Když grilovat maso, tak jedině čerstvé. Udržte ho tak co nejdéle pomocí vakuovačky
Představte si, že nemusíte jít do obchodu, když se najednou rozhodnete grilovat. Suroviny si nakoupíte dopředu a jen počkáte na vhodnou příležitost. Beze strachu, že se vám zkazí, a bez nutnosti uskladnění v mrazáku. Otázka zní: Jak udržet maso, ryby i klobásy až 10 krát déle čerstvé? Odpověď: Pomocí vakuovačky a vakuovacích sáčků.
Vzduch škodí
Zatímco my lidé potřebujeme k životu vzduch, potravinám životnost většinou zkrátí. Při kontaktu se vzduchem totiž dochází k oxidačním procesům, které způsobí ztrátu živin, kvality i chuti potravin. Řešení je nasnadě, zamezit přístupu vzduchu.
Odsát, zavařit, uskladnit
Asi už tušíte, že řeč je o vakuovém balení, které v obchodech či restauracích není žádnou novinkou. V současnosti si však získává na oblibě i v domácnostech. Vakuování nejen že zachová potraviny čerstvé a svěží, ale také urychlí proces marinování, což je určitě skvělá zpráva pro grilmistry.
Jdeme na to
Je to jednoduché:
- Vložit maso (či jinou potravinu) do vakuovacího sáčku.
- Odsát vzduch a svařit okraje sáčku.
- Uložit do lednice.
Potřebovat budete samozřejmě vakuovačku. My všemi deseti doporučujeme výrobce Lava, který si zakládá na té nejvyšší kvalitě – jejich přístroje vám budou perfektně sloužit třeba i po 15 letech. Podívejte se na nejprodávanější model Lava V.300® Premium, který má plně automatický provoz, takže jeho obsluhu zvládne opravdu každý.
Značka Lava plná výhod
Německý výrobce Lava se od svých konkurentů odlišuje zejména vynikajícími klíčovými vlastnostmi svých výrobků.
- Vytváří dvojitý a trojitý svar.
- Mají vysoký sací výkon, až 35 l/min.
- Disponují odlučovačem tekutin, čímž brání poškození čerpadla.
- Dokážou svařovat sáčky o tl. až 200 µm.
- Nabízí různé délky svařovací lišty v rozmezí 34–121 cm.
- Snesou vysokou zátěž, vydrží až 1 000 cyklů po sobě bez přehřátí.
- Dosahují maximální hodnoty podtlaku (−0,96 bar).
Lava navíc dodává náhradní díly i na 20 let staré modely.
Vraťme se k samotnému vakuování
Další nezbytnou pomůckou jsou vakuovací sáčky. Jejich rozměry zvolte podle velikosti masa (popř. jiné potraviny). Sáček by měl být vždy o trochu větší, aby zbylo místo na odsátí vzduchu a svaření okraje. Také dejte pozor na kompatibilitu sáčku a vakuovačky. Některé přístroje nedokážou svařovat oboustranně hladké sáčky.
Většina potravin, maso zejména, obsahuje dost vody, která podporuje růst mikroorganismů i bez přístupu vzduchu. Proto i vakuově zabalené potraviny musí být uloženy v chladu. Například čerstvé hovězí maso vydrží ve vakuu v chladničce až 6 týdnů. Podívejte se i na další příklady:
Druh potraviny |
Doba trvanlivosti po vakuovém zabalení a uložení v chladničce |
drůbeží maso |
6–9 dní |
ryby |
4–5 dní |
vepřové maso |
14–21 dní |
tvrdý sýr |
40–60 dní |
zelenina |
18–20 dní |
ovoce |
8–25 dní |
pečené maso |
8–12 dní |
3 tipy pro jednodušší vakuování
- Abyste mohli bez problémů vakuovat výrobky, které mají zvýšený podíl kapaliny, jako jsou třeba marinovaná nebo dušená masa, pořiďte si vakuovačku s nově vyvinutou regulací tlaku L+. Tu splňuje již výše zmíněný model Lava V.300® Premium – i proto je napříč zákazníky tolik oblíbený.
- Vepřové maso, které má také vysoký podíl vody, nejdříve důkladně vysušte papírovými utěrkami, aby se do odlučovače kapaliny nedostalo moc tekutiny.
- Při vakuování masa s kostí přiložte na ostrou část kosti ochranný materiál z voskovaného plátna pro potravinářské účely. Nedojde tak k propíchnutí sáčku.
Trik ze Švábska
Specialisté na vakuování ze společnosti Lava prozradili trik pro snazší použití vakuovaček v domácnosti. Tady je:
„Pro vakuové balení použijte nejdříve normální hladký plastový sáček, který následně vložte do sáčku vakuovacího.“
Má to následující výhody:
- Při vkládání potravin neznečistíte okraj vakuového sáčku, což by mohlo bránit svaření.
- Vakuový sáček lze použít znovu bez oplachování a na všechny druhy potravin.
- Chráníte své jídlo další vrstvou.
Uchovejte maso, zeleninu, sýry a cokoliv dalšího, co chcete hodit na gril, v prvotřídní kvalitě co nejdéle. Vaše chuťové buňky to ocení.