Průvodce párováním nápojů ke grilování

Domácí grilovačka, to už dávno není jen špekáček a lahvová desítka. Naopak grilovaná jídla si zaslouží stejnou péči jako opravdový fine dining – pokud věnujete pozornost výběru masa a toho správného receptu, pak si pozornost zaslouží také výběr vhodného piva, vína nebo koktejlu. Právě párování nápojů a grilovaných jídel umí udělat z obyčejného posezení neobyčejný kulinářský zážitek.

Zásady párování nápojů a jídla

Mnoho gurmánů jistě potvrdí, že jedna z nejuspokojivějších věcí v životě je sednou si ke stolu s lahodným jídlem a zapíjet jej skvělým pitím, které dokonale doplní chuť pokrmu. Abyste této harmonie dosáhli, měli byste při párování nápojů k masu nebo jiným grilovaným pochoutkám dodržovat několik jednoduchých zásad:

  • Slaná jídla zkombinujte se sladšími nápoji.
  • Sladká jídla také může doplnit sladkými nápoji, ale držte se zásady, že pití má být sladší než jídlo.
  • Hodně kořeněným pokrmům budou slušet jemnější nápoje se sladší chutí.
  • Tučnější jídla doplňte lehčími a kyselejšími nápoji, jako je bílé víno nebo citronová limonáda.

Vždycky byste se měli zaměřit na chutě, které se vzájemně podpoří nebo naopak vsadit na kontrast, který dokáže vykouzlit neočekávaný kulinářský zážitek.

Doufali jste, že vám dáme recept na jediný správný nápoj, který můžete popíjet k rybě i steaku? Tak to vás musíme zklamat. Popravdě si (krom vody) nedokážu představit univerzální nápoj, který se hodí ke všemu. Záleží, co budu grilovat, k rybě si dokážu představit dobré bílé víno, ke steaku zase whisky. Sushi, nebo třeba čokoláda, snese zase něco jiného, dělí se o své zkušenosti Petr Pulkert, whisky ambasador z alkohol.cz.

Tip: Jedno z tajemství sommeliérů můžeme shrnout jako co roste spolu, to spolu i chutná. Chybu rozhodně neuděláte, když spárujete jídla z jednoho regionu s nápoji typickými pro stejnou oblast. K hovězímu steaku vyberte těžší argentinské červené víno a k anglickým klobáskám zase cider.

Oblíbená grilovaná jídla a párování nápojů

Při párování nápojů se nejčastěji mluví o vínu. To nabízí velkou chuťovou rozmanitost, vybírat můžete nejen červené nebo bílé, ke grilování se skvěle hodí i perlivá vína a zapomínat nesmíme ani na oranžová a naturální vína, která mohou mít syrovější a méně předvídatelnou chuť.

Pivo a grilování patří neodmyslitelně k sobě – obzvlášť u nás. Světlý ležák samozřejmě má své místo, ale dnes i v běžném obchodě můžeme narazit na pivní speciály, piva typu IPA nebo stout, která mají trochu jiný charakter a dokážou tak udělat z grilovaného jídla zase jiný zážitek. Některá piva se dokonce hodí ke grilovaným dezertům!

Domácí koktejly ke grilovačce

Méně tradiční je servírování koktejlů jako nápojům k masu a dalším grilovaným jídlům. Za vyzkoušení to ale rozhodně stojí. Mezi nejpopulárnější koktejly bych momentálně zařadil GT (gin&tonic) a skinny bitch. Jsou lehké a dobře pitelné, pro nadcházející horké období ideální, doporučuje Petr Pulkert.

U koktejlů se držte podobných zásad jako u jiných nápojů, silnější koktejly s bourbonem nebo whisky se lépe hodí k výraznějším pokrmům, lehké a osvěžující koktejly skvěle ladí k rybám nebo zelenině.

Tip: Při míchání domácích koktejlů na grilovačku zkuste použít bylinky. Nemusíte se omezovat jen na mátu, do koktejlů se skvěle hodí také bazalka nebo rozmarýn – můžete tak nápoj dokonale propojit s marinádou na maso. 

Název koktejlu K čemu se hodí
Mojito Grilovaná kuřecí prsa, krevety, zeleninové špízy
Gin & Tonic Losos s citrusovou marinádou, grilovaná cuketa
Whiskey Sour Hovězí steak, BBQ žebra
Bloody Mary Grilované rajče, lilek, slanina
Piňa Colada Grilovaný ananas, lehce kořeněné kuřecí maso
Aperol Spritz Grilovaný hermelín, zeleninové saláty, uzené ryby
Margarita Fajitas, tacos, grilované vepřové s limetou a chilli

Nejlepší nápoje k vepřovému masu

Vepřové patří k nejoblíbenějším druhům grilovaných jídel. Je krásně šťavnaté, ale také tučnější, a okouzlí vás mírně nasládlou chutí. V receptech na vepřové se nemusíte bát použít hořčici, bylinky, citrusy ani pikantnější přísady jako zázvor.

Jako nápoje ke grilovaným jídlům z vepřového masa se skvěle hodí polotmavý ležák nebo červená vína s ovocným nádechem, jako je Merlot nebo Zweigeltrebe. Vepřové je také skvělé pro párování cideru s grilovaným masem.

Našim oblíbeným receptem jsou třeba vepřová žebra s jalapeňo hořčicí a BBQ kořením. Tato pikantní kombinace plná chuti se pro párování nápojů skvěle hodí, vyzkoušejte k nim například pivo IPA, červené víno Shiraz s výraznou tříslovinou nebo limonádu s ananasem a zázvorem. Tato kombinace dokonale vyváží ostřejší chuť jídla a naopak podtrhne výraznou chuť vepřového.

Doporučení na nápoje ke steakům a dalším receptům z hovězího

Hovězí maso z grilu je skvělé! Nabízí mnoho druhů masa, které můžete připravit jako barbecue, lahodné minutkové steaky i oblíbené burgery. Hovězí maso má výraznou chuť a často k němu používáme výraznější koření – proto si zaslouží i výraznější párování nápojů. Jestliže si chci dát s kamarády pořádnou flákotu na grilu, sáhnu po kouřové whisky. Pokud však chcete něco lehčího, s pivem vedle nesáhnete, doporučuje Petr Pulkert.

K hovězímu se hodí také plné červené víno (např. odrůdy Cabernet nebo Syrah), tmavší a výraznější piva typu stout, ale také kombucha, fermentovaný nápoj z černého čaje. Například klasický flank steak s chimichurri omáčkou perfektně doplní jihoamerické víno Malbec.

A jaké alkoholické nápoje k burgerům? Bývají tučnější, proto kromě klasického párování nápojů vyzkoušejte například šumivé víno. A k oblíbenému Oklahoma smash burgeru s grilovanou cibulí a čedarem vyzkoušejte pivo Ale s vyváženou hořkostí a ovocnými tóny nebo klasický americký domácí koktejl na grilovačku Whiskey & Cola.

Párování nápojů a grilovaných jídel z drůbeže

Kuřecí maso je pro letní grilovačky velmi oblíbené, především proto, že jeho chuť je jemná a univerzální. Víno ke grilování kuřete zvolte suché bílé, jako je Ryzlink nebo Sauvignon – obě odrůdy mají výraznější chuť, která se k libovému kuřecímu dobře hodí. K některým grilovaným jídlům z kuřecího se hodí i v posledních letech velmi oblíbené prosecco.

Pokud dáváte přednost pivu, vyberte si klasický světlý ležák. A naopak svěží marinády s citrusy nebo bylinkami hezky doplní mojito.

Drůbež ale není jen kuře! Ugrilujte si kachní prsa a doplňte je červeným Pinotem Noir, tmavším belgickým Alem nebo višňovou limonádou a uvidíte, že se budete olizovat až za ušima.

Tipy na párování vín a grilovaných ryb

Na gril samozřejmě patří také ryby a mořské plody – a i ony si zaslouží elegantní párování vína (nebo dalších nápojů) a jídla. Chybu neuděláte s lehčím bílým vínem (např. Veltlín), pokud toužíte po kulinářských experimentech vyzkoušejte svěží koktejl Gin & Tonic. Jako víno na romantické grilování, kam ryby rozhodně patří, servírujte šumivé prosecco.

Ryb existuje velké množství druhů, proto musíte při párování nápojů vzít v úvahu charakter masa. Například tučnější losos si žádá plnější chutě Chardonnay nebo Rýnského ryzlinku, naopak kapr na bylinkách vynikne lépe se svěžím Veltlínským s jemně pepřovými tóny.

Grilovací tipy pro párování nápojů a sýrů

Nejen vegetariáni si rádi pochutnají na grilovaných sýrech. Při výběru vhodného piva nebo vína ke grilování počítejte s tím, že sýry bývají tučnější a také poměrně slané. Proto při párování vína a jídla zvolte sladší odrůdy, jako je Tramín nebo Chardonnay.

Chuť grilovaných sýrů podtrhne také pšeničné pivo a za vyzkoušení rozhodně stojí oblíbený letní koktejl Aperol Spritz, který má mírně hořkou chuť.

Vhodné nápoje k zelenině z grilu

Grilovaná zelenina nemusí sloužit jen jako příloha, ale také lehký hlavní chod. Nabízí opravdovou rozmanitost, kterou ještě můžete podtrhnout zvoleným kořením nebo marinádou. Její sladká, kouřová a jemně zauzená chuť si žádá výraznější růžové nebo oranžové víno, což je ideální volba pro víno na letní grilovačku s přáteli.

Mezi oblíbená jídla z grilu patří také houby. Jako vhodné pití ke grilovaným houbám se pro jejich zemitou chuť dobře hodí lehčí červená vína (např. Frankovka nebo Pinot Noir), ale také polotmavé pivo.

Grilování bez alkoholu – co pít

Trendy v párování nápojů se v posledních letech obracejí k nealkoholickým nápojům – některé restaurace dokonce nabízejí degustační menu, kde hlavní roli hrají tzv. mocktaily (tedy koktejly bez alkoholu).

Při grilování bez alkoholu se zaměřte především na svěžest nápojů, která vyváží tučnější jídla i horké počasí. To skvěle zajistí domácí limonády v oblíbených kombinacích, jako je citron a máta, bezinka s limetkou nebo méně obvyklá okurková limonáda s bazalkou. Chybu neuděláte ani s ledovým čajem, který můžete doplnit čerstvým ovocem

Uzdu své fantazii můžete popustit i při přípravě nealko domácích koktejlů na grilovačku. Vyzkoušejte například Virgin mojito s mátou, limetkou a kapkou jablečného džusu nebo Virgin Piňa Coladu s výraznou chutí ananasu a kokosu, která skvěle doplní například ryby a krevety.

Nudná ale nemusí být ani obyčejná voda, stačí do ní přidat například kousky pomeranče, okurky nebo melounu. Zajímavou alternativu nabízejí také fermentované nápoje jako už zmiňovaná kombucha, ale také ayran, mírně slaný jogurtový nápoj, který podávejte pro zjemnění k pikantním jídlům (ve východní kuchyni se bez něj neobejdou!).

Tipy na pití ke grilovaným marinádám

Při párování nápojů s grilovanými jídly může být vodítkem také použitá marináda. Přirozeného souladu dosáhnete, když se chuť nápoje objeví v marinádě i ve sklenici (např. pivo nebo citronová šťáva).

Vyzkoušet můžete i méně obvyklé varianty: Když nakládám maso den předem (s pivem v ruce), mohu přilít bourbon, dobře se hodí. Pro ty, kteří mají rádi kouřové whisky, se nabízí i možnost přilít k naloženému masu nějakou skotskou peated whisky. Zvýrazní uzený charakter, dělí se o svou zkušenost Petr Pulkert.

Tady jsou některé oblíbené grilovací marinády a vhodné nápoje k masu:

  • Sladce pikantní medovo-hořčičnou marinádu dobře doplní Chardonnay, klasický ležák nebo IPA.
  • BBQ marinádu s hutnou kouřovou chutí a nasládlými tóny doplňte tmavým pivem nebo výraznějším vínem, jako je Syrah.
  • Pro oblíbenou kombinaci chilli a medu se jako nápoj k masu hodí například ovocný cider.
  • Bylinková marináda vyžaduje mírně kořeněné víno ke grilování, jako je Veltlín nebo růžová vína.

Párování nápojů a grilovaná jídla z mezinárodní kuchyně

Grilování a nápoje také souvisí s charakterem kuchyně, ze které vybraný recept pochází. Grilovaná jídla z Asie, Indie nebo Řecka patří k oblíbeným pro letní grilovačku s přáteli i na romantické grilování. 

Jako pomůcka pro výběr vína a dalších nápojů vám může posloužit jednoduchá tabulka: 

Kuchyně

Typické chutě

Co pít

Asijská

umami, sójová omáčka, zázvor, sezam, chilli, sladkokyselé chutě

  • pšeničné nebo rýžové pivo
  • polosuché bílé víno, např. Ryzlink
  • saké
  • zázvorová limonáda

Indická

výrazné koření (kari, garam masala), pálivost, jogurt, grilované maso (tandoori)

  • lehký ležák
  • růžové víno nebo ovocnější červené
  • jogurtovo-mátová limonáda
  • ledový čaj

Česká

tučná, vydatná, pečené maso, pivo v kuchyni, tradiční omáčky

  • světlý nebo polotmavý ležák
  • červené víno, např. Frankovka nebo Modrý Portugal
  • jablečný mošt

Středomořská

rajčata, olivový olej, bylinky, sýr, mořské plody, těstoviny

  • červené, růžové nebo perlivé víno (Chainti, Primitivo, Prosecco)
  • Aperol Spritz
  • citronová limonáda s rozmarýnem

Mexická

chilli, limeta, koriandr, kukuřice, maso na grilu

  • pivo Corona nebo IPA
  • červené víno Zinfandel
  • Margarita
  • ananasová nebo melounová limonáda

Francouzská

jemná, delikátní omáčky, kvalitní suroviny

  • těžší bílá i červená vína (Chardonnay, Burgundské)
  • šampaňské
  • hruškový mošt, levandulová limonáda
  • ledový zelený čaj

Řecká

jogurt, česnek, olivy, citron, grilované maso, zelenina

  • růžové víno
  • světlý ležák
  • okurková limonáda s mátou
  • ledový mátový čaj

Správné servírování podtrhne zážitek

Pokud jste si dali takovou práci s výběrem vhodného nápoje, byla by škoda zkazit dojem například nevhodným servírováním nebo špatně vychlazeným pivem. Pokud se ale budete řídit těmito tipy k servírování, proměníte obyčejnou grilovačku v opravdový zážitek:

  • Připravte si nápoje předem, ať se na akci můžete věnovat grilování a hostům.
  • Použijte dostatečně velké nádoby, ze kterých se hosté obslouží sami. Džbány udržujte v chladu, třeba v lavoru s ledem.
  • Neomezujte se na jeden nápoj, nechte svoje hosty vybrat, na co mají chuť. Určitě nezapomeňte na pivo (a nealko pivo pro řidiče), hodí se také dobrý třtinový rum či whisky. Pro ty, co nemusí pivo ani tvrdý alkohol, lze zvolit tichá vína dle toho, co grilujeme, radí Petr Pulkert.
  • Dbejte na správnou teplotu nápojů: pivo a bílé víno vychlaďte na 6 – 9 °C, červené víno by mělo mít teplotu 15 – 17 °C. Připravte si dostatek ledu do limonády nebo koktejlů.
  • Určete zvláštní místo pro nápojový koutek, zbyde vám na stole dostatek místa na to hlavní, na grilované dobroty.
  • Použijte vhodné sklo, mějte dostatek sklenic na různé druhy vína i na koktejly. Můžete použít také nádobí z tvrzeného plastu nebo tlustšího skla, které se se tak snadno nerozbijí.
×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %