí hrudí pomalu 🔥grilované ve Weber Smokey Mountain ...