Videorecept: Asijská kuřecí křídla
Tento recept na grilovaná kuřecí křídla v sobě spojuje všechny oblíbené asijské chutě, jako je zázvor nebo sójová omáčka. Tento recept z Malajsie najdete v knize Stevena Raichlena Planet Barbecue, ve které shromáždil spoustu grilovaných lahůdek z různých koutů světa.
Asijská grilovaná kuřecí křídla budeme připravovat v kotlovém grilu Weber Performer na dřevěné uhlí nepřímou grilovací metodou.
Suroviny
12 kuřecích křídel |
¼ hrnku sójové omáčky (světlé) |
¼ hrnku sójové omáčky (tmavé - sladké) |
¼ hrnku medu |
¼ hrnku arašídového oleje |
¼ hrnku rýžového vína |
3 lžíce ústřicové omáčky |
2 plátky zázvoru |
1 lžička koření pěti vůní |
1 lžička drceného pepře |
½ lžičky mleté skořice |
Grilovací potřeby
Gril na dřevěné uhlí |
vpichový teploměr Thermapen ONE |
komínový startér |
Podobné recepty
BBQ kuře |
Kachní prsa |
Tandoori kuřecí špízy |
-
Příprava marinády
Na marinádu smícháme v míse saké, arašídový olej, světlou a tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, med a mícháme metličkou, dokud se med nerozpustí. Dále přidáme drcený pepř, najemno nakrájený zázvor, mletou skořici a koření pěti vůní a znovu promícháme.
-
Příprava masa
Kuřecí křídla na několika místech nařízneme, aby se všechny chutě dobře dostaly dovnitř masa. Připravená křídla zalijeme marinádou a necháme alespoň 6 hodin marinovat v lednici.
-
Grilování masa
Kuřecí křídla griluju vždycky pomocí grilovacího kužele, který pomůže rovnoměrně distribuovat teplotu a je skvělou pomůckou pro nepřímé grilování v kotlovém grilu.
Gril rozpálíme snadno pomocí komínového startéru. Křídla grilujeme při teplotě asi 200 °C, cca 35 - 40 minut. Co 10 minut otočíme průduch grilu o 90 stupňů, abychom dosáhli co nejvíce rovnoměrného grilování.
Přibližně po 20 minutách křídla potřeme arašídovým olejem, aby nebyla na povrchu oschlá. Nakonec zkontrolujeme křídla pomocí vpichového teploměru do cílové teploty asi 86 °C.
-
Servírování
Jako příloha se skvěle hodí pálivá omáčka Sriracha.